Pagina's

maandag, oktober 21, 2024

Verkopen in scene gezet?!

Van 't weekend nog eens een poging gedaan om via een veiling duiven aan te schaffen. De lol vergaat gemakkelijk wanneer er van over de hele wereld (kennelijk) wordt mee geboden. Ik vrees voor de aloude situatie van stromannen en opjutters van de prijs. Duiven gaan echt weg voor geld dat ze niet waard zijn als je het mij vraagt.

Geen problemen mee hoor, dat is altijd al zo geweest. Ik maakte me tevoren ook geen illusies.

Ben sowieso van mening dat online duivenverkoop een goede business is. Er wordt veel met 'dozen geschoven' en een foto, stamboom, tegenwoordig een ingevuld formatje van hoe de duif aanvoelt, doet de truuk wel. 

Elders (in de wereld) een ander besef van wat een duif mag kosten (en ik denk dat ik nog in lagere getallen/bedragen denk - in alle eerlijkheid). En zonder twijfel is er interesse in bepaalde soorten of namen of zelfs kleuren, wat in de tijd wat kan verschillen.

Hoe zeldzaam ook, doe mij maar een zaalverkoop - hoewel je daar niet altijd weet wie als stroman optreden.



maandag, oktober 14, 2024

Lang warm en supplementen gebruiken

Het viel me op dat de zwaluwen inmiddels vertrokken zijn. Het blad ongelooflijk lang aan de bomen zit en we nog relatief hoge temperaturen hebben. Vandaag misschien frisser maar later deze week maar liefst 20+ graden. Het helpt onze duiven toch mild door de rui te krijgen. Met of zonder andere hulpmiddelen laat het zich raden dat wanneer de omstandigheden goed zijn, een duif weinig te lijden heeft van rui. Ja, ze zijn tijdelijk wat zwakker maar met goed voer, goede leefomstandigheden (liefst droog en niet te koud), dan moet elke duif er prima mee weten om te gaan. 

Hulpmiddeltjes waarbij een beetje extra steun is door bijvoorbeeld voer met een supplement of een supplement in het water, zou je tot een minimum kunnen beperken. 

Grappig vind ik altijd dat er voor- en tegenstemmen zijn voor gebruik van supplementen. Degenen die hard roepen niets te gebruiken wekken toch altijd iets van mijn achterdocht. Als je ze wat langer volgt op bijv. hun blogs lees ik toch echt terug dat er e.e.a. wordt benut. En dat de banden met de man met de witte jas goed zijn... het geeft te denken.

Ik denk: we vragen veel van ze in korte tijd. Geen enkele menselijke topsporter doet dat zonder steun of uitgekiende begeleiding. Ja, het is een soort van vormen en selecteren op de duiven die het minst nodig lijken te hebben, het meeste stamina hebben. Okee, dat is wellicht het best maar er is echt wel ruimte voor support van onze gevederde vrienden in rui-tijd maar overdrijf vooral niet. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat ze het goed doen ONDANKS onze steun met middeltjes, in plaats van DANKZIJ.


woensdag, oktober 09, 2024

Paratyphus kuren en of enten

Nergens op meer verdeeldheid zo ongeveer als op de boodschap of je er het beste aan doet wel of niet te kuren en of te enten tegen paratyphus. Mijn idee is dat het zeer goed is om te vaccineren. Liefst verschillende vaccins. Als opbouw naar weerstand tegen deze rot-ziekte. Je kunt zo ongeveer ruiter te voet geraken als je het eronder hebt. Vaak sluimerend. Vuile eieren en dode jongen al lang niet meer de indicators die je verwacht. Evenmin groene mest of bobbels op de vleugels. Het is een ziekte die weerstand vraagt en topconditie om het zo klein mogelijk te houden. Dan heb je nog altijd een soort symbiose. De duif in zijn/haar omgeving raakt onherroepelijk herbesmet maat biedt tegenstand door opgebouwde specifieke weerstand door vaccinaties en een goede conditie. 


woensdag, oktober 02, 2024

Schalies !!

Ja hoor, mijn eerste schalies zijn er! Van een "weldoener" ;-) kwamen ze pas, 3 beauties met ook nog eens een goede herkomst qua prestaties! Even nog bij maatje JP 'geparkeerd' maar het begin is er!

Lang terug zit daar de origine in van de duiven van gebrs. Janssen uit Arendonk. Het boek van Ad Schaerlaeckens geeft daar info over. Victor Vansalen schreef in diens boek over het koppelen van schalie op schalie en dat boek las ik in mijn jeugd al. Het is me altijd bijgebleven en ik wil graag aan de slag met deze kleurvariant. Volgens mij wordt ze steeds zeldzamer. Volgens mij was dat nooit anders eigenlijk maar met de populariteit van Janssen duiven zijn er ooit wel meer geweest.

Momenteel zijn de ooievaars of meeuwen zo populair. Het zijn trendgevoelige kleurtjes zeg maar. 

Ook een mooie variant zijn de gehamerde. D'n Arie van Bert Saarloos was zo'n duif.