Pagina's

donderdag, april 30, 2015

Oostenwind

Als ik het goed zie wortd het zaterdag een prima dag om duivenvluchten te houden. Zondag zou flink minder zijn. Zaterdag helder weer, geen inversie maar wel 10+ km zicht bij een Oostenwind van 2-3 bft.

Wij staan op ca 235 km. Alles mee. Dat zijn er nog 24. Normaliter zal ik ook volgende week nog volop meedoen, daarna ga ik kritischer kiezen waaraan ik mee ga doen aangezien ze dat 4x zijn meegeweest inclusief een midfondvlucht. Ze hoeven van mij niet alle Dagfondvluchten af en ik doe ook nog niet mee van voor af aan met de ochtendlossingen. Niks moet, alles kan/mag.

Na dit weekend is het gedaan met luieren, dat wel.
Vliegen voor oud en jong en wel 45 minuten tot een uur als uitgangspunt.
Vlag paraat, misschien nog wel een heliumballon. Vanaf mei is het een feit.

8 mei is dr Boskamp weer in de club.
De jongen laat ik dan vaccineren (PMV) en neem gelijk ook pokkenentstof van 'm af om de jongen er later mee te doen. Handelsgeest heeft die arts wel; met z'n nieuwsbrieven etc. Al met al wel een vent die velen in de duivensport helpt... zowel met middelen als met advertenties en sponsoring.

woensdag, april 29, 2015

Koel voorjaarsweer en vereenvoudigen

We zijn nog maar enkele weken op dreef, en het is een beetje koel voorjaarsweer. De zon is er aardig bij maar nachten zijn fris en het is maar een "dun windje". Op veel hokken moet het allemaal nog gaan gebeuren: de forme.

Het zou nog wel eens kunnen dat velen het zonder et zelf te beseffen de forme tegenhouden in plaats van 'opwachten'. Veel antibiotica gebruik en of andere poeders en pillen of wat niet al, remt eerder dan dat het bevorderd. Eigenlijk zou men moeten wegnemen wat de forme in de weg staat dan
dat men zijn best doet om datgene wat de forme zogezegd tegenwerkt (ziektes etc) bestrijd.... snap je?

Ik lees en hoor al van enkelen dat er alweer gekuurd moest worden. Kijk, wat moet moet maar hé, hoe kan dat toch?
Daarnaast nog degenen die op voorhand kuren. Die hebben lak aan alle theorieetjes en verhalen en kiezen voor zeker. Gewoon preventief, desnoods volgens schema middelen verstrekken.

Het zijn trouwen ook nogal eens kampioenen hoor die deze aanpak hebben. Enkelen hebben dagen tekort. Letterlijk elke dag is er sprake van een supplement of middel in drinken of over voer.

Alleen al voor de kosten en het gedoe is dat niks voor mij. Tuurlijk krijgen ze bij mij ook wel wat, daar schreef ik al veel over maar het streven is voornamelijk om te vereenvoudigen.
Nu het zo droog is, 1x per week schoonmaken, schoon water en goed voer. Beetje extra naarmate de week vordert. "Voer ze maar goed aan het begin van het seizoen, beetje reserves opbouwen"zei een Klaaswaals grootmeester van de ZLU me gisteren nog!

dinsdag, april 28, 2015

Het is 1 grote afvalrace

Als je ze flink aan de tand voelt - daarmee zeggend dat je ze flink vaak meegeeft en vroege prijzen verwacht etc - dan is het eigenlijk 1 grote afvalrace.

Degenen die teveel terugval hebben vallen al snel af.
Zulke hebben vaak een mooie stamboom, of zijn mooi in de hand maar toch voldoen ze niet en vallen dus af. Soms door kwijt te gaan, soms door nooit vroeg te zitten.

Kijk, afvallers heb je ook door pech, helaas. Van zulke zul je het niet 1-2-3 weten of het goede zijn, tenzij ze dat al eerder lieten zien en niet maar 1 x. Aan slechte en pechvogels hebben we niks alhoewel dat laatste een soort van wrang is natuurlijk.

Met de nieuwe ploeg duiven van dit jaar merk ik het ook nog eens extra goed... het is één grote afvalrace. Ze passen niet bij mijn systeem en of voldoen gewoon niet. Exit dan.

Over Ko van Dommelen las ik dat hij ze al jong een heftige leerschool geeft: 2x Orleans al (ca 450 km) en als jaarling gewoon 2x ZLU. Ook Van Olmen geeft de jaarlingen al 2x ZLU oftewel zware dagfond (In Belgie kun je vaker 700+ km spelen). Kwestie van "in het vuur wordt Goud gelouterd".

Ik zal met mijn jonge en kleine ploegje niet onvoorzichtig doen maar zal ze zeker ook bloot willen stellen aan de nodige wedstrijden en zware wedstrijden als het kan. Soort van Verstandig "op het rooster leggen"!

maandag, april 27, 2015

Vandaag weer een lapvluchtje

De laatjes mochten nu vanaf het erf van senior komen. Zo'n 38 km... Tegenwind en dat deden ze op 1 na in een ijltempo. Gelukkig weten ze nu wel hoe het heurt 😄.
1 was er pas om 19:30 met een staartpen eruit. Weet u het, weet ik het wat er met zo'n dier is gebeurt.


Oranjegekte

Persoonlijk heb ik nooit goed begrepen dat we in Nederland nooit oranje vaste voetringen hebben geïntroduceerd. Lijkt me wel wat. Mooie kleur, onderscheidend en te koppelen aan een race ofzo bij een EK, WK of noem maar op. Beetje nationale trots mag ook wel.

Vele melkers kunnen nu in elk geval terecht vlaggen op of bij hun hok. Vlag in top en vliegen maar!
De mijne hebben nog de conditie van een wijkagent. Ik zal dat moeten veranderen en het plan is dat o.a. Te doen door ander voer en een vlag en misschien wel een ballon erbij. De kaap is zo'n beetje 1 mei. Dan hebben we nog een 6 weken voordat de marathons beginnen. Dus nog geen haast maar ook geen luiheid.

Jos Joosen zei altijd, degenen die begin van het seizoen te laat zijn, zijn dat op de vluchten later in 't seizoen meestal ook.

zaterdag, april 25, 2015

Rare vlucht

Er is gegokt en het is niet goed gegaan. Van een vlucht van 165 km, Quiévrain, duurde het enorm lang voordat de prijzen waren verdiend. Duiven kwamen erg onregelmatig en hadden zichtbaar regen gehad. Althans, de meeste bij mij. Ik mis er nog 2. Niet de grootste beloftes maar toch. Ik moet er wel aan wennen hoor, duiven achter, dat gebeurde me de laatste seizoenen amper.
De duifjes die alleen navluchten hebben gehad hebben niet alleen minder ervaring maar ook minder selectie hoeven doorstaan. Of deze 2 vorig jaar eigenlijk wel prijs hadden überhaupt, zou ik moeten nazien in de archieven... Ik vrees van niet...

Men heeft denk ik met iets te veel oppertunisme gegokt dat het qua omstandigheden wel meeviel. Echter afdeling 5 moest tussen de eerste groep die ook heel slecht naar huis kwam en de 2e waar de mijne tussen zaten maar liefst 35 minuten inlassen omdat er een bui op de losplaats was. Nou ja, dan begrijpt een kind nog dat het niet lekker zat maar dat het rond die tijd toch moest als we ze tenminste op zaterdag nog wilden lossen....

Het zij zo. Het is allemaal moeilijk zat en nagenoeg alles is retour.

De zoldertjes heb ik netjes schoongemaakt met een bouwstofzuiger. Een aanrader!
Fris, proper en of het uitmaakt weet ik niet maar voor mij persoonlijk komt het.ook een stuk fijner over.

De duivinnen er rond 19 uur afgehaald.
Eten: sportmengeling naar believen.
Drinken: schoon water bij thuiskomst en vanaf 19 uur RopaB.
Volop allerhande en grit.
Morgen rust en een bad.

vrijdag, april 24, 2015

Grijs vooruitzicht, misschien wel mogelijkheden

Het ziet er allemaal niet zo gunstig uit voor aanstaand weekend. Grijs, nat maar toch mogelijk wel wat gaatjes en of drogere momenten. Misschien zelfs af en toe zon.

Graag hebben we het anders of course maar HET WEER is nog altijd 1 van de zaken waar de mens niks aan kan veranderen!

Bij mij gaan ze toch maar gewoon de mand in. Heb ik de handen vrij in het hok en kan ik nog wat extra poetsen... ha ha, nee hoor, het zijn de zoldertjes die ik wat wil schoonmaken en luchten. De hoeveelheid stof die er daar is verzameld is zomaar 5 mm. Dat wil ik eraf hebben.

Ik vermoed dat ze los gaan, of op zaterdag of op zondag dus dat ze dan gelijk ook de passende kilometers maken is dan ook gelukt. De mijne hebben zeker nog baat bij een extra nacht mand eventueel. Ze hebben immers nog maar 1 of 2 x een extra nachtje meegemaakt en als ze de fond moeten gaan doen, is het een absolute must dat drinken in de mand geen issue meer is.

De laatjes waren gisteren weer een keer in De Heen, nabij Steenbergen. Ik miste er zowaar 2! Zouden die zich dan hebben verwond? Ik neem het maar aan want dit was al de 3e keer op die afstand. Misschien komen ze nog na.

Van de piepers waren er ook 2 weg. Uitwennen gaat hier ALTIJD gepaard met verliezen. Ik heb al vanalles geprobeerd maar de ligging van mijn huis ten opzichte van andere gebouwen en druk verkeer etc moet ze parten spelen. Ze zien het hok ook niet 1-2-3 liggen als ze op de naburige huizen landen. 1 was terug, gisteren, nog 1 foetsie en een andere was gaan buurten bij JP en werd netjes met een doosje eromheen gebracht.

"Aan een boom zo vol geladen mist men 1-2 pruimen niet." zei mijn opa altijd. Zo is het maar net. Soms echter was het nou net die ene...

donderdag, april 23, 2015

Zaterdag weer nat?

Het belooft nat te worden zaterdag. Waar het eerst nog wel te doen leek, zijn de meest recente berichten niet hoopgevend...

dinsdag, april 21, 2015

Amplitude

Amplitude is het verschil in hoogste en laagste waarde - althans zo ongeveer simpel uitgelegd. Bij een temperatuursamplitude moet je denken aan het verschil tussen de hoogste en de laagste waarde gedurende een periode. In ons geval dhet verschil tussen het warmste en koudste punt van een dag. Het verschil tussen de dag en nachttemperatuur.

In deze tijd van het jaar is het snachts nog koud. Temperaturen in een enkel getal te meten, nog niet in tientallen. Overdag - en zeker achter glas - kan dat in de twintig en dertigtallen gemeten worden. Mijn ervaring is dat forme pas komt als die amplitude kleiner wordt. Hokken die warmte goed vast houden en of meer evenwichtig zijn in de temperatuursomstandigheden doen het vaak het best. Er zijn nog wel tig variabelen te noemen maar een gematigd stabiel klimaat is het best terwijl warmte (mens en) dier goed doet.

Veel bla bla. het gaat erom dat de dag en nachttemperaturen niet te veel verschillen en dat het lekker warm mag worden. In deze tijd is dat nog niet zomaar het geval. Als je ramen open hebt bijvoorbeeld is dat verschil flink in deze periode van het jaar.
Duiven zijn enorm goed in het omgaan met deze omstandigheden maar de conditie neemt toe als de verschillen in temp kleiner worden en de temperatuur oploopt!

Naast die ge-ouwe xxxx, weinig nieuws te melden.
Jongen en laten komen goed naar buiten en gedijen prima.

Ouden zijn nog niet in een ritme ofzo. Bij de duivinnen zijn er 2-3 die de ploeg naar beneden halen omdat ze niet willen vliegen maar alsmaar bij de doffers naar binnen willen. Niet geschikt voor dit spelletje wellicht? Hun drang is prima maar voor nu is dat niet handig. Misschien haal ik ze uit het team, ff aanzien nog.
Zaterdag regen voorzien, ik hoop maar dat het vooruitzicht nog wat betert.

maandag, april 20, 2015

Er is iets mee maar wat? Weet u het?

JP  kweekte met zijn beste kweekduivin (o.a. moeder Farpar, 915, De Draak enz) een juweel van een doffer. Het was een "samenkweek" met mijn Oded. Los van dat het de meest slimme koppeling leek begin '14, is het gewoon een prachtdier.

Vorig jaar al was er iets mee. Op een gegeven moment deed hij 2 dagen over elk vitessevluchtje dat hij moest afleggen. De winter door, geen problemen op of nabij het hok en JP kweekte er gewoon 2 jongen uit. Vorige week koste Duffel hem meerdere uren en was het de laatste terug bij JP en afgelopen zaterdag Zellik tegenwind lukte niet op 1 dag maar zondagmiddag arriveerde hij pas. Leeg en licht van gewicht. Omdat bij JP alles dichtzat kwam hij tussen mijn duiven en kon ik hem met gemak pakken.

Uiterlijk niks aan de hand, werkelijk een prachtdier.
Wat is het dat zo'n duif het niet lukt? Orienteren kan hij, hij komt thuis maar fysiek is er iets mee mis waardoor hij kennlijk maar kleine stukjes vliegen aankan. Er is iets mee maar wat?

Uitselecteren is gemakkelijk maar ik zou wel eens willen weten wat dat nou kan zijn.
Ook zo'n ervaring en opgelost of ook zo'n ervaring en andere informatie voor mij en JP? We houden ons aanbevolen!

zondag, april 19, 2015

Aardige start en wat inversie

Gisteren een aardige start gemaakt. 6 vd 26 in de club in de prijzen... In de B categorie 11. De duiven kwamen niet in de kopgroep naar huis maar in het peloton. Toen ze eenmaal kwamen ging het vlotjes. De doffers wat beter dan de duivinnen. Tevreden voor de eerste keer.
Door de NO en vroege lossing waar de inversie ze extra naar het westen duwt ging alles over het westen naar huis. Kwestie van wennen kun je denken maar volgens mij gaat het heus echt zo met inversie. Dat betekend niet dat de duiven niet los kunnen maar velen buigen daardoor meer westelijk af... let maar eens op, de vluchten waarbij ook gesproken wordt over inversie hebben allemaal een verloop waarbij de duiven over het westen naar huis komen.

Lui die zeggen dat het onzin is, die inversie maar onzin vinden hebben het naar mijn idee althans mis en drammen iets te hard dat het nonsense is. Onzin is het volgens mij zeker niet, of je er persé rekening mee moet houden zover dat je bijvoorbeeld wacht tot het opgelost zou zijn, is waarschijnlijk ook niet nodig. Negeren en drammen alleen getuigd niet van wijsheid. Het is er en het heeft effect. zoveel vind ik zeker.

Vandaag alles in bad en vooral rust. Het seizoen is nog o zo lang.

De jongen tippelen allemaal naar buiten en scharrelen voornamelijk nog rond en fladderen maar een beetje tot amper. Nog zo'n 1 a 2 weken en dan wil ik daar ook vanaf. Ik heb een hekel aan dat geluier maar indeze fase is dat nog een moetje.

De laatjes deze week nog eens naar Steenbergen. Daarna Tholen en dan grote mand in Brabant... Een soort inhaalrace en dan inlassen. Ik wil dat ze veel ervaring opdoen zodat ik goed kan bepalen, nou ja, zo goed als ik kan, wat voor vlees ik in de Kuip heb. Mordant hebben ze wel, die Van Olmens... Vechtjassen, territoriumdrift, op en top wilskracht hebben ze. Ik ben benieuwd wat ze me op de vluchten willen geven!

vrijdag, april 17, 2015

Ze zijn er weer!

vandaag zag ik er weer een aantal: zwaluwen!

Elk jaar hou ik het bij wanneer ik de eerste dat jaar zag. Binnen een range van 10 dagen zijn ze er elk jaar weer. Dat zijn pas eens vogels die zich goed oriënteren. Komen terug naar geboortegrond na een reis vanuit midden Afrika. Erg knap.

Vanavond gaan er 26 mee. Ik mis 1 duivin van het opleren en de doffer die enkele weken geleden zo bloede, kwam de laatste keer dik na de anderen terug en mankt. De rest heeft geen excuus... Zaterdag wordt goed weer voorzien, een etappe van 2 uur tegen de wind in maar met mooie heldere luchten. Motivatie en schone koppen een must voor de vitessers. De fondters moeten tonen niet te veel uit koers te zijn gegaan en alleen maar als excuus hebben dat ze wat trager zijn...
Ik ben benieuwd wat ze er van bakken.

De laten vanmorgen op 30 km. Weer een uur maar netjes alles retour.
Totdat ze het in 1 ruk doen, blijf ik nog op die afstand opleren. Ik wil dat ze het ontzettend goed door hebben, geen excuus.

woensdag, april 15, 2015

Natuurlijke objecten als stip op de horizon voor onze duiven

Ik ben ervan overtuigd dat natuurlijke opvallende objecten een stip op de horizon zijn voor duiven. Zelf zag ik laatst van R'dam naar de Hoekse Waard rijdend, net voor ik de Heinenoordtunnel in ging het grote gevaarte bij de brug van Dordrecht schitteren in de zon. Hemelsbreed meer dan 10 km maar perfect herkenbaar. Het is mijn overtuiging dat duiven dat al van veel verder af duidelijk waarnemen en er op aan kunnen koersen.

Elk dorp heeft een kerktoren en andere herkenningspunten. Toch geloof ik dat van die heel opvallende zaken als een hoge mast etc die echt uniek zijn in een landschap een kei van een target vormen en nooit nadelig kunnen werken op de orientatie-zin van onze duiven.

Ze volgen wegen, waterpartijen enz. In het verlengde lijkt het volledig logisch dat ze dus ook van dit soort forse objecten zomaar gebruiken op weg naar huis.

dinsdag, april 14, 2015

Niet klaar -update

De ploeg is nog niet klaar voor de opdracht. Het zijn allemaal jaarlingen die amper geselecteerd zijn. Dat gaat me nog heel wat melkerskunst vragen. Ik ben er klaar voor hoor om dat te gaan fixen maar de ploeg zelf is nog niet 1-2-3 klaar voor het seizoen.

Ze zitten nog in het half donker om ze te remmen. Ze vliegen ondanks het lekkere weer dan ook nog niet als malloten door het luchtruim. Zaterdag de eerste opdracht, kort (105 km) en tegenwind. Een handvol prijsjes zou ik netjes vinden maar ik reken er meer op dat ze wat laat zullen zijn maar ik hoop dan wel achter elkaar, zoals je mag verwachten bij NO wind.
Over 3-4 weken wil ik ze op punt hebben zo ongeveer... Dan is het als het ware wachten of er forme mag komen die nodig is om op de verdere vluchten Dagfond en meer te kunnen kopvliegen.

De laten neem ik nu terug qua regime. De piepers die ertussen zitten worden de komende weken uitgewend. Vandaag zaten de rapsten lekker buiten. Over 2 weken moet dat allemaal buiten zijn en rap aan het vliegen gaan. Er zitten hele mooie tussen maar ik heb geleerd me er niet op te verlekkeren want dan gaat het al snel eens mis en zou je er maar gefrustreerd van raken. Toch is het zo dat hoop doet leven als je mooie jonkies ziet...

Gisteren waren de laten na een uur terug van het opleren op 25 km. Te lang maar ze hebben het wel door inmiddels. Later van de week nog maar eens. Ik wil ze nu achter elkaar blijven lappen, als het ff kan 2 x per week maar zeker ook met de grote wagen. 1 voor 1 vanuit Tholen staat ook op programma. Leren-leren-leren om er later voordeel aan te hebben. Ik zal er geen tank benzine aan oprijden maar elke gelegenheid aangrijpen als we bijvoorbeeld voor familiebezoek toch zuidelijke reizen.

Als het lukt krijgen die laatjes een keer een dagfondvlucht dit jaar!
Ik wil jaarlingen nml geen excuus geven, die moeten er gewoon zijn als het verder en zwaarder is. Volgens mij heb je er op de lange termijn ook voordeel aan nml: op den duur zit dat in de soort duiven die je hebt, dat ze er al zijn als jaarlingen. Plus, hoe anders zou je dan moeten selecteren als je er voldoende hebt zitten die één van de karige plekjes zouden moeten kunnen krijgen op het hok van de oudere duiven?

Mijn Unikon klokje is weer in orde. Unikon heeft me een ruilklok gegeven, die het goed doet en waarvan de batterijen ook jong zijn. We gaan we weer tegenaan.

maandag, april 13, 2015

Lappen deze week

Deze week wordt het lappen. Ik heb zoals de vaste lezers weten 2 ploegen eigenlijk. De jaarling vliegers en de laatjes. De jaarlingen (Saarloos en mijn eigen Joosen mix) hebben nalijn gehad afgelopen jaar en hebben een jaar voor de boeg van ervaring opdoen en getest worden voor langere afstanden.

De laatjes zijn nu een aantal keer op 10 km opgeleerd, dat is alles. Vandaag worden die nog eens op 25 km opgeleerd en 2e helft van de week nog eens zoiets. Schoonvader is zo goed om 2x te rijden. Zelf doe ik het dan ook nog een keer. Zonder hulp lukt dit welhaast niet.
Persoonlijk geef ik de duiven zo veel mogelijk een eerlijke kans. Afdoende opleren vind ik een must. Nee, geen 40x maar de dieren moeten een eerlijke kans krijgen, zoveel is zeker.

De oude jaarlingen krijgen ook nog een keer 25 km. Dus al bij al 3x een ritje deze week met duiven in de vliegrichting. Dan moet het voldoende zijn voor de jaarlingen en de laatjes krijgen dan nog eens een aantal keer een lapvluchtje. Nog eens een keertje Tholen (35 km) en zo mogelijk nog eens mee met Brabant 2000. Ik heb begrepen dat daarover weer akkoord is en duiven van liefhebbers uit andere afdelingen mee mogen met hen. Ze worden dan eerder gelost begreep ik. Is gelijk een lossing met duiven uit een enorm spreidingsgebied... heel leerzaam!

p.s. ik realiseerde me dat mijn vliegploeg met voornamelijk jaarlingen tezamen amper prijzen vlogen. De meeste duiven 1 of maximaal 2... de verwachtingen voor de komende weken op de korte afstanden moeten we dus niet te hoog inzetten!

zondag, april 12, 2015

Vandaag veel beter weer dan gisteren

Vandaag verliep het allemaal beter dan gisteren. Het weer liet zich van een mooie kant zien en de duiven werden bijtijds in vrijheid gesteld. In onze vereniging telden de resultaten t.o.v. het rayon totaal niets voor. West aan de wind, maakte dat op zo'n korte afstand de prijzen oostwaards werden verdiend. Het zij zo.

Remon Prins die voor de resultaten maar weer samen met z'n vader ging spelen, ook al zit z'n jonge gezin in Oud-Beijerland en zit senior op 45 minuten rijden in Giesenburg. Ze pakten de snelste 2 van vandaag. Die duiven kunnen het dus zeker. De ligging maakte het voornaamste verschil. Om dit soort successen mee te maken maakte Remon de juiste keus. 1e gewin is kattengespin, mooi gedaan mannen!

Hier alles rustig. Duiven moeten nog wennen aan een ander ritme en regime. Er zit nog geen por op. No problem natuurlijk, zo vroeg in het seizoen voor fondmannen en - vrouwen. Deze week nog maar een keer op 30 km en dan aanstaand weekend hopelijk beter weer.
De piepers hebben allemaal een drupje anti-luizenspul gekregen en een goede herkenningsring en 1 met een telefoonnummer. Leuk spul, hun avontuur is begonnen.






zaterdag, april 11, 2015

Wijs besloten?

Gisteren besloten ze niet mee te doen. Het weer niet vertrouwen en zelf inde middag weg zijn en ze niet op kunnen wachten was reden genoeg om niet mee te doen. "Melker niet klaar, duiven niet klaar".

Afdeling 5 stelde uit... Goed besloten denk ik dan maar voor mezelf.
Einde van de dag was het goed weer maar dat was gewoon te laat. Het is ook altijd nog maar april.

Moeliker in Tholen pakte de 2 ! Snelste in de afdeling daar. Ik schreef het al eerder, waarschijnlijk in Zeeland het sterkste hok op de korte afstanden!!! Chapeau Kees.

donderdag, april 09, 2015

Nu LENTE maar zaterdag is nog een vraagteken

Nu is het heerlijk. Volop zon en hoge temperaturen. Voor zaterdag is het minder qua vooruitzicht. niet veel regen maar ook geen zon... morgenmiddag maar beslissen of ze mee moeten. Van mij kunnen ze ook een extra keer zelf opgeleerd worden en dan in 1x op ca 110 km... nog even afwachten of het weerbeeld voor zaterdag nog een beetje beteren wil.

12 voor 5 en 5 voor 12

Vanmiddag kreeg ik het bericht dat de verenigingen die van afdeling 12 naar 5 zijn overgestapt per direct terug moeten omdat het niet geheel volgens de regels zou zijn gegaan. Een uitspraak van het Beroepscollege.

Ik denk een foute uitspraak met oog op de vooruitgang. Ze zetten de klok terug i.p.v. vooruit. De verenigingen die overstapten wilden toch zelf? - omdat ze daar heil in zien? Nu een jaar met tegenzin terug naar "je oude baas". Hoe zou u dat vinden?

Rare jongens die van 't beroepscollege...

woensdag, april 08, 2015

Zo kan het ook! - althans zo probeer ik 't

Ik ben er haast bang voor om de duiven weer mee te gaan geven...
Nee, niet omdat de duiven het niet kunnen of zo, of dat ik ze wil ontzien. Nee, ik vind het altijd weer een soort strijd om de terugval in conditie die komen kan omdat de duiven 1. een dip in conditie kunnen krijgen na een stevige vlucht of 2. vanwege de vele besmettingen die ze oplopen en waarvan ze voor 1. weer meer vatbaar voor zijn.

Het is een beetje die strijd die er steeds geleverd moet worden. Bij mij - en dat zal elders niet anders zijn neem ik aan - zitten ze er nu goed voor. Geen enkele zware last moeten dragen, en geen enkele rare besmetting te verwerken. De duiven zien er gewoon goed uit zonder enig ingrijpen.

Dat wil ik graag zo houden maar ervaring leert dat 1. en 2. nu eenmaal een feit zijn. Het is zaak een dip te voorkomen. Goed aan de start, gezond en fit. Goede verzorging na een vlucht op weg naar de volgende.

Ik speel kort op de bal met medicatie en toch geef ik het welhaast nooit!

1. is vooral te tacklen door acht en door selectie. 2 daarentegen is niet geheel te voorkomen maar hangt ook samen met acht en selectie. 'Acht is meer dan duizend' schreef ik eerder al. Observeren is dan belangrijk maar acht gaat verder dan observeren alleen. Daarnaast geldt of course dat je verstandig moet handelen als jouw "acht slaan op je duiven" twijfels geeft aan de conditie of kwaliteit van je duiven. Ga dan te rade bij een dierenarts of kampioen... en luister dan ook goed.

Omdat het week in week uit meedoen is voor velen is het ook wel handig om medicatie te geven en zaken voor te zijn en blijven. Of allerlei conditiemiddelen te geven om een dip te voorkomen. Ik ben echter van mening dat de kampioenen dat wijs doen omdat ze acht slaan. De meesten van ons blijven ontgoocheld achter... ze gaven immers dit en dat en zus en zo?

Ik vul drinkpotten vaak alleen maar bij. Visuele vervuiling is reden om ze te verversen. met enige regelmaat zonder consequent te zijn geef ik Ropa B. Goedkoop, probaat en geen medicatie!

Probeer het maar eens 2 weken aaneen, je zal verbluft zijn van het effect! 1,5 ml op een liter.
let op: effect vooral als je daarvoor niet al allerlei andere zaken in de drinkpot kieperde.

Ik ben een fan van een goede zak voer (Matador) en geef met gulle hand. Grit en allerhande: vele kilo's op een jaar. Droge mest methode... maar dan ook echt droog, geholpen door maiskolven, beukensnippers of wat ook in combi met een gulle verluchting! Entingen van allerlei: van paramyxo, pokken en ook paratyphus staan ze hier op het programma. Zo mogelijk meermaals per jaar voor een verbeterde immunisatie.

Mijn ervaring is dat duiven er als het ware doorheen moeten... door een dergelijk milieu. Ze moeten wennen aan het milieu op een hok en in hun geboortejaar kan het dan nogal eens wisselen qua conditie. De zwakken vallen af, al dan niet geholpen door mijzelf. De overblijvers hebben de 'survival of the fittest - test' met een goed rapportcijfer gehaald waarna ze de toetsing krijgen op de vluchten. In die 'test' tellen stambomen niet noch favorietenrollen. Ze moeten harden en 'body' opdoen; stamina, weerstand of wat niet al, niet geholpen door supplementen ofzo. En je ziet vanzelf welke daarbij strak in het vel blijven zitten (hun zondagsepak). laat je ook niet op het verkeerde been zetten daardoor maar beproef dat op de vluchten.

Dit jaar bij de fondters geen Prange Suppe.
Nu en dan eens bakkersgist - ook top spul!
En als het zwaar was, ga ik ze ook weer eiwitten geven, ik ben erg te spreken over het effect  ervan. En als er al iets over het voer gaat is het lijn(zaad)olie in combi hiermee: Veel omega 3 en niet tegen de hoofdprijs. Misschien wel het allerbelangrijkste medicijn is een scherp stanleymes... het ligt bij mij altijd binnen handbereik!

Je ziet het, eenvoudige weldoordachte manier van doen met de franse slag. Dat probeer ik steeds verder te vereenvoudigen omdat me alsmaar duidelijker wordt dat het allemaal niet de hoofdmoot is. Mijn nieuwe duiven zitten nog volop in de test. Maar zij moeten bij mij en mijn manier gaan passen en niet andersom! De goeie komen bovendrijven, let maar op.

Een lang stuk deze keer, wellicht wat herhaling van zaken die ik eerder eens schreef. Iedereen probeert het op zijn manier. Velen zwijgen over hun aanpak... waarom? Er is niet 1 beste manier of gouden regel.

dinsdag, april 07, 2015

Grappig die jongens op Facebook over teletekst

Grappig... er waren maar weinig "likes" over het terug willen hebben van de teletekstvermeldingen op facebook. 1 van de eerste vragen die er waren was: zijn er maar zo weinig liefhebbers met facebook?

ha ha, wat dacht je dan? Veel van de digitaal vaardige mensen denken als snel dat het normaal is. Nou in duivensportland is de facebook-dichtheid naar mijn idee tranentrekkend laag!
Ikzelf doe er ook niet aan mee trouwens, maar waar ik dan mijn stem kan geven om de teletekstvermeldingen weer terug te krijgen???

Is er geen vaardig iemand die een soort eenmalige poll kan realiseren dmv e-mails?
Dat gaat denk ik veeeeel sneller en geeft veel meer reacties. E-mail hebben nu eenmaal veel meer melkers inmiddels dan dat ze Facebook hebben en trouwens ook niet melkers bereik je dan beter!
Wie o wie?

Na Pasen

Dit jaar begint het vliegprogramma na Pasen. Op goede vrijdag afgelopen week was het inkorven maar ik was er niet bij. Uiteraard was het kerk en dat was geen match vrijdag met inkorven. Zondag wellicht de mooiste dag van het Christelijk geloof... weet u toch aub wel dat het niet gaat over hazen en eieren?

Nu was het naar mijn idee toch niks qua vooruitzicht om op vrijdag toch maar in te (laten) korven. Zaterdag werd grijs weer voorzien en dat pakte krek zo uit. Koud vooral ook en heel wat melkers hebben staan blauwbekken bij het hok en staan wachten op de zeer traag verlopen vluchtjes, althans de meeste toch.

Zelf leerde ik de oude duiven gisteren even op 10 km en dat ging ondanks het gesloten wolkendek, reuze. Deze week nog maar een keer en dan op naar Duffel. Pragmatisme overwint en ik maak er maar geen punt van dat het opleren geen hoofdzaak was deze week. 2x opleren en gezonde duiven dan op 80 km moet geen probleem zijn, zeker niet bij normaal weer en dat verwachten we in elk geval komend weekend. Ik verwacht geen potten te breken met die fond-equipe... niet omdak het fondduiven zijn maar minstens zoveel omdat ik veel trager met ze opstart dan ik met de snellere duiven deed. Een fondduif moet prijs kunnen pakken op kortere afstanden. Hij/zij heeft echter nog geen conditie zoals vitessers, laat staan de drang voor een explosieve start na vrijlating. Weinig tot geen prijzen vanaf zaterdag op de korte vluchten zal me wennen zijn, de trage start van mijn seizoen bevalt me vooralsnog prima!

De jongen zijn gespeend op 1 na. Dat jong gaat nog naar iemand anders dus per saldo zitten mijn jongen eraf. 15 mooitjes die goed tot zeer goed zijn opgekomen. Op wat stro en in een broedvak op de grond in het jonge duivenhok. Dus tussen de late van Jos van Olmen.
3 favorieten: zacht, stevig van model, stuitjes al behoorlijk goed toe en pienter!

Binnenkort paramyxo enting en proberen ze vlot uit te wennen. De laten zijn zaterdag nog gelapt en mogen deze week ook nog een keertje. Kwestie van alsmaar hun drang en orientatie zien aan te scherpen. De gewonde is niet meegeweest, die mag binnenkort weer. Meevliegen doet hij gewoon als ik ze uitlaat. Opleren of vliegen na lossing op afstand is toch anders, alsof ze dan het gaspedaal intrappen wat zo één waarvan het lijf zeer doet, nog niet makkelijk kan. Hij mist ook 2 staartpennen trouwens... hij zal een hele buiteling gemaakt hebben vrees ik.

woensdag, april 01, 2015

Winderig

Het lijkt meer herfst dan voorjaar met de wind van de achterliggende dagen. Duiven zouden zich bezeren als ze door windvlagen net even iets uit koers worden gebracht en dat ene voorwerp deze keer wèl raken.

Opleren zal wel niet veel gebeuren deze week. Voor komende zaterdag temperaturen van zo'n 8 graden voorzien en een Noordenwind met kracht 3-4. De gevoelstemperatuur is dan akelig dicht bij het vriespunt!

Deze jongen waagt ze niet aan een 40 km opleervluchtje. Mogelijk zelf aan een lapje van 10?
Het seizoen is nog erg lang, mijn duiven zijn bijna allemaal relatief onervaren (alleen nalijnvluchtjes gehad). Opleren zou goed zijn maar dan natuurlijk wel met fatsoenlijke omstandigheden.


De jongen doen het goed. Er zitten hele leuke duifjes tussen, meest geschelpte. Enkele witpenetjes ook terwijl die ouders zelf geen witte pennen hebben. Leuk om zo'n terugslag naar voorouders te zien. Verder geen aparte kleuren hoor... hoewel ik sommige kleurtjes graag zie, worden ze -welke kleur ook - alleen maar mooier als ze keihard vliegen!

De ouders zitten nog bij elkaar en haal ik vandaag uit elkaar.
De doffers doen dan nog voort met elk 1 jong (2 doffers hebben er 2)... moet prima kunnen.
Zaterdag gezamenlijk opleren als het weer fatsoenlijk mag zijn.
Daarna de duivinnen weer apart... en mogelijk dan volgende week allemaal op Duffel en daarna op weduwschap.