Pagina's

maandag, oktober 29, 2012

Herfst & TIP

Geen twijfel meer over mogelijk, het is herfst!

Ik ben blij dat mijn duiven over de piek heen zijn qua ruien… zijn ze dat bij u niet, leg ze dan nog wat beter in de watten. Het klimaat op veel hokken is er niet beter op als er geen zon is, veel wind en lagere temperaturen.
Dat geeft op zichzelf al te denken natuurlijk maar  is je hok niet optimaal, verzorg ze dan in elk geval wel optimaal. Wat je nu investeert in je duiven rendeert komend jaar al!!

Op tal brengen zodat de overblijvers stressloos zitten.
Een goede zak rui en dito aan supplementen.
Bij dat laatste bedoel ik vooral de basics van mineralen en grit.
Handje eiwitrijke en olierijke zaden als snoep,- onkruid,- of lijnzaad alleen, doet ze goed.
Waag jezelf gerust aan andere supplementen als je daar in gelooft.
Weeg voor jezelf af of ze iets extra’s nodig hebben, als de tijd dringt en het afwikkelen van de rui nu eenmaal nog veel vraagt van je duiven. 99 op 100 zijn de besten ook het makkelijkst door de rui, zonder veel behoefte aan extra’s.

TIP
Lees nog eens terug hoe Willem Mulder biergist aanprees.
Geef ze een week lang biergist over het voer… de gist van de bakker, niet het poeder via de dierenspeciaalzaak!
Alternatief is 2/3 eetlepels yoghurt mengen met 1-2 zakjes gistpoeder uit de supermarkt.
Mengen tot een pasta en daarna tussen 1 kg voer mengen. Even laten drogen en nog enkele keren roeren zodat het niet meer plakt. Je zal verstelt staan hoe makkelijk ze het eten en het geeft ze veel vitaminen, enzymen (betere verwerking van voedingsstoffen) en eiwitten (vnml de yoghurt).

Ben je al gaan koppelen op papier?
Start dan eens met de besten tegen de besten en daal af naar de minderen die je toch door hebt gehouden.
Deel de groep in tweeen en laat de eerste groep 2x leggen. Schuif na het leggen de eitjes onder bij de 2e groep en laat de 1e groep direct een nieuw legsel starten. Je hebt dan heel eenvoudig van je beste duiven in 14 dgn 2 rondes. Als er zijn van de 2e groep die het qua vliegprestaties meer laten zien dan in de winterperiode verwacht ben je een jaar kweken uit zo’n duif kwijt. Is dat erg als je bedenkt dat je uit je besten een dubbel rendement aan te beproeven jongen hebt gehaald? Nee toch?

De duivinnen zijn geen kweekfabriek of eier leg machines maar goed naar de kweek toegebrachte duivinnen moeten dit aankunnen. In de natuur gebeurt dit ook: nestje kapot (door bijv. een storm) en 's anderendaags zit het koppel al weer te flikflooien en zo'n 2 weken later is het volgende nest een feit!