Pagina's

zaterdag, januari 31, 2015

Boskamp in Oud-Beijerland

Dokter Boskamp van Pigeonvetcenter uit Beek was in Oud-Beijerland. Remon Prins had geregeld dat hij zou komen indien er een x aantal liefhebbers hun duiven zouden aanbieden voor een consult. Prima toch, en de animo in de club was groot, nagenoeg allemaal waren ze paraat, netjes ingedeeld per kwartier.

De mijne, alleen de laatjes, liet ik even controleren, mankeerden erg weinig. Iets geel waar niks aan hoefde te worden gedaan en ook cox zat er kennelijk zo weinig op, dat ook daar ingrijpen niet nodig was. Kijk dat spreekt me aan! 
Ook gelijk allemaal geënt tegen paramixo. 

Goeie zaak als je het mij vraagt. Een club zou dat vaker moeten organiseren. Enkele liefhebbers hebben toch onvoldoende door dat de duiven niet 100% in orde zijn. Het verbaast me elke keer weer dat er zoveel lui zijn waarbij de duiven simpelweg wat onder de leden hebben. Zo moeilijk is het toch niet? 

Zojuist hebben mijn laatjes gewoon weer ruim anderhalf uur gevlogen. Logisch dat zulke niet veel mankeren. Deze week gaan ze de mand in en elke dag enkele km's. Ze zijn gezond en dat is het moment om ze te gaan leren. Vandaag had gekund. Ze zaten immers toch in de mand. Ik heb het maar niet gedaan omdat ik dacht dat zo'n paar uurtjes mand en een vaccinatie nadering kon zijn. Daarbij waren er nu en dan winterse buien, wat me al bij al belette ze op te leren. 


vrijdag, januari 30, 2015

Er Bij Producten

Werkelijk duizenden producten zijn er te krijgen om duiven zogezegd gezond te houden. Als je het moet geloven lijkt het erop alsof het niet anders kan dan dat je nagenoeg continu wat geeft. Voer en water in combi met maagkiezel/grit lijkt onvoldoende.

Eitjes bevruchten, jongen opvoeden etc kan een duif toch zeker "op z'n sloffen"?
Nee ook daar is werkelijk vanalles voor nodig zo lijkt het wel.

Eivoer? Hoezo?
Kan een duif zonder zulk voer geen ei leggen?

Opfokvoer?
Joh, dat lukt toch ook zonder?
of willen we er plofduiven van maken?
Mensenkinderen die in de jonge jaren teveel calorieen binnen kregen worden geen sporters hoor!

Ruimix?
Een gezonde duif heeft geen problemen met ruien hoor. wat voegt zo'n mix dan precies toe?

Allerlei korrels in het voer gemengd... al eens bedacht waarom precies?
Waarom bij duiven wel en niet zelf ook allerlei korrels in je eten, of bij je kinderen?! Of ben jij net zo met jezelf en je kids als voor je duiven?

Eiwitarmvoer... eiwitpoeder erover en laten plakken met siroop (suikers = koolhydraten). Ook zo apart. Snappen we nog wel wat we aan het doen zijn?

Of een scheut sedochol dan om de boel (lever) op te schonen of te ontslakken? Het één overdrijven en de bijwerkingen ervan tacklen met een ander product... komaan zeg.

Gaat het beter met al die bijproducten?
Aantoonbaarheid is zeldzaam of nooit  ècht onderbouwd.

Tophokken testen en blijven tophokken... is dat dankzij of ondanks zo'n toverproduct?


Goed uitgebalanceerd voer moet toch genoeg zijn zeker?
Als gewoon duivenvoer al niet toereikend is, hoe zit het dan?

Daar waar we de natuur geweld aan doen, bijv. kweken in de winter, duiven enorm veel km's laten maken, week in week uit, mogen we een handje helpen, dat is niet zo ver van logisch. Vind ik dan.
Weet dan wel dat de beste dieren het minste nodig hebben. Door een karrevracht aan bijproducten te geven heb je geen zicht meer op welke de besten zijn wat dat betreft!

Duiven zijn daarbij bevattelijk voor een veelheid aan bacterien, virussen, schimmels enzovoort. Een dip in de gezondheid en die gekke dingen doen hun destructieve werk. Het is dus zaak de dip zo ondiep mogelijk te laten zijn en de besmettingsdruk zo laag mogelijk. DAT, is waar het om draait en daarin gaan vele wegen naar Rome.

Wordt vervolgd.

donderdag, januari 29, 2015

Dagfond en Dagfond+ gaat groeien!!!

In de achterliggende dagen heb ik in divers mailverkeer sterk de indruk gekregen dat velen toewerken naar de ZLU vluchten. Duiven dagfond spelen en ZLU, zulk werk.
Volgens mij kunnen we erop gaan rekenen dat de aantallen duiven op die disciplines gaan toenemen. Niet enorm natuurlijk omdat er ook krimp is van het ledenaantal maar toch steeds meer mensen snappen dat 't spelletje van de toekomst wel eens de vluchten kunnen zijn van 500 km tot en met ca 1000 km.

De huidige specialisten hebben flinke vraag naar nakomelingen. De komende 3 jaar zal het naar mijn mening een vlucht nemen, let maar op!

Op snel verlopen ZLU vluchten gaan meer duiven vroeg zitten die bloed hebben van mid- en dagfondduiven, daar ben ik van overtuigd.

Niet alleen de zuidelijke helft van Nederland is aan het investeren in deze toekomst, juist ook lui van boven de rivieren.

Beleidslui, hou er rekening mee en of faciliteer dit ook aub!!

Op eigen hok zag ik vanmorgen druppels bloed liggen. Geen idee wat er is gebeurt. zo een enkele keer per jaar is dat. Zat zo'n duif klem? Bloedpen? Splinter? Nageltje ergens achter blijven haken?
Wellicht ga ik het zien maar misschien ook wel helemaal niet. Als er maar niet meer bij komt, ben ik er niet zo ongerust over.

Van zaterdagavond af gaan de lampen bij de oude duiven aan tussen ca 07:30 en 16:00 uur. Daarmee verleng ik de dag niet heel erg en 's avonds wordt het op een natuurlijke manier donker. Ik vind dat je het al goed kan merken. Heerlijk, van die langer wordende dagen!!

Ik meng straks een deel (ongeveer een kwart) tussen het huidige Rustvoer van Matador, en eenmaal gekoppelt is het een aantal dagen volle bak voor alle dieren. De eerste dagen zijn het soms wat roerige dagen voor de nieuwe koppels. Niet eten of zeer onregelmatig nekt de conditie. Ik wil altijd voorkomen dat het een enorme dip wordt. Er moet immers een krachtprestatie geleverd worden door de duiven, m.n. door de duivin!

woensdag, januari 28, 2015

Combi enting gaat toch niet door

Graag wilde ik het eens proberen: een combi enting tegen paramyxo en herpes. Dat laatste lukt alleen als je 3-5 weken later een 2e keer ent mailde dr Bosman me. Bosman komt aanstaande zaterdag naar de club waar de meesten zich hebben ingeschreven om hun duiven dan door hem te laten controleren. Leuke prijs besproken en een goede zaak, me dunkt. Met dank aan Remon Prins.

Dat herpes enten wordt dus niks tenzij ik 3-5 weken later afreis naar Limburg, waar Bosman woont. Kijk voor hem kan het wel als hij meerdere liefhebbers/duiven controleert  en er wat aan verdient maar ik ga dat niet doen, zo'n end voor die herpes enting.
Wellicht kan het ook via de lokale dierenarts, dat zal ik eens navragen.

Zoals ik het nu wil gaan doen is koppelen 6/7 feb.
ca 14 dgn later eitjes, 17 dgn daarna jongen, we spreken dan over jongen in week 11 (week van 9 maart). Opleren op grote jongen en eventueel al een nieuw broedsel. Dat laatste tot max 5 dagen en wat mij betreft niet eens. Begin april zit de boel dan op weduwschap.

Grappig genoeg is het volle maan op 5 feb... als de kweek goed uitpakt, ligt het dan aan de volle maan? Moeilijk te zeggen lijkt me. Ik geloof niet zo in dat macrobiotisch kweken.

Het is trouwens opnieuw hondeweer.
Van dat opleren komt zo amper iets.
Toch wel een kwalijk puntje helaas.

dinsdag, januari 27, 2015

Game on & miljoen dollar flop

Het heeft geen zin te zitten treuren over het verlies van gisteren. Ik zeg het vaker, aan 2 typen vogels heb je niks: slechte en pechvogels.

Die gisteren wegbleven zijn waarschijnlijk in 1 van beide. Helaas wellicht, want de afkomst deed wellicht anders vermoeden. Toch als van de 8 er 6 gewoon al spoedig terug komen, kan het niet anders of de andere 2 hebben pech en zijn bijvoorbeeld in het duister ergens tegen gevlogen. Of ze zijn zo van streek geraakt dat ze compleet abuis zitten, ver van huis met de gevolgen van dien. Ook in het laatste geval geldt denk ik dat het niet de duiven zijn waar we naar op zoek zijn.

Wat mij betreft is het altijd "game on". De engelstalige uitdrukking dat het spel is begonnen! Het stopt nooit, het spel van selectie.

De miljoen dollar flop was weer een feit achterliggende week. 50% van de duiven al kwijt voor de finale race. In de finale race nog geen 20 duiven op dag 1 thuis (van de ca 2.500). Trots laten enkelen weten dat ze goed gescoord hebben met hun inzendingen... en dat mag. Maar tig duiven meedoen en dan pronken met de resultaten van slechts enkelen van die tig geeft toch een rouwrandje.
Daarbij als je bedenkt wat het inschrijfgeld bedraagd. Mensenlief, dat is voor 99% van de melkers toch veel te veel van het goede? Laat staan, dat we er tig in zouden kunnen sturen zoals enkelen doen!

Mooi is het wel vind ik, eenhoksraces maar er kleven nogal wat haken en ogen aan als je het mij vraagt.

maandag, januari 26, 2015

Geruststellende berichten

Zojuist, rond 09:00 uur al even gebeld met het thuisfront. Geruststellende berichten. 5 op het dak en er vlogen er nog 2 of 3. Met de oude doffer meegerekend die er zit om ze te lokken, zijn ze dan op 1 of 2 na wel terug denk ik.

pfff wat een gedoe

Einde van de dag: stand -2.
Zure sessie


zondag, januari 25, 2015

Overnachters

Ze gingen deze week erg goed. Dik een uur tot anderhalf.
Vandaag ook. Na 1 uur en 40 minuten waren ze allemaal terug.
Terwijl ik de kleppen opende kwamen er direct al enkele naar binnen maar plots vloog er pal over ze heen een alarmerende merel.

Gevolg: 8 terug de lucht in en die zijn niet meer gedaald. Alle 8 zijn ze nog weg. Zelf was ik er ook niet want ik zat in kerk. Mijn vrouw zei nog dat ze er had zien vliegen om half 6... Tsja.

Normaal laat ik dan een oude duif uit zodat ze wel bij zo'n duif gaan zitten. Nu ging ik er maar van uit dat ze wel zouden dalen, zo erg was het toch allemaal niet en na zo lang vliegen hadden ze vast honger! Dat pakte dus anders uit. Nu maar hopen dat ze er morgenochtend gewoon zijn. Ik zal een oude duif in het donker buiten zetten en hopen dat dat werkt en dat die ze lokt. Mits ze niet ver weg zitten natuurlijk.
Pffff wat een gedoe. Het is ook altijd wat.

De ouden en jongen doen het op zich dus prima. Vliegen goed en eten goed, mest is goed. Wat ik al schreef: bij gezonde duiven is het een kwestie van ze uit winterslaap halen. AS zei ook net zo, vertelde een clubkampioen me nog zaterdag.


zaterdag, januari 24, 2015

Bas aan het woord

gisteravond was het een vol clubhuis te Middelharnis. Iedereen was afgekomen om Bas Verkerk te horen. Piet de Vogel stelde hem voor de pauze diverse vragen en na de pauze was het woord aan de zaal. Bas legde diens systeem uit en vertelde over diverse zaken die eigenlijk elke duivenmelker bezighoud. Simpel genoeg hoorde ik in elk geval dat hij ook de klassieke zaken, denk aan hok, medicatie en bijvoorbeeld ook welk voer etc alsmaar blijft bijstellen.
Eenvoudige selectie en kopprijzen voor veel prijzen. Hij doet het al jaren op diens eigen beproefde manier en als je het mij vraagt is het de grootste op dit moment, een icoon zoals er meer bekend zijn uit de geschiedenis van de duivenliefhebberij. Sebastiaan Verkerk en diens vader zijn grootheden!
En groot geworden door eenvoudig te blijven, geen blaaskaak of betweter maar 24/7 duiven, èn fanatiek!

Leerzaam en vooral door het besef na afloop dat er weinig verrassingen zijn.

De oude duiven zijn nog niet erg vliegerig. De jongen daarentegen gaan prima. Dik anderhalf uur vanmiddag.

Gistermorgen hadden ze berehonger. Ik heb ze gelijk vertrouwd gemaakt met pinda's. De eerste keer kennen ze dat niet en ze moeten die dingen leren eten. Nou dat ging prima.  De komende weken nog wel eens enkele en dan is het voor de fondvluchten straks bekende kost. Als het even kan maak ik ze er ook wat tammer mee want dat is wel nodig.

vrijdag, januari 23, 2015

Gewoon een dik uur vliegen met vorst

Vandaag vliegt het jonge grut gewoon weer meer dan een uur ondanks dat het vriest. Eerst was het prachtig weer en dacht ik erover ze op te leren maar net voor 12 uur werd het mistig. Nu is het grijs winterweer en de mist is weg. De duifjes deert het kennelijk weinig en kennelijk zijn ze in goeden doen.

De oude duiven zitten nog op een erg schraal regime. Volgende week verander ik dat gaandeweg. Beetje verwennerij en daarmee klaar.

Even dacht ik er nog over die korrel van piet de vogel te gaan geven maar zelfs als die in de aanbieding is kost die 15,- per kilo. Dat vind ik te gortig. Het kost allemaal al genoeg. Wellicht is het echt iets dat bijdraagt maar ik ben nog niet overtuigd dat het in zoiets zit.

Vanavond waarschijnlijk even buurten in Middelharnis bij het forum met Bas Verkerk en Piet de Vogel. Misschien steken we er nog wat van op. Vast wel... En ook vast gezellig daar!

donderdag, januari 22, 2015

Ijs in de pan

Vanmorgen ijs in de drinkpot. Weliswaar maar een vliesje en niet eens in alle drie de compartimenten van 't hok. In elk geval is het fris, koud maar wel lekker droog. Veel beter dan de achterliggende week met extreem veel water.

Ze gaan gewoon zo vaak mogelijk uit. Kou deert een duif niet veel, vocht wel.

Ik ga nog proberen om met een vloerdekkorrel onder de maiskolven het klimaat nog verder te verbeteren. Wat meer massa op de bodem en vooral in de hoogzomer geeft dat een plus denk ik. De massa lava-achtige korrels kan water vasthouden en afgeven. Vooral dat laatste vind ik relevant op de momenten dat de luchtvochtigheid zo ver terugloopt dat het feitelijk te droog is. Ik ga het proefondervindelijk vaststellen!

woensdag, januari 21, 2015

Kweekvoorbereiding zoals ik het doe: niets bijzonders

Als ik mijn twijfels heb, ga ik vooraf (3 weken) naar een dierenarts voor een check. Dat heb ik dit jaar niet gedaan. De duiven worden wel allemaal eens goed beoordeeld... in de hand en op zicht. Ik laat ze een keer extra uit als dat lukt. Een bad en de grit- en mineralenpot blijft elke dag goed vers gevuld. De touwtjes gaan dus worden aangetrokken, waar ik ze in de winterperiode liet vieren.

Een week voordat ik koppelen ga (ook rekening houden met het weer overigens: bij te verwachten strenge vorst wacht ik gewoon), gaat het licht aan... 14 uur per dag ofzo. Na de leg gaan die overigens snel weer uit om de rui verder niet te bevorderen!

Opvoeren hoeft amper, wel een beetje anders, bijvoorbeeld wat meer kweekvoer maar dat doe ik eigenlijk gewoon op gevoel. Duiven moeten graag komen eten, dat vind ik belangrijk!
In de natuur is het ook niet zo dat in maart april al veel eten te vinden is! De lange dagen doen het meest z'n werk

Bakkersgist geef ik ze graag in de week voor en van koppelen, enkele dagen van de week. Zoals al zo vaak geschreven: goedkoop en makkelijk toe te passen en zeer effectief. De duiven reageren er vaak erg snel en goed op. Eten het ook graag i.t.t. allerlei olie en andere zaken die men over 't voer kiepert.

Met deze subtiele veranderingen is de ploeg als het ware snel wakker hoor.
Heel veel meer hoeft het niet te zijn. Gezonde duiven staan als het ware in een soort ruststand door minder lange dagen en schraler verzorging en voer. En daar zijn ze snel genoeg uit. De extra's zoals de gist en rijker voer, moeten de forme brengen die nodig is om het beste in de eitjes te stoppen!


Laatst was het zo'n stralende zaterdag: volop zon en duiven uit. Je merkt dan dat licht werkelijk heel veel doet om de duiven wakker te maken. In deze periode koppelen? Laat eens de hele dag een lamp branden... het grijze van overdag wat in deze periode niet ongewoon is, tackle je dan. Zo lijkt de dag - ook al is die kort (als je de dagen niet verlengd met licht) - wel op een stralende dag!!

Volgens mij doe ik niks anders of bijzonders dan de meesten van ons.
Heb je tips? Altijd welkom.

dinsdag, januari 20, 2015

Kranten vouwen en zand in de nestschotel

Op diverse websites las ik over het kranten vouwen om de broedschotels.
Mij is dat nooit echt goed bevallen. Waarschijnlijk heb ik niet de juiste techniek...
Ik ga het nog wel weer eens proberen. Stukjes schildersplakband erbij om daar waar ik het niet 100% goed vouw een beetje te corrigeren.

Wat ik overigens als tip oppikte - wat mij betreft belangrijker dan die kranten - was zand in de nestschotel.
Doe er wat zand in, zodat de eieren als het ware in het zand liggen.
De eieren zouden dan in elk geval niet zomaar worden platgedrukt.
Je hebt wel eens duiven die dat al te makkelijk doen...
Ik ga het proberen met wat zilverzand/ schelpzand.

Persoonlijk vind ik nestmateriaal zoals tabakstelen een zeer welkome toevoeging aan het bakvast maken. De duiven vliegen af en aan - niet alleen de doffers - met tabakstelen of stro of wat ook. Op die manier leren ze heel goed de aanvliegroute. Eventueel komt zo ook de inhoud van hun nestvak er anders uit te zien... dat zou een duif die abuis vliegt ook moeten weerhouden op dat andere nest te gaan zitten!

Ik heb ze in elk geval al aangeschaft: tabakstelen!

maandag, januari 19, 2015

In bad met natte sneeuw en nog 10 weken

Gistermiddag zag ik een soort lichtpuntje in het grijze natte weer. na een zonnige zaterdag was het gisteren heeeeel de dag druilerig. Rond half 2 in de middag leek het op te klaren. Nog niet droog maar wie weet kwam dat er dadelijk aan.
De laatjes gingen eruit. Vliegen met de ploeg. Goed voor de ontwikkeling, goed voor lijf en leden!
Na een klein uurtje in de drup te hebben gevlogen keerden ze terug en ze zaten nog maar net of het weer veranderde wat en er viel natte sneeuw. Geen probleem, ze plonsden gewoon lekker in het klaarstaande bad. Ze maken het goed. Vliegen graag, krijgen al praatjes en hebben een flink deel van de rui van kleine veren inmiddels gehad. Binnenkort vaccinatie tegen paramixo.

De eerste week van februari wil ik koppelen. Licht aan vanaf de week ervoor, beperkt, en na de leg weer uit. Oded x Limoges en nog 1 of 2 zelf samenstellen. De rest mag dan (semi) vrij koppelen. Ik geloof er wel in dat een vrij huwelijk beter is dan een verplichte vrijage. Ik ben ervan overtuigd dat sommige duiven daadwerkelijk elkaar niet liggen. Ook weet ik zeker dat sommige koppels echt gek zijn op elkaar. Ik hoop erop dat het net dat beetje extra geeft en hé, ik weet het ook niet, wat de beste koppels zullen zijn. Zorgen dat er niet wordt ingeteeld vind ik voornaam. Ik zal dus zorgen dat broer niet koppelt met zus enz... voor de rest vind ik het prima.

A.S. heeft een mini kruistocht tegen allerlei bijproducten op z'n blog. Ik zag laatst een website waar ze al die spullen verhandelen. Ongekend, ik kwam tot wel 30 leveranciers in het assortiment van die handelaar. Elk met daarachter nog eens 5 - tientallen producten! Wat een handel.

Mijn klokje (Unikon) is voor service en batterijen naar de leverancier. Al 2 weken weg maar op navraag bleek het apparaat zelf naar de fabrikant te zijn opgestuurd en moet ik nog enkele weken wachten. Ik ben blij dat het zo vroeg al opstuurde. Het zal dan toch zeker wel klaar zijn als het seizoen begint! Wacht niet als je eigen klok nog onderhoud behoeft. Over 10 weken starten we al.

zondag, januari 18, 2015

Is het dan toch het aardmagnetisch veld??

dit berichtje kwam ik tegen over hoe schildpadden hun geboortegrond terugvinden.

http://www.nu.nl/wetenschap/3974837/zeeschildpad-vindt-weg-terug-dankzij-magnetisch-veld.html

Zoals schildpadden door kleine veranderingen in het aardmagnetisch veld net even anders terugkeren naar hun geboorte-eiland (net een kleiner stukje strand in plaats van een groot stuk), zou het bij postduiven ook zomaar eens kunnen dat in geval ze een vlucht beleven waar het oriënteren via het magnetisme van de aarde aan de orde is (en niet slechts het zicht), ze makkelijk abuis zitten en " net mis" vliegen. Dus wel richting huis maar onvoldoende exact...

Het geeft te denken!
Zon en aardmagnetisme zijn het sterks actief en hebben invloed op elkaar in de tijden dat we jongen oriënteren aanleren!!

vrijdag, januari 16, 2015

Amper tijd

Velen zullen dat wel hebben: tijd tekort komen...
Voor de verzorging van mijn duiven kom ik het echt. Vroeg de deur uit en laat weer terug en alles in het donker doen. Zeker bij zulk natte weer is het eigenlijk beter om de boel schoner te houden dan dat ik doe... maar ja er is meer dan duiven houden.

De achterliggende weken werd ik geleefd door werk, en vroeg de kerk en met name ook het gezin bovengemiddeld veel tijd. Hierdoor heb ik niet altijd de mentaliteit van een topsporter om eigenlijk standaard een stap harder te lopen... geen moeite te ontzien.
Ik zit er ook niet mee hoor, het is wat het is en ik lig er op geen manier van wakker. Een leven in balans... dan nu even niet veel tijd aan duiven besteden!

Schoonpa is een zeer fijne toevoeging aan dit alles. Hij laat de duiven graag uit en geeft ze eten (wat ik klaarzet). Al met al kun je gerust concluderen dat het een hobby is, die gewoon flink veel tijd vraagt!

Als het volgende week eindelijk eens wat droger worden wil, zal het opleren een start krijgen. Eerst maar enkele kilometers om het principe te leren, daarna steeds een beetje verder. Sowieso tot aan Zuid Beijerland... tegen de Haringvliet aan. Max 10 km is dat, iets minder denk ik.
Lukt dat, ook individueel, dan moeten ze in stappen van 10 km tot Tholen (38 km) en dan de grote mand in. Net als bij vroege jongen. Ik ben benieuwd wat deze jonge garde ervan terecht gaat brengen. Vooralsnog verwacht ik dat ze het prima zullen doen.

woensdag, januari 14, 2015

Het gaat vooruit en andere duiven

Het gaat alsmaar beter als je het mij vraagt... Met de laatjes van Jos van Olmen op mijn hok. Het is merkbaar ander spul, die duifjes. Sowieso zijn de fondduiven al behoorlijk anders dan de duiven die ik eerst bezat. De duiven die ik bij Bert haalde waren toen ze 3 maanden ook qua model zo anders dat ik me nog wel eens erg achter de oren krabde over waar ik nou toch in vredesnaam aan begonnen was. Die duiven van Bert voelen nu echt aan als heuse postduiven. Zeer weinig fouten, flinke vleugels, verspringingen in de laatste pennen en super van pluimen. Ze groeien dus heus wel uit maar kennelijk dus ook trager dan de duiven voor korte afstanden.

Die van Jos zijn ook echt anders. Ook weer anders dan die van Bert of die duifjes van Joosen die ik al had. Bij Van Olmen voelen de duiven echt goed aan, zeker zijn vliegploeg en diens kwekers (vnml oud-vliegers) om van z'n Cahors nog maar te zwijgen. Zo'n crack moet ook eigenlijk goed aanvoelen, nietwaar?

Overigens is Jos geen hand keurmeester. Hij ziet wel welke het kunnen, op diens favoriete discipline kopvliegen. Heerlijk als je het mij vraagt, gewoon wel zien wat ze kunnen en de mand laten keuren. En toch komen dan de betere modellen vanzelf bovendrijven. Heb je die eenmaal op je hok, dan verslechterd dat niet als je beter gaat spelen!!

Jos zei me dat zijn eerste gevoel over een duif samenvalt met diens zachte verenpak. Die van Bert zijn ook erg zacht, dikbevederd en ook daar zitten verschillen in, onderling per duif. Volgens mij valt het zacht zijn van de pluimen samen met rijkdom van bloed. Een slechte pluim duidt op slechte conditie en hebben de mindere niet vaak ook de minste conditie en de besten standaard de betere conditie?

Bert op zijn beurt kijkt veelal naar de duiven in hun strakke pak. Je hoeft ze dan niet eens vast te hebben maar ziet dat een duif een goed verenpak heeft. Zo zijn er meerdere duiven om die reden toch doorgehouden na niet eens een sterk seizoen van zo'n duif. Een seizoen later of soms zelfs 2, kwam het dan alsnog goed!

Vele wegen naar Rome maar strak in het pak is een plus.

Pluimen maken de duif.

dinsdag, januari 13, 2015

Tig te koop

De transferperiode in de duivensport is nog volop open. Diverse kampioenen verkopen. Enkele heel grote (prestaties maar zeker ook het aantal duiven) via de internationaal bekende sites. Al met al gaat er erg veel geld in om. Interessant om te bekijken maar een mooie foto en dito stamboom is nog niet altijd een verbetering van je eigen hokbestand.

Het is zeiknat buiten en behaaglijk is anders. Ik hoop maar dat dit niet al te lang meer duurt.

Nog enkele weken en ik ga ze koppelen.
Misschien wel met de volgende volle maan... ;-)

zondag, januari 11, 2015

Wind in de plus

Pfooooeeeee wat een wind gisteren en vandaag!
Stormachtig en toch hoge temperatuur... Maar door de wind voelt het erg fris. Onstuimig is het woord. De duiven hou ik er voor binnen. Althans als het echt te gek is. Ze zouden zichzelf onnodig bezeren als ze door de wind teveel weggeblazen worden bijvoorbeeld ergens tegenaan.

Van de pokken enting zie ik geen reacties. Wat ik al zei: liever een prik dan met het kwastje om die reden. Men kan er dan per saldo minder duiven mee vaccineren maar je dient ze wel perse de gewenste hoeveelheid toe zonder de duif veren uit te trekken, soms tot bloedens toe.

Vrijdag ontving ik een berichtje dat er op de radio al over gesproken werd: 2 bestuurders van onze afdeling ontvingen kennelijk een kogelbrief. Waarschijnlijk, ik weet dat niet, puur en alleen omdat iemand het niet eens is met een op handen zijnde andere indeling van de rayons.
Moet je eens nagaan hoe hoog een enkeling het op laat lopen. Goede duiven maakt het niet uit in welk rayon ze spelen... Een goede melker volgens mij ook niet.
Doodsbedreigingen voor zoiets? Kom toch op zeg!!

vrijdag, januari 09, 2015

Vocht is funest

Geen zon en wel heel veel vocht is funest voor een fijn klimaat in je hok. Hou het maar eens lekker als het buiten niet winteren wil maar wel 200% herst is.
Op mijn hok is het merkbaar minder fijn. Alhoewel mijn hok echt een prima hokje is hoor, is het met zulke omstandigheden een stuk minder behaaglijk voor de dieren. Bij velen is het in dit jaargetij niet veel anders en bij velen zelfs minder. Ik hou het erop dat het aanleiding is voor malaise bij de kweek en chronische behoefte aan antibiotica om de boel op de been te houden.

Oplossing: hok aanpassen, je mes nog eens scherpen en rust bewaren.

De laatjes krijgen nu Prange Suppe. Ik maak de fles leeg (plekje nodig in de koelkast) en ik hoop dat het een aanzetje is om ze nog beter te laten vliegen. Ze knalden met hevige wind zo'n half uurtje. Enkele hebben het dan helemaal gehad... Ik weet inmiddels aardig welke in dat toezicht de mindere zijn. Die krijgen een kruisje. Als de groep vliegen wil zoals de jongen in 2014 deden, dik een uur tot wel anderhalf uur. Van die duiven die dat niet bijbenen, moet ik niks hebben. Ik vrees dat er nog wel een handvol tussenzitten die de komende tijd door mij als uitvallers worden aangemerkt. Continue selectie 😉

woensdag, januari 07, 2015

Pokken enten en andere entingen

Zoals al aangekondigd hebben we de duiven afgelopen zaterdag zelf geent tegen of voor pokken. Diftovac, 0,2 ml in de nek. Je kunt er dan maar 50 mee doen en met het kwastje 100 stuks. We hebben de jongen en de vliegduiven gedaan. De oudsten hadden al wel eens zo'n prik gehad. Kwestie van verdere immunisatie.

Einde van de maand paramixo/herpes voor de jongen.
Op broeden de vliegduiven een keer tegen paramixo
Colombovac is weer te krijgen.
Ik denk dat ik de dierenarts daar maar naar zal vragen.
Dan hebben ze 1x Nobilis gehad en 1x Colombovac tegen dezelfde kwaal. Denk wel dat paramixovirose buiten de deur zal blijven!


Weinig antibiotica maar wel veel vaccineren (tegen virussen waar antibiotica weer niet helpt).
Ik denk dat het één samengaat met het ander, of moet gaan zelfs!

2e helft januari gaan de jongen opgeleerd worden.
Bij mooi weer geen probleem om te doen lijkt me en net als bij vroege jongen tijdig me beginnen. Het is in dat opzicht zelfs al een klein beetje laat: ze zijn dan ruim 3 maanden.

dinsdag, januari 06, 2015

10 voor 12

In de postduivensport is het 10 voor 12. De sport leeft nog volop maar onder een slinkende groep liefhebbers. Ook na 12 uur zal de sport voortduren maar anders.
Volgens mij moeten we onder ogen zien dat de sport de komende 5-10 jaar ENORM zal moeten inboeten in het aantal leden. De manier waarop we dat gaan ervaren kunnen we beperkt sturen en dat kost de bestuurders al erg veel moeite.

Voor de periode "na 12 uur" is nog geen enkel plan; althans ik las die nog niet.

Het is toch veel beter om daar aan te werken?!
Hoe willen de 30-40-en 50-ers van nu over 10 jaar spelen.
Neem een manier voor ogen en werk dat uit zou ik zeggen.
De zekerheden zijn: minder liefhebbers en verder geprofessionaliseerd.

Schrijven de duiven-journalisten daar nooit over omdat ze over het algemeen zelf nu al 50+ zijn?

maandag, januari 05, 2015

Te laat geringd? + filmpje

Ik las op een site van Beekman-Tilmans het volgende over de manier om jongen die je te laat ringen moet (te dikke pootjes inmiddels) toch nog ringen kan:

“Uit een oude nylon kous knip je een strookje van ongeveer 20 cm lang en 5 cm breed.
Je draait de kous rond het pootje van het jong. Je zorgt ervoor dat het achterste teentje mooi naar boven is en dat de drie voorste teentjes twee boven en eentje onder liggen. Je zorgt ervoor dat de nylon kous heel goed aangespannen rond het pootje gedraaid is. Het uiteinde van de kous draai je mooi op en je schuift de ring over de kous. Dan mag je zo hard als je kan aan de kous en met je andere hand aan de ring trekken. De ring zal langzaam maar zeker over de poot schuiven. Aangezien je niet aan de teentjes trekt zal het duifje ook geen pijn hebben en zal je het pootje ook niet beschadigen. Als de ring over het pootje is haal je de kous er terug af. Dit is meestal nog het meeste werk. Dan haal je met een tandenstoker het achterste teentje van tussen de ring. Klaar is Kees zonder schade. Oefen eerst maar eens met een jong dat je niet nodig hebt! Eens je het trucje doorhebt is het een koud kunstje“!

Mij lukt het meestal nog wel maar allemaal hebben we het wel eens dat het mis ging, vergeten of te vroeg geringd en niet meer gecontroleerd.
Hierbij de beproefde methode...

Check dit filmpje... zelfde principe:
https://www.youtube.com/watch?v=CSq_7e6DJMg

en nog 1
https://www.youtube.com/watch?v=7aYgJT1W38M

Wie is de eerste die er een filmpje van maakt wanneer hij/zij dit toepast bij een duifje??



zaterdag, januari 03, 2015

Regenachtig

Vandaag is het weer maar grijs en grauw. Het klimaat in het hok laat in mijn geval dan echt te wensen over. Vloerverwarming zou best helpen om de boel droog of droger te houden maar hey, ik heb geen zin in die enorme stook- of electrakosten. De duiven hebben het ook niet heel perse nodig. Als de boel goed verlucht is en er geen natte plekken zijn... Hopen stront zeg maar, dan dan vind ik het in deze tijd allemaal niet zo erg.
Minder duiven per m3 helpt ook wel natuurlijk. Daarvoor heb ik helaas niet de hoeveelheid hokken die ik bij anderen wel eens zie. Ik hoef niet meer duiven maar meer m3 zou ik wel willen.

Vanavond krijgen alle duiven van 2014 nog een vaccinatie tegen pokken. Zoals vaker geschreven met de spuit en niet met het kwastje. Kwestie van gemak voor mij en comfort voor de duif. Effect is hetzelfde of beter: antistoffen tegen pokken en geen entknobbels ofzo.

Einde van de maand komt dierenarts Bosman bij ons in de club. Ik heb verzocht om dan mijn jongen, de laatjes dus, te laten vaccineren tegen Paramixo in combi met/tegen herpes. Kwestie van de proef op de som willen nemen en ze ook voor dat virus sterk te maken.

De oude duiven gingen ondanks de regen gewoon uit vandaag, eerst de doffers en daarna de duivinnen. Alles in bad geweest en weer schoon op tijd het hok in. Over ca een maand mogen ze gekoppeld worden.

vrijdag, januari 02, 2015

Tip: nieuwjaarsreceptie

Onze club doet het al jaren: een nieuwjaarsreceptie. Je ontmoet elkaar, je kunt elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar en je pakt na afloop je ringen van 2015 mee. Prachtig!
Ken je zoiets nog niet, neem het mee als tip zou ik willen adviseren!

Na de knallen

Na de knallen van het nieuwjaarsvuurwerk gaan de duiven er weer uit. Ik hou ze altijd even binnen die dagen dat er vuurwerk verkocht mag worden in ons land. Duiven en andere vogels schrikken zich wezenloos van de enorme knallers die te horen zijn.
Het went wel maar als de schrik in een koppel duiven zit weet je niet wat ze doen.

Binnenkort ent ik de jonge + de oude tegen pokken. De oude duiven (vnml jaarlingen) krijgen dan de pokken-enting de 2e keer van hun leven. Volgens mij afdoende om ze daarmee te beschermen tegen die ziekte. Ik geloof er wel in dat vaccineren met dit soort levende entstoffen er voor zorgt dat ze weerstand opdoen. Voldoende om een aanval van een "echt" pokkenvirus in elk geval makkelijk te tacklen en niet een enorme forme dip te veroorzaken.
Misschien zou een echte besmetting nog wel beter zijn maar kon je het dan maar sturen en zo'n besmetting na het seizoen ensceneren!


Met paratyphus is het denk ik vergelijkbaar alhowel daar kennelijk meerdere stammen van zijn. Net als met de griepprik dus niet altijd "raak". Toch bouwen ze weerstand extra op na elke vaccinatie. Is het niet om het volledig tegen te gaan, dan toch wel om ze hierdoor veel intrinsieke kracht (weerstand) op te laten doen om een virusaanval of bacterie-overdosis te kunnen handlen.
Het is op zich ideaal dat we het zo gedoseerd aan onze duiven mee kunnen geven, dat we ze zo gecontroleerd kunnen besmetten met als resultaat: meer weerstand.

Ik ben voor!

Velen gaan af op wat onze duivendoktoren zeggen: het (enten paratyphus) heeft niet veel zin. Dat zal allemaal wel. Het voorkomt niet een uitbraak ofzo. Wat het wel degelijk doet is de kans erop verkleinen. Uiteindelijk is dat toch wat we willen??!!