Pagina's

vrijdag, oktober 29, 2021

Kan het niet beter

Ze ruien nog lekker. Het weer de laatste paar dagen is super. De zon staat laag met als gevolg dat de zon eigenlijk nog sterker / meer het hok in schijnt. Volle bak, lekker warm en zonnig!

Het zou me beter kunnen denk ik altijd, zo ook nu met de rui. Meer ruien, meer glimmen, nog mooiere mest enz enz. Ik blijf kritisch maar ik kan het ook niet zo maar naar mijn hand zetten.

Ze krijgen netjes het antibioticum om paratyfus te tackelen. Hebben ze paratyfus dan? Niet direct zichtbaar niet nee maar ik vermoed sluimerend wel. Sterker nog: is dat er niet altijd?! Ik hoop dat tegen te gaan en na de kuur moet een vaccin helpen deze "Kuur" af te ronden. 

Voer nat gemaakt met lijnzaadolie, schepje spul erop en ze eten het makkelijk gelukkig. Water met RopaB (zou ook para-bacteriën tackelen). Af en toe wat snijbiet en volop mineralen elke dag.

dinsdag, oktober 26, 2021

Ook in deze tijd malaise

Onder de laatjes ook wel malaise. 1 heb ik zelf al geholpen en een andere is onderweg. Als je duifjes nieuw op een hok plaatst zie je altijd een soort terugval als ze moeten wennen aan het nieuwe milieu. De conditie zakt iets door stress en wennen aan de nieuwe omgeving etc. Zakt die weerstand te veel en "doen ze wat op" van een bacterie of een virus op dat nieuwe hok, dan gaan de zwakken voor gaas. 

Niks geks natuurlijk maar je hoopt altijd dat het geen echte slachtoffers maakt. Zeker niet als die (veel) geld hebben gekost. Hier is het opmerkelijk dat bij sommigen niets is te merken en bij anderen meer dan gemiddeld. Ik denk maar zo dat het nu eenmaal niet anders is.

De kuur tegen paratyfus is onderweg. dag of 10 is het idee en meer als het potje nog niet leeg is. Daarna een vaccinatie tegen deze bacteriële ziekte. Ik denk net als bij Covid dat je kleine beetjes weerstand op laat bouwen op deze manier van vaccineren. En zoals ik al schreef, wil ik zorgen dat ik zoveel mogelijk uitsluit want afgelopen seizoen was gewoon slecht. 

Ik weet wel dat de melker de grootste schuld heeft hier. In mijn fanatiekste jaren was dit niet aan de orde geweest. Het is immers zo dat degene die de minste fouten maakt kampioen wordt. En zelfs in zulke jaren doe je niet alles goed of heb je ook met pech van buitenaf te maken.

maandag, oktober 25, 2021

Maiskolven

Van Piet weer maiskolven op 't hok! een grove maar zeer nuttige bodembedekker. Ik ben van de bedekking want schoonkrabben dagelijks is niet aan mij besteed. Ik heb dus iets nodig. Roosters deels en de rest is met zoiets goed op te vangen. 

1 van de laatjes begeeft het. Adeno/coli achtige mest. Jaren niet gehad maar ik denk dat dit gewoon de zwakkere broeders en zusters zijn en de sterkeren blijven over. Ik denk dat we te zoetsappig zijn doorgaans en ook de gevoeligheid voor deze jonge duivenziekte als selectiecriterium moeten handhaven!

De Dekkertjes hebben een prima verkoop gehad. Knap hoe die mannen hun eigen pad kiezen. Kampioenen van nu en in de toekomst.

vrijdag, oktober 22, 2021

Uitwennen

Volgens mij heb ik zo ongeveer alles al wel geprobeerd. Het uitwennen hier blijft lastig. Ik denk dat het met de ligging en enkele specifieke omstandigheden te maken heeft. In de beginjaren was het helemaal gek en ging ik over tot intensieve kennismaking met het hok enz alvorens ze uit te laten. Laatst ging er weer eentje verloren. Gisteren echter was er een duo (de allerlaatsten dit jaar) die al rap waren toen ze hier kwamen op de dool en die kwamen dan toch na 1 en de andere na een 2e nachtje op eigen kracht terug.

Weet je. de omstandigheden zijn niet eenvoudig, dat klopt maar waarom de ene wel en de andere niet? Volgens mij gaat het om de duiven met het beste aanpassingsvermogen en diegenen die al te gemakkelijk zoek raken, zijn ze niet. Een enkele pechvogel daargelaten natuurlijk maar ook daar kun je feitelijk niks mee.

Het bestand is ingekrompen. Winterbestand is minder dan 30 vliegers aangevuld met laatjes.

Vanaf volgende week een kuur tegen paratyphus, gevolgd door een vaccinatie daartoe. Ik wil uitsluiten. Ik ga kuren met Col Amox van Giantel. Zou best breed spectrum moeten tacklen en zo'n vaccinatie nadien helpt dan de boel verder te killen/ er weerstand toe op te bouwen. 

Ik ga het over het voer geven. Voer laten plakken met Lijnzaadolie en of Belgasol. Zodoende krijgen ze het goed binnen en gemiddeld genomen ook allen evenveel. Het wordt een kuur van 2 weken ongeveer. Daartoe heb ik de hoeveelheid antibiotica aangeschaft in elk geval. 

Ik kuur nadat de piek van de rui over is (althans zo denk ik) en onderwijl geef ik gul bijproducten zodat ze aan die kant niets tekort komen in elk geval.

donderdag, oktober 21, 2021

In de tijd dat de veren groeien enzo

Deze periode is altijd een beetje een gekke als je het mij vraagt. Wel een mooie als je ziet dat ze over de ergste wisseling heen zijn en ze weer mooi worden. Als het goed is zitten de besten er nog na selectie en is het prettig te zien hoe die weer opfleuren en -bloeien in het nieuwe zondagse verenpak.

Ik kan er van genieten in elk geval.

Straks weer voer met lijnzaadolie en conditiepoeder van Marien. Het moet net dat extraatje geven waarvan ik denk dat het ze goed doet. 

dinsdag, oktober 19, 2021

Poehee

Poehee, wat een veren. Dacht dat we er al waren, althans over het ergste heen maar na een weekendje weg leek het wel erger dan ooit: Veren. Ze ruien dus prima. Nu vol blijven stouwen met de voedingsstoffen die nodig zijn. Ik geef ze mineralen / grit wat ze willen. Beetjes groenvoer (de laatste snijbiet van dit jaar) en restjes Belgasol, lijnzaadolie/ conditiepoeder van Marien enz. 

Doffertje uit Habib/Anna heeft een nieuwe eigenaar. Binnenkort de transfer naar Belgie. Samen met JP goede ervaringen met duiven uit topkoppels die door blessure als vlieger werden uitgeschakeld en een goede kweker werden!

Zaterdag a.s. beurs trouwens. Weet nog niet of ik ga.

donderdag, oktober 14, 2021

Doffertje uit Habib

Wie maak ik blij met een doffertje uit Habib x Anna?

Mooi klein doffertje uit mijn 2 toppers die ik helaas achterliggend jaar verspeelde. Het dier kwam in juli met een forse vleugelblessure terug. Ik heb 2 oudere broers en 1 nestligger voor komend jaar + 2 zussen op de vliegkooi. Omdat ik er dus voldoende van heb en deze een geblesseerde was, kan ik 'm missen. Ikzelf heb geen kwekers en dus is deze eigenlijk over. Vanwege hoe hij is en zijn afkomst is het een duifje wat meerwaarde kan hebben voor de liefhebber.

Wie 'm wil, mag 'm hebben!

woensdag, oktober 13, 2021

Een veer

Het is goed te realiseren uit welk materiaal een veer bestaat. Dat materiaal wordt nu volop vervangen door nieuw. Oftewel de stofjes die nodig zijn om dat materiaal te vervangen zijn volop nodig. In de natuur gaat ruien doorgaans geleidelijker dan bij een postduif die is ingezet voor wedstrijden. We moeten dus wat bijsturen om dat optimaal te doen geschieden. Natuurlijk elke duif kan en zal ruien zonder fratsen zoals karnemelk enz. We helpen ze vooral met bouwstoffen. Dat zijn geen rui-versnellers maar noodzakelijke of zelfs voorwaardelijke zaken om een rui te doen slagen!

Hier geen deelname meer aan de laatste taartvlucht. 1 van Menen kwam nog terug volledig in de kreukels. Tsjonge wat heeft dat dier een optater gehad van een roofvogel of botsing met het een of ander. Te redden is ze nog wel denk ik maar dat vraagt tijd. Is de laatste uit Habib, een duivinnetje. Blij dat zij terug is want die zag ik graag. 

woensdag, oktober 06, 2021

Uitwennen

Zoals ik al schreef heb ik wat late broeders en zusters zitten. Wat ik al vaker schreef is uitwennen hier een gedoe. Als ze nog amper goed gekeken hebben en eigenlijk nog niet zo vliegvaardig zijn maar toch wat verder opfladderen dan gewenst, willen ze hier gemakkelijk te ver gaan. De schrik slaat er dan nogal makkelijk in en zo heb ik er in de jaren diverse nooit weer gezien. Ik laat makkelijk eens andere duiven los als lokker en dat helpt vaak. niet altijd. Zo ook nu. Duiven los, duifje op dak van eigen of naburig huis en toch niet komen... Ik kan ook voorbeelden geven van geslaagde acties hoor, vele maar deze keer weer zo'n dwarslel die toch niet komt. "Een stommerik" gaf een vriend terug en ik denk dat hij gelijk heeft. Hoe moeilijk wil je het jezelf maken?! Moe van kou en honger en gewoon niet komen terwijl je toch al wel enkele keren op datzelfde dak je eerste meters maakte. 

Ik doe er steeds minder moeite voor. Als de anderen het wel lukte, waarom deze niet? Jammer want net zo veelbelovend als elke andere, was dit diertje. of moet ik het als gemakkelijk zien dat de eerste selectie zo plaatshad?! 

maandag, oktober 04, 2021

In deze tijd

In deze tijd ben ik erg van de extra's zoals snoepzaad en grit, roodsteen en mineralen.

Zo mogelijk opmaken van een fles zoals vitaminen/electrolyten mix of soortgelijk. De veren vallen enorm flink op dit moment. De duiven voelen zich er wat ziekig onder en het vernieuwen van al die veren vraagt nu eenmaal extra bouwstoffen en die moeten er dan ook echt in! In de natuur ruien ze doorgaans niet zo veel in korte tijd. Onze duiven wel en dus mag er wat extra in. Dat is hoe ik het zie in elk geval.

Ik wil nog 1x de taartjongen meedoen om daarna zelf aan het scheiden enz van de duiven toe te zijn en de winter/rustperiode in te laten gaan. De laatjes kunnen dan aandacht krijgen zoals ze die verdienen. Die komen leuk buiten en 1 is er al aan het overnachten. De club schrok gisteren op en dat ging op zich goed maar 1 minder thuis einde van de dag. Uitwennen is hier altijd een ding. 

 

zondag, oktober 03, 2021

1 niet op het appèl

Gisteren was het niet top maar goed genoeg om de gok te wagen. De duifjes waren mee naar Menen. Er waren er aanzienlijk minder dan een week eerder. Hier 1 minder mee, de vroege jonge doffer die opgevangen is geweest. Zijn staart was er nagenoeg helemaal uit en de laatste pen stond op het punt te worden geruid. De echte taartjongen mee, 6 dus. Allemaal terug op 1 na en die was niet terug (en nog niet) vanwege de regen. Helaas zat dat tegen, een regengebied wat zo'n diertje er van weerhoudt terug te komen. Ik hoop dat ze nog komt of wordt opgegeven door iemand die het duifje opvangt.

Hopelijk trekt de lucht nog tijdig open, dan is het ook plezieriger in het hok zelf. Nu wel een heeeeel natte bedoening zeg, er is heel veel regen gevallen. 

vrijdag, oktober 01, 2021

Toch wat twijfel

Het echte trainen is er wat vanaf bij de taartjongen. Ik ben er zeker van dat ze in de mand iets hebben opgedaan helaas. Of het alleen stress is geweest waardoor ze wat van slag zijn geweest of echt iets van een besmetting weet ik niet natuurlijk. Inmiddels zijn ze er bovenop. Hoe ik dat weet? Ze willen er weer uit als een malle en eten als dijkers. Dat is altijd een goed teken.

Ik twijfel qua weer. Zuid 3 of 4 en niet al te best verder.

Het moet maar!