maandag, juni 24, 2013

ANALYSE

Een kleine analyse van de verliezen van zaterdag.
12 nog onderweg. Dat is gewoon veel. Teveel wat mij betreft.
 
Ik was er van het begin af nog geen kwijt de laatste weken, 40 stuks had ik er gewoon nog – daar schreef ik meermaals over. Werkelijk iedereen verspeelt al op voorhand een aantal jongen. Normaliter had ik er ook altijd enkele minder omdat die met opleren kwijt gingen. Het kaf was mogelijk nog niet helemaal van het koren gescheiden?
 
Eerder dit voorjaar verloor ik er 1 of 2 van ’t hok, dat was alles. Met opleren ging nog niets verloren.
In 3 stappen naar 10 km opgeleerd en 3x vanaf 10 km dat is dus 6x.
Daarna nog 3x vanaf Dinteloord, ca 20 km.
Dat was ’t voorprogramma, 9 x opgeleerd. Velen deden minder, het was al bovengemiddeld denk ik.
Daarnaast zaten ze al meermaals in de mand dit voorjaar om ze te doen wennen, geen mandstress meer dus.
 
Meer heb ik er niet van kunnen maken.
Dat is de gezondheid geweest van het jonge grut, dat is het weer geweest dit voorjaar en laatste weken + de beschikbare tijd van mijzelf.
Dion hielp ze al pakken en schoonvader heeft meermaals met ze gereden naar Zuid Beijerland en Dinteloord.
Wat kunst en vliegwerk dus. Het had op zich nog meer en beter gekund maar hoe reëel was dat?!
 
Ik had dus nog geen verliezen in het voorprogramma en zette ze nu in 1x in.
De verliezen zijn dan altijd extra, het is gedurfd. Het weer voor zaterdagmorgen was goed. Ze gingen een beetje aan de late kant los misschien
Gezonde jongen (en dat waren ze – vorige week nog meermaals 1,5 uur gevlogen) met bovenstaand voorprogramma, moeten Duffel prima kunnen.
 
Massa en weersomstandigheden waren echter meer in het nadeel dan ingeschat. Meerdere duizenden duiven in 1x los ipv de 40 die ze gewend waren.
Dat is heftig, zeker weten. Daarbij dan nog eens de ZW wind en de /buien en regen bij het terugkomen naar het hok. Deze omstandigheden hebben de das omgedaan.
Terugkeren uit de noordelijke / noordoostelijke regionen tegen de wind in en met (veel) water is te hevig geweest.
 
Waar de 12 duifjes zijn is onduidelijk. Er is niks opgegeven nog. MENSEN, verzorg ze, de opvangers, geef ze op of geef ze zaterdag weer mee bijvoorbeeld!
 
Van enkele koppels zijn ze er gewoon. Ik pakte ook gewoon de 2e prijs en ‘m’n portie’, niks mis mee!
Doffertjes en duivinnen ongeveer evenveel en het teruggekeerde grut is levendig en gezond.
 
Kortom, voorprogramma toch te beperkt wellicht, alhoewel dat te betwijfelen valt.
ALS DAT MEER MOET ZIJN, HOE REEEL IS DAT VOOR EEN MELKER ALS IK OF ANDEREN??
Van de andere kant: IK heb ze meegegeven en het risico genomen, niemand anders!
 
Voorselectie (obv de mand) was nog niet echt een feit, hierdoor lijkt de klap nog groter. Terugkijkend heb ik niet mee kunnen doen met de doordeweekse vluchtjes. 1x waren de duifjes niet in orde, de 2e x was ik niet thuis toen inkorven een feit was. De 3e keer werd het afgelast... tsja!
 
Omstandigheden waren niet optimaal, zeker niet nadat ze voor de wind en met de massa te ver zijn gegaan en terug moesten keren tegen wind en regen in. Zondag was dat nog gekker met heel veel water.
 
OPLOSSINGSIDEEEN algemeen:
  • Later beginnen met programma (2 weken?) biedt meer tijd om op te leren. In de praktijk zullen luie melkers ook later gaan opleren, dat is eigen risico. Later beginnen met het reguliere programma faciliteer in elk geval een aanzienlijk deel van de melkers om zelf volop op te leren;
  • In kleinere groepen lossen in het begin. Dit sluit meevliegen in de verkeerde richting deels uit. Sluit dus uit dat de duiven zich de route naar huis verkeerd aanleren ook.
  • Flexibiliteit qua losplaatsen. Afhankelijk van de wind een losplaats kiezen. Bijv. met sterke westenwind meer westelijk lossen. Hiervoor is uiteraard nodig dat er voldoende losplaatsen zijn.