Pagina's

dinsdag, september 17, 2024

einde seizoen

Afgelopen zaterdag, duivenweer! Afsluiting van het seizoen. De mannen die het goed kunnen gaven vliegles. Ik vind dat toch megaknap hoor. Een hele week herfstweer. Forme zal niet opgelopen zijn mag ik aannemen maar het lijkt er op van eerder wel (of forme weggezakt bij anderen). Concurrentie minder maar al bij al gewoon erg imposant!

Wat een uithaal door sommigen.

Gisteren eigen duiven beoordeeld. Duidelijk verhaal wat de beteren zijn. Mes wordt aangescherpt! Nieuwe soort is voorzien voor komend seizoen. Wordt een kweekjaar verwacht ik. 

vrijdag, september 13, 2024

makkelijker grootmeester worden met weinig duiven mee?

Ik las laatst opnieuw weer eens zo'n uitspraak als in de titel.

In basis klopt die. Met weinig duiven mee zou grootmeester zijn makkelijker zijn en een clean sweep evenzo. Het is allemaal relatief hoor. Makkelijk is het namelijk nooit.

Als een melker die normaal tot de grotere inkorvers behoort diens 10 beste gaat inkorven en zeg dat dit dit diens 25% beste zijn (normaal dus 40 duiven inkorft) en dan beweert dat het makkelijk is, zou hij zich toch eens nader moeten beraden op wat die zegt.

Als een kleine melker zijn beste 25% in de strijd stuurt en niet meer wordt vergeleken door die grote met zichzelf die ipv 40 teruggegaan is naar 10, heb je pas weer een gelijke strijd.

Ik denk dat het voor een kleine melker moeilijker is 25% van diens duiven op topniveau te hebben, dan een 'grote' inkorver. Die laatste heeft immers door een groter duivenbestand meer "weerstandsvermogen" op diens hok. Meer kwekers, meer vliegers en kan zo meer klappen opvangen en zelfs wisselende systemen hanteren en meer 'soorten' duiven houden die bijv. onder alle omstandigheden kopprijzen kunnen pakken. Koester je kleine melkers, is mijn stelling.

Het is moeilijker voor hen om in het snuitje van de uitslag te pakken (bij herhaling) dan de profs en semi profs met grotere aantallen. Als de profs en semi profs hun inkorfaantallen tijdelijk decimeren is het blijkbaar eenvoudiger die clean sweep te halen of grootmeester te worden maar doe nou niet alsof het eenvoudig is zeg!

Nog 1x

Nog 1 weekend (behoudens taartvluchten, ronde van Belgie etc), en het is gedaan.

Duiven selecteren, uit laten ruien, rusten en koppelen...

Dat is zo'n beetje de cyclus, nietwaar?

Hier wordt geploeterd om ergens in het tijdvak "rusten" duiven op het hok te hebben zodat bij koppelen, hier de duivensport weer een aanvang nemen kan.

Komend weekend na een regenweek mooi weer voorzien. Mooie eerlijke vlucht en dito test. Hierna maanden rust aan 1 stuk.    

maandag, september 09, 2024

'tzit er zowat op

Misschien nog 1 'reguliere' vlucht voor velen... of nog taartvluchten maar dat is het dan ook wel. Balans wordt opgemaakt en er wordt vooruitgeblikt. Rustig laten ruien, nog een enkel jonkie optrekken en voila, we duiken het donkere seizoen in.

Seizoen voor velen toch anders gegaan dan gedacht. Op de nalijn zie ik wat uitblinkers die er met meer inzet toch uit wisten te peuren wat ze al het hele jaar wilden laten zien! Mooi hoor, als het dan toch nog lukt.

Hier langzaam maar zeker de contouren zichtbaar van de schuur. Ook een selectie van de duifjes die elders zitten ondergebracht. En vooruitblikken maar!