Pagina's

dinsdag, mei 20, 2025

Adviezen ontvangen

Verschillende adviezen ontvangen. Het is een beetje zoals te verwachten viel: "zoveel mensen, zoveel wensen" of in dit geval zoveel ideeën over behandelen tegen paratyphus.

Kuren en vaccineren (beiden doen) levert verschillende beelden op.

Kuren of vaccineren (elk apart) levert verschillende beelden op.

en 

Niet vaccineren (noch kuren) ook, waarbij een orale behandeling als succesvoller wordt gezien.


Hoe het ook is, we gaan iets doen.

Vaccineren helpt weerstand op te bouwen.

Kuren helpt - al dan niet in den blinde - ziektes de kop in te drukken, ook een bacteriële infectie zoals paratyphus.

Orale behandeling zou passen bij de categorie weerstand opbouwen.


Op ons kleine hokje is de spreekwoordelijke kat op het spek gebonden door duiven van veel origine te hebben nu. Nu nog pico bello in orde hoor maar hier schrijft dus een alerte melker die het paratyphus-spook wil buitenhouden.

Aanvullende adviezen zeer welkom hoor!


Volgend seizoen moet van meet af aan 110% in orde komen. Wetend dat dit weerbarstiger zal zijn in de praktijk maar de lat gaan we hoog leggen. Lager kan altijd nog ;-)

woensdag, mei 14, 2025

Advies nodig!

Dit blog bestaat al als 1 van de oudsten inmiddels! Ook al schreef ik veel over diverse ziektes (en wisten we veelal de antwoorden niet). Toch wordt er veel van opgestoken en ontvang ik met regelmaat ook vragen en dankbetuigingen. Daarbij kan ik ook zien welk artikelen het meest populair zijn. Soms is dat over ziekten, soms over verluchting/ ventilatie enz.! 

Voor nu een onderwrp waarin ik advies kan gebruiken!

Ons hokje zit vol met duiven van diverse hokken. Het hoeft nauwelijks uitleg dat dit dan ook een krioelen is van verschillende bacteriën en virussen die ze meenemen van de oorspronkelijke hokken. Anticperend op een kritieke periode (rui) (en vooruitblik op een goede kweekstart aanstaande winter) is mijn vraag actueel: Hoe bescherm ik of hoe ontdoe ik ze van zoveel mogelijk gedoe dienaangaande? Naast de verplichte enting tegen paramixo is het beleid hier simpel: 

Drupje tegen luis, en nieuwelingen een geeltabletje bij betreden van het hok. Duiven op roosters en regelmatig ropaB in het drinken (1ml op 1 liter) verder goed voer en voldoende (volop) mineralen.

Enten we ze het best tegen paratyfus? Zo ja met wat?

Enten tegen meer (zoals pokken, herpees enz) of juist niet enten?

kuren? ja of nee?

Zoveel meningen, zoveel adviezen waarschijnlijk. Toch de open vraag, zeker aan de mensen met ervaring op dit vlak: Wat zou je ons adviseren??

dank alvast






maandag, mei 12, 2025

SUPER OP ORDE

Het verloopt erg voorspoedig. De duiven zijn erg levendig en nestjes, jongen etc volgen elkaar snel op. De jonkies groeien vlot, mankeren niets en weten erg snel op eigen benen te staan. Jammer eigenlijk dat het in deze periode beter lijkt te gaan dan na de eerste koppelingen in de winterperiode (Januari / Februari). Precies dan gaat er wel eens wat mis, net wanneer je dat niet wil, van dat ene koppel enz. Maar ja, dat weet je zo ongeveer op voorhand en is een gevalletje "all in the game".

Van de week zijn de voorlopig laatste duifjes klaar. We kweken er nog enkele voor eigen gebruik en verder wordt het dan maar vooruitblikken naar het uitbollen van dit seizoen, rui en alweer blik op '26... zo gaat dat vaak.

Zaterdag zijn er nog 2 mooitjes vertrokken naar Dedemsvaart. 2 leuke duifjes voor marathonvluchten. Hopelijk ook daar met succes. De liefhebber haalde er eerder eens bij en met succes! Dat smaakte naar meer en voila hij kocht de ene bon. 


dinsdag, mei 06, 2025

Stenen eitjes

Gisteren bij de meeste koppels kalk-eitjes ondergelegd. Na 3 a 4 rondjes is het denk ik goed even een brake te hebben en ze kortstondig vuil te laten broeden. Het danvolgend rondje is eventueel voor eigen gebruik. Het daaropvolgend rondje is dan een rondje om te herkoppelen.

Als je interesse hebt voor duifjes, meld je dan gerust.