Pagina's

dinsdag, oktober 30, 2012

Stille boel

Het is maar stil op het hok. Herfstig weer... niet van dat lekkere warme maar meer van dat gure. Ik zal vanavaond wat ringnummers en info in compustam zetten. Het programma is weer in orde en ik kan wat achterstand inhalen. Degenen die duifjes van me hebben vragen er steeds naar en terecht. Ik ben niet zo'n stambomen-man. Weet veelal precies een stamboom op te lepelen uit m'n hoofd maar dat is dan zonder allerlei sexy namen. Ik vlieg dan ook niet met stambomen maar met duiven!

maandag, oktober 29, 2012

Zie ik graag

Van Piet Schipper bij ons uit de club heb ik 2 laatjes zitten. Leuke dingen die ik tussen de duivinnen heb gezet om uit te laten vliegen. Dat ze uitvliegen is volgens mij een pre voor de fysieke ontwikkeling. Beter dan vasthouden in elk geval. Ze waren allebei al enkele keren op het dak geweest en wat eerste rondjes, meer niet. Zaterdag was er 1 weg en zondag nog niet terug en niet gezien in de buurt ook.
Vanavond zat het jonge ding gewoon weer terug in het hok.
Zie ik graag, met zeer weinig ervaring - zo goed als niks - van het dak verloren gaan maar na 2 dgn toch terug. Het zegt nog niks maar het stemt me positief.

Herfst & TIP

Geen twijfel meer over mogelijk, het is herfst!

Ik ben blij dat mijn duiven over de piek heen zijn qua ruien… zijn ze dat bij u niet, leg ze dan nog wat beter in de watten. Het klimaat op veel hokken is er niet beter op als er geen zon is, veel wind en lagere temperaturen.
Dat geeft op zichzelf al te denken natuurlijk maar  is je hok niet optimaal, verzorg ze dan in elk geval wel optimaal. Wat je nu investeert in je duiven rendeert komend jaar al!!

Op tal brengen zodat de overblijvers stressloos zitten.
Een goede zak rui en dito aan supplementen.
Bij dat laatste bedoel ik vooral de basics van mineralen en grit.
Handje eiwitrijke en olierijke zaden als snoep,- onkruid,- of lijnzaad alleen, doet ze goed.
Waag jezelf gerust aan andere supplementen als je daar in gelooft.
Weeg voor jezelf af of ze iets extra’s nodig hebben, als de tijd dringt en het afwikkelen van de rui nu eenmaal nog veel vraagt van je duiven. 99 op 100 zijn de besten ook het makkelijkst door de rui, zonder veel behoefte aan extra’s.

TIP
Lees nog eens terug hoe Willem Mulder biergist aanprees.
Geef ze een week lang biergist over het voer… de gist van de bakker, niet het poeder via de dierenspeciaalzaak!
Alternatief is 2/3 eetlepels yoghurt mengen met 1-2 zakjes gistpoeder uit de supermarkt.
Mengen tot een pasta en daarna tussen 1 kg voer mengen. Even laten drogen en nog enkele keren roeren zodat het niet meer plakt. Je zal verstelt staan hoe makkelijk ze het eten en het geeft ze veel vitaminen, enzymen (betere verwerking van voedingsstoffen) en eiwitten (vnml de yoghurt).

Ben je al gaan koppelen op papier?
Start dan eens met de besten tegen de besten en daal af naar de minderen die je toch door hebt gehouden.
Deel de groep in tweeen en laat de eerste groep 2x leggen. Schuif na het leggen de eitjes onder bij de 2e groep en laat de 1e groep direct een nieuw legsel starten. Je hebt dan heel eenvoudig van je beste duiven in 14 dgn 2 rondes. Als er zijn van de 2e groep die het qua vliegprestaties meer laten zien dan in de winterperiode verwacht ben je een jaar kweken uit zo’n duif kwijt. Is dat erg als je bedenkt dat je uit je besten een dubbel rendement aan te beproeven jongen hebt gehaald? Nee toch?

De duivinnen zijn geen kweekfabriek of eier leg machines maar goed naar de kweek toegebrachte duivinnen moeten dit aankunnen. In de natuur gebeurt dit ook: nestje kapot (door bijv. een storm) en 's anderendaags zit het koppel al weer te flikflooien en zo'n 2 weken later is het volgende nest een feit!

zondag, oktober 28, 2012

Fris en droog weer doet goed

Het is lekker fris en droog weer. Met zon in het hok is het al snel aangenaam en het doet ze zichtbaar goed. Ze vliegen graag een half uur tot 3 kwartier en ze kiezen hoogte. Het is vliegen, dalen en naar binnen. Goede manieren moet je niet verslappen... dat is het gehele jaar rond prima.

Lekker ruimengeling, volop verse grit en een hand onkruidzaad en een hand lijnzaad extra. Ze hebben het qua eten en drinken prima hier en daar wil ik manieren voor terug, gezondheid ook en duiven die me gewoon aanstaan. Soms zit er wel eens 1 tussen die op zich alles heeft maar je op de een of andere tegenstaat. Doe er maar uit, in het seizoen heb je dit soort duiven gewoon te vaak negatief op het zicht en dat is voor de verhouding melker - duif nooit goed en komt denk ik ook niet goed.

nog enkele weken ruimengeling, dan is de boel klaar met ruien. Dan enkele weken winterregime met Matador Rust en weinig luxe. Kort daarna weer wat opvoeren en aan de kweek beginnen. 2013 komt steeds dichterbij, slapen moet je 's nachts.

zaterdag, oktober 27, 2012

Selectieronde bij JJ

Donderdag veel duiven door de vingers gehad. Zonder veel moeite waren de besten te herkennen. Veel middenmoot duiven... die maken het lastig. Bottomline is het dan kijken naar "klopt het plaatje". Ik vroeg mezelf nu en dan simpelweg af of ik een fout maakte... had ik het eventueel niet in de gaten dat er een topper door m'n handen gleed? 

Veel beoordeeld, diverse uitgeslecteerd... info uitgewisseld en ik denk dat JJ er weer op vooruit gaat.
Minder duiven, minder kosten en de resterende dieren zitten zonder de minderen!

Leerzaam om te concluderen dat het goede model zeker niet altijd alles zegt. 1 duivin was oud en dat was te zien... toch was het een topper (geweest).

Nu nog de echte goede duiven op het hok krijgen.

woensdag, oktober 24, 2012

Weersomslag

Vanaf morgen sterk dalende temperaturen...
Heb alstublieft goed erg in de duiven die nog niet over de rui piek heen zijn.
Verslap de aandacht niet maar wees scherp op hoe ze reageren.
Stuur bij of selecteer op de zwakke broerders en zusters.

Wanneer je voert als ze honger hebben zitten ze allemaal strak... kijk ook eens op een stil moment.

Ruimengeling an sich is prima, gewoon iets meer bij koude.
Straks als het misschien extreem koud wordt kan extra mais raadzaam zijn - geeft veel energie (= warmte).
Op zich kunnen ze prima tegen kou hoor, niet al te snel verwennen.

Remon Prins attendeerder me erop dat hij een bonnetje heeft geschonken. Een erg fanatieke gozer die samen met z'n vriendin in Oud Beijerland is neergestreken en sinds vorig jaar niet onverdienstelijk meedoet. Veel Schroevers duiven maar ook rechtstreekse Sangers en Reedijk Jongekrijg op z'n hok... het is maar een tip om voor 2013 je voordeel mee te kunnen doen.
http://www.duivencompetitie.nl/forum/viewtopic.php?f=113&t=1968

dinsdag, oktober 23, 2012

Selecteren II

Zojuist de mannen nog eens door de hand genomen. Het gaat er op lijken. 1 had de laatste pen gegooid en 3 stuks moeten nog 1 pen en de rest nog 2.
De grootste 'mankementen' zitten in de onderbouw. Enkelen zijn daar voelbaar minder strak, wat open en wat losjes. De besten qua vliegen hebben allemaal een topmodel, ook qua onderbouw. 1 jaarling (2012) wordt een topper denk ik... en van de 15 die er nu nog zitten wordt het lastig welke 3 er nog uit moeten.

Vlot door de rui, dus goed gezond.

De duivinnen hebben nog enkele weken extra nodig om op hetzelfde punt te komen. interessant om te zien hoe de beste duivinnen ook goed ruien... ook de rui is een maatstaf als het gaat om de selectie op natuurlijke gezondheid!

Selecteren

Komende donderdag ga ik helpen met de selectie bij een kampioen in het Zeeuwse.
Ter lering en vermaak uiteraard. Goed om eens met meerderen tegelijk duiven te beoordelen. Zeker duiven die ik totaal niet ken. Ik hoop maar dat ik de opgedane kennis en ervaring in de praktijk kan brengen.

Eigen duiven in gedachten; vers in gedachten wat ik afgelopen vrijdag leerde en oren en ogen goed open wat anderen er van maken.

Geen zaligmakende manier, dat duiven keuren in de hand, dat niet. Wel leuk, leerzaam en heus wel steekhoudend. Wat men ook zegt, de besten zitten onder de duiven met de juiste bouw. Daar zitten ook minderen onder. Maar onder degenen met een mindere bouw (tot slecht, met fouten dus) zitten de goei niet!

maandag, oktober 22, 2012

STIP OP DE HORIZON

“Wat een gepruts op m’n eigen stek zeg”. Dat denk ik althans terwijl ik nog onder de indruk ben van afgelopen vrijdag. Ik mijmer zo af en toe in mezelf en maak de balans op. Wat is het toch allemaal een simpel geneuzel op eigen hok in vergelijk tot enkele groten in de duivensport.

Wat wil ik?
Ambitie genoeg, faciliteiten en aantal duiven beperkt maar bekend.

Enkele leuke prestaties in de afgelopen seizoenen. Aardig meekunnen in de Hoekse Waard en op de Midfond in afdeling 5, West. 2 eyecatchers (Duffel en Limoges) dit jaar en in 2012 voor de 2e keer op rij Midfond kampioen in de afdeling. Enkele tientallen eerste prijzen en diverse kampioenschappen op lokaal niveau in de afgelopen seizoenen… Vele malen kon het trouwens beter. Om maar te zwijgen van de momenten van pech (kwijtraken en gekwetsten).

Is dat het dan?!
Tsja, dat is allemaal geweest, ligt achter me en het was ‘goed’.

Waar liggen de ambities voor de toekomst, rekening houdend met de faciliteiten, (priori)tijd en wat ik aan dieren heb zitten.

Maakt u ook plannen of ziet u elk seizoen wel wat het seizoen u dan weer brengt?

Ik zet een stip op de horizon en werk eraan. Fouten ten spijt ga ik op weg om daar te geraken en stel de route bij naargelang de wendingen die zich gaandeweg voordoen.

Het lek boven?

De duivin die enkele dagen wel een erg vuile proppen had is eroverheen. De neusdoppen worden weer wit en madam zit zichtbaar beter in haar vel. Wel constateerd ik dat ze wat tekening in haar pennen had, m.n. in de staartpennen, die op datzelfde moment aan het ingroeien waren. Het is geen zicht als je ze bekijkt maar of het nadelen heeft weet ik niet...
Toch raar, zo'n virusinfectie die rondwaart als het ware!

Vanaf deze week gaan ze weer alle dagen uit en moeten weer meters maken van me. De rui-piek is achter de rug en bewegen is (weer) goed voor lijf en leden! Ze krijgen al wat hun hart begeert, de baas wil daar graag vlieg(lust) voor terug.

Dat velen ze vasthouden in najaar en winter heeft kennelijk niet veel nadelige gevolgen. De duiven worden immers gewoon snel opgestart in maart ofzo en binnen no-time doen ze met de besten mee. Ik geloof dat het voor het dier beter is om ook in de winter niet stil te zitten maar meermaals per week de tourtjes te maken!

zaterdag, oktober 20, 2012

Mooie ontmoeting!

Gisteren een bezoek gebracht aan een prachtmens en geweldige duivenman. Na zo'n 3 uur praten was het nog niet eens over duiven an sich gegaan maar over duivensport en de perikelen en de meeste tijd ging het gesprek over 't evangelie, bijzonder nietwaar?
Ook De duiven lieten een diepe indruk achter!
to be continued

's avonds nog in het drukke Lekkerkerk. Een bomvolle zaal, veel bekende gezichten en  een mooi evenement in duivenland dat z'n plek inmiddels heeft verworven, knap hoor!

Op eigen hok is het herfst. Duiven zijn over het ergste punt qua ruien heen. Nog enkelen met 3-4 pennen maar de meesten zitten op 2 of 1 pen. Af en toe een bad, enkele handen extra lijnzaad en onkruidzaad en uiteraard voldoende grit en mineralen. Duidelijk dat ze daar danbaar gebruik van maken.

Na wat ik gisteren geleerd heb gaat de lat opnieuw wat hoger, geen concessies!!

donderdag, oktober 18, 2012

Tips! Vasten, pennenpotje en grond

Al eens de boel laten vasten?!
Probeer maar eens, ze worden er beter van zo eens een dag met eten over te slaan.
Drinken wel laten staan maar ook daar zullen ze niet veel van nemen.

Ik las op internet de tip om motjes hun maal te geven dmv opgespaarde pennen in een potje te zetten. Vond het wel creatief. Bij mij liggen er echter voldoende kleine en grote veren in het hok waar men voordeel mee kan doen. Een enkele mottenpol op een plekje houd de boel ook op afstand.

Heb je de mogelijkheid om een plag of schep schone grond in het hok te leggen, doe dat gerust. Beetje onkruidzaad erover, grit ofzo en ze rommelen erin dat het een lust is. Zeker wanneer je ze vasthoud in deze periode een interessante tip.

Erkenning gezocht?

Gisteren werd ik erop geattendeerd dat het er soms zo dik bovenop ligt dat de commercie en de pers dezelfde zijn!!

Uitvoerige reportages en veel omhaal van woorden voor kampioenen of kwekers kort voor een verkoop. Soms ook krijgen winnaars zoveel aandacht terwijl de nr 2 en soms de daarop volgenden een veel sterker uitslag neerzette en geen aandacht krijgt of krijgen. De één krijgt alles, de ander blijft met lege handen staan… wat een onrechtvaardigheid toch in onze sport.

Niettegenstaande dat een kampioen een kampioen is, is het voor een simpele ziel best wel snel in te zien hoe die commerciële puzzel wordt gelegd. Het werkt blijkbaar en de duivenhandel floreert. Je zou ook wel maf zijn als je er niet aan mee doet als er geld te verdienen is, nietwaar?! Het is van alle tijd en d'r zitten slimme jongens tussen die het goed aanpakken.

Probeer als eenvoudige melker gewoon een beetje door die gebakken lucht te prikken, en stoor je maar niet aan anderen die een meer commerciële tour volgen.
Focus op je eigen situatie: duiven, hok enz. Bedenk hoe je daar het onderste uit de kan zou kunnen halen en zet dat af tegen je mogelijkheden… en je plan is klaar!

Goede prestaties worden heus wel gezien door degenen die het door hebben. Als je echter om waardering en erkenning verlegen zit, bedenk dan dat zich dat niet perse uit in geldelijk gewin.

dinsdag, oktober 16, 2012

Een beetje donkere proppen...

Bij m'n duivinnen waart er iets rond. Een beetje de één na de ander krijgt een donkere neusdop aan één kant. Na 3-4 dagen is het op z'n ergst zo lijkt het en daarna neemt het af. De eerste die het had, 2 weken geleden is er nu nagenoeg vanaf, zonder gekuur of ander geklier.  Gezien het verloop is het iets viraals, neveninfecties daargelaten.

Zolang het verder niet iets is dat ze ernstig aantast - en daar heeft het de schijn zeker niet van (mest blijft goed, eet- en vlieglust is goed)- wil ik het uitzingen met het normale regime. De rui verloopt gewoon goed en ik hou dat scherp in de gaten uiteraard. Buiten het vliegseizoen permiteer ik me dit gewoon.

Ik wil ze wel meerdere dagen vlierbessensiroop geven door het water om het virus wat te bevechten. Dit laatste in de hoop dat het voor elk van de duifjes niet te lang duurt. Zit er een duifje bij waar het te lang duurt - duidelijk langer dan bij de collega's, dan zet ik een denkbeeldig minnetje achter het nummer. Een virus wordt het best getackled door degenen met de beste conditie / sterkste gestel.

Verder ben ik natuurlijk wel erg alert... welke duiven hebben het, hoe zit dat bij de anderen en hoe verloopt het p/duif. Met m'n beperkte koppel kan dat ook redelijk makkelijk. Verergert het de komende weken, dan ga ik zonder twijfel naar een goede duivendierenarts.

Voorlopig dus de natuurlijke weg: goede verzorging - alles wat hun hartje begeert - en een klein steuntje in de rug met meermaals een scheutje vlierbessensiroop.

maandag, oktober 15, 2012

Toekomstige duivensport

Het is best grappig hoe we als duivensport worstelen om de toekomst ervan te maken. Pogingen jeugd erbij te betrekken, inmiddels ook om pensionado's erbij te halen etc. Het tij keren is een illusie.
Statistisch laat het zich raden dat het leeuwendeel dat nu 60+ is... over 15 jaar tot zeg 20 jaar geen duiven meer heeft!
Waarom zegt niemand dat eens hardop?!

Het is een geworstel om het leuk te houden voor de langszamerhand steeds grijzer wordende meerderheid, jeugdige intreders en de naar 'sport' toe schuivende hobby. Het is ook niet zo makkelijk, gelet op waar we vandaag komen... Er is weinig evolutie in de sport geweest, en dan het meeste nog in de afgelopen decennia. De komende 2 decennia moeten gaan uitmaken in welke vorm de duivensport in NL blijft bestaan. Weggaan zal wel niet maar we zullen moeten kijken naar de vorm waarin het een voor de resterende liefhebbers interessante sport blijft.
De meeste beleidstukken gaan alsmaar over de weg daarnaartoe maar een stip op de horizon is niet gezet.

zondag, oktober 14, 2012

Collectieve staking + nog een bonnetje

De doffers wilden vanmiddag collectief niet de lucht in, een soort collectieve staking.
Ik heb het maar zo gelaten. Gehavend als ze nog zijn, vol gevoerd en wat lui... het is me prima voor nu.
Binnenkort, over enkele weken weer vaker en langer de lucht in. Volgens mij prima dat duiven in de winter niet vastzitten maar juist uitvliegen.
Hier beperkt roofvogeloverlast, vandaar dat ik het durf. Ook geloof ik dat ze wel wennen aan die klampers... In het seizoen zie ik ze best graag - gek genoeg - het doet ze enorm goed trainen!!


Het 2e bonnetje dat ik schonk staat ook bij toppigeons... bij de bonnenverkoop voor de jeugd van afd. 5.

Melkers in mineur door afschaffen generaal kampioenschap

Bij ons in de club is men voor 2012 over gegaan tot het afschaffen van het generaal kampioenschap en het afschaffen van een A en B ploeg. De algemene stemming op de najaarsvergadering en ook gisteren op de prijsuitreiking was negatief over deze manier van doen.

Hoewel toen een logische keuze, ziet het ernaar uit dat het wordt herroepen komende jaar- of voorjaarsvergadering. De voormalig B spelers hadden gisteren geen enkele prijs in de kampioenschappen. Eerder was ook daar competitie en een mooie beker of bord op de prijsuitreiking. Het afschaffen van het generale kampioenschap blijft men ook raar vinden. Hoewel maar een paar liefhebbers die nagenoeg alle vluchten meedoen... toch is men teleurgesteld dat her er niet meer is. Hoe leg je uit dat er niet iemand over een heel seizoen genomen, de beste was?

Mij is het om het even.
Wel vind ik dat sympathie met een B ploeg terecht is.
Generaal- en keizerkampioenschappen vind ik maar zo zo.
Het heeft waarde voor degenen die "er voor gaan" en niet iedereen is daar voor uitgerust.

Al met al een discussie die inherent is aan onze sport.
Al eens vele jaren achtereen hetzelfde stelsel gehad in uw afdeling, regio of club?

bottomline: doe wat je wil en stem in een club voor een goede gemene deler, waar elke liefhebber zich in kan vinden of kan schikken. Elke week hard pakken is en blijft het mooiste, nietwaar?


Onze mosselavond was zeer geslaagd. Gisteren de prijsuitreiking idem.
Voldaan en een mooi delfts-bont bord rijker kijk ik erop terug. 2013 komt nu steeds dichterbij...

vrijdag, oktober 12, 2012

Mosselen en mijmeringen

Vanavond gaat het dan echt gebeuren, een heuze mosselavond in onze club.
Zo'n 25 man/vrouw zullen onder het genot van veel gezelligheid samen mosselen eten. Ons gastronomisch duo Marie en Dion starten de avond op met het serveren van een mosselsoepje waarna in etappes gekookte mosselen worden bereid en genoten! Een enkeling die er graag bij is maar geen mosselen lust eet een slibtongetje mee... mooi toch?!
Weet je, dat deel van de duivensport (en vele sporten), die sociale factor: gezelligheid en gemoedelijkheid onder elkaar is zeer voornaam... ook voor een duivensport in de toekomst!!

Wat me opvalt de laatste weken is de sublieme mest... (hoe goed kan poep zijn... ha ha ha)bij de duiven. Bolletjes of wat zachter maar prima met een mooie witte vleug urine erop. De eenvoud van het regime, het gebrek aan stress en de ruime keuze in voer, mineralen etc draagt daar het meest aan bij neem ik aan.
Het stelt ook gerust. De duiven tonen nog erg rommelig zo met een half-af verenpak. Werkt het van binnen goed, getuige o.a. de mest, dan kun je op 2 oren slapen (gerust zijn) dat het goed komt. Nog enkele weken en ze zien er weer als nieuw uit. De omstandigheden waarin ze dan het nieuwe "zondagse pak" aan deden waren goed, wat de kwaliteit van dat pak ten goede komt!

Check eens of er motjes zijn in het hok.
Zo ja probeer ze te weren... mottevallen, blokje cederhout (net als in de kledingkast) of ouderwetse mottenballen (niet te veel en goed verluchten). Het zou toch zonde zijn als veren werden aangevreten nu ze net nieuw zijn, nietwaar?
Anderen misschien nog een tip hierover??!!

Sommigen hebben de duiven voor de nestvakken zitten op een plankje ervoor van enkele cm. Zitten ze als het ware voor de tralies van het roostertje waarme het vak wordt gesloten. Mijn ervaring is dat het goed is er een papier tussen te vlechten. De tralies dus wegwerken. Waarom? Kunnen ze er op geen manier deze winter schade door oplopen wanneer er eens onverhoopt wordt gevochten of wat ook.

donderdag, oktober 11, 2012

Duivensport in de toekomst

Lang verzinnen is niet nodig om enkele profs aan te wijzen in de duivensport. Ik doe m’n petje voor hen af! Leeftijdgenootje Bas Verkerk is de meest progressieve daarin volgens mij. In De Duif (online) las ik een prachtreportage over Bas en z’n vader. Ik kan niet anders dan onder de indruk zijn van hun prestaties en de stappen die ze zetten. Binnen 2 jaar na verhuizen gewoon weer de hoogste treden pakken op de moeilijkste spelonderdelen is gewoon ontzettend knap.

Het is een illusie om het 1-2-3 te kopiëren, een utopie om 1-2-3 net zo veel aan de duivensport te gaan verdienen. Het is wel ontzettend mooi vind ik, dat die gasten het gewoon doen!

Een stuk citaat van Bas uit de reportage wil ik niet onthouden aan de lezers van mijn blog. Het gaat over een stukje toekomstvisie op de duivensport:

“Een kleinere groep maar veel fanatiekere duivenmelkers zal de dienst gaan uitmaken. Daarbij zie ik de megahokken niet als grootste probleem want een kleine melker met dezelfde inzet en ambitie kan gerust zijn voet zetten naast die veel grotere hokken."

Lache he?! Volgens mij een hele reële visie, die ook al gewoon waar is. Fanatisme inzet en ambitie heb je nodig om kampioen te zijn, geen megahok of heel veel duiven. Geen gemekker over dat de sport kapot gaat en meer van dat soort van negatieve gedoe. We moeten accepteren dat de door ons zo omarmde duivensport veranderd naar een andere manier van duivensport dan we de achterliggende periode gewend zijn geweest.

Accepteer, Adapteer en maak het ‘eigen’.
De profs zijn een feit. Deze mensen domineren de uitslagen. Nu al en alleen maar meer.
Pas je aan… kies een manier die jou past en... heb (nog steeds) plezier !!

woensdag, oktober 10, 2012

Mooie oktober komt rui ten goede!

Wat een goede oktobermaand hebben we vooralsnog!
Op een enkele natte dag na, droog herfstweer, nu en dan zelfs lekker zon erbij.
Het doet de dieren goed. Ze ruien elke dag nog lekker door.
Ze zijn over de piek heen geloof ik maar elke dag nog volop oude veren die het hok vullen.
Het behaaglijke weer draagt eraan bij. Ramen en kleppen staan wel dag en nacht open bij mijn hok (duiven kunnen er niet vrij uit natuurlijk). Veel goed voer, schoon water, plenty mineralen en grit dat is het menu.
Een bad 1-2 x p/week niet vergeten!

Gisteren van Cees Jongsma 2 oude broedschalen gekregen, prachtig!
Zeker 50 jaar oud zegt hij… ik denk het zeker wel, wie weet nog veel ouder.
Ook aan anderen: Ik hou me aanbevolen hoor voor die antieke schalen. Ik heb daar schik in.
Wie weet joh, hoeveel kampioentjes er al in zo’n schaal lagen, ha ha.

Bonnetje gezien?
Op toppigeons staat een bonnetje van me voor het forum te Lekkerkerk.
kom je ook naar het forum?!

Al eens bedacht dat de eerste winterkwekers al over 5-6 weken gaan koppelen?!

Bizar?

Kwestie van gedrevenheid en spelsysteem.
“Ome Piet Laban” zei vroeger wel eens… het enige wat het scheelt met winterjongen is dat je ze maanden langer moet voeren… Zit een flinke kern in wat mij betreft, ware het niet dat het ook voordelen heeft. Bijvoorbeeld om aan genoeg jongen te geraken, vroeg kunnen opleren etc. Ik geloof niet dat het rendement hoger is maar ik ben dan ook geen ervaringsdeskundige.

dinsdag, oktober 09, 2012

Kuren is het echt nodig en een scherp mes

Het lijkt  weer de tijd waarin allerhande kuren worden gegeven om paratyfus te bestrijden.
Op internet zie ik het veelvuldig terugkeren. Het is ook vroeger actueel dan in het verleden, zo lijkt het.
Kuren kon vroeger niet tijdens de rui ivm potentiële rui-schade. Nu kan het wel met diverse middelen.
Het idee is dat het kan toeslaan tijdens de rui en je het dus dan al kan aanpakken zodat het uitblijft.

Ik heb er zo m’n gedachtes bij.
Waarom wordt er gekuurd ter voorkoming van een dergelijke ziekte zonder dat er zichtbaar sprake van is?
Het blijft op z’n zachtst gezegd eigenaardig. Natuurlijk is de uitleg niet zo moeilijk of divers maar is het ècht nodig? Geen klachten zoals ondermaats presteren, vuile eieren etc, maken mij erg terughoudend om te gaan kuren hoor.

Veel duiven zijn te prijzen dat ze zo sterk zijn en het nog zo goed doen, ONDANKS dat ze gekuurd werden, ondanks de herhaalde toediening van allerhande medicatie (of bijproducten). Langdurige toediening van antibiotica is een aanslag op het systeem en wie legt me nou eens klip en klaar uit, zo mogelijk wetenschappelijk aangetoond, dat het nodig is.

“Beter het zekere voor het onzekere” en “baat het niet dan schaad het ook niet” zou ik toch nog eens heroverwegen als ik jou was.

Modder overigens ook niet maar wat aan. Zijn er verdachte signalen, handel dan direct. Liefst met deskundigheid van een arts.

Hanteer ook “een zeer scherp mes”. Wees streng op gezondheidscriteria en als je denkt dat je ze allemaal op tal hebt, selecteer er dan nog eens de minsten uit! Niet alleen op momentopnames maar meermaals met de 'stofkam'. Zachte melkers maken diepe wonden.

Forum Lekkerkerk, 19 okt

De 19e is er een groots forum georganiseerd te Lekkerkerk. Ik hoop er te zijn. Leuk en leerzaam en vast ook gezellig om andere melkers daar te spreken. Volgens mij staan de duivenmagazines er vol van zodat het niet moeilijk is om er in je planning rekening mee te houden. Wie weet tref ik u daar?

Ik heb ze een bon geschonken. Deze is te koop via toppigeons...

zondag, oktober 07, 2012

Oude broedschalen


Op het fotootje zomaar enkele van de soorten broedschalen die ik gebruik. (natuurlijk nog tientallen andere meer 'moderne' maar deze zijn de specials...)
Het zijn er uit grootvaderstijd zeg maar. De middelste vooraan kan ik niet eens stapelen zo krom is die. Enkele zijn in het verleden gelijmd. Enkele staan op een soort pootjes waardoor de luchtgaatjes goed hun werk kunnen doen. Sommige zijn glad, andere ruw. Gele, wat donkerdere etc.

Heb je ook zo'n oude vintage schaal waar je afstand van kan doen, dan hou ik me aanbevolen.
Ik kan wel genieten van dat ouwe spul.

Het was gezellig!

Wat was het gezellig gisteren in Middelharnis.
De zaal zat vol, buiten een kraam waar continu vis werd gebakken en halverwege de middag een zeer succesvolle verkoop van late (fond)jongen.

NIC Middelharnis heeft het prima voor elkaar!

Ik heb er een mooie foto, geldprijs en een prachtervaring aan over gehouden... wie weet volgend jaar nog eens proberen?!

Voorlopig zitten de duiven middenin de rui... nog niet 1 die al weer mooier wordt, nee het lijkt erop alsof ze voorlopig alleen maar meer veren loslaten. Weinig uitlaten, nu en dan een bad en voldoende voer, mineralen enz. Over een paar weken is het ergste leed geleden en hoop ik maar dat ze de ruiperiode weer goed zijn doorgekomen. Voorlopig gaat het prima.

zaterdag, oktober 06, 2012

Vanmiddag prijsuitreiking in NIC Middelharnis

Drukke dagen de komende tijd.
Gisteren vergadering in de club;
Vandaag prijsuitreiking in Middelharnis;
Volgende vrijdag mosselavond in de club;
Volgende zaterdag prijsuitreiking in de club;
de 19e forum Lekkerkerk...
Enz.

Hoezo gezinsvriendelijk?
Natuurlijk hoef je niet overal heen maar je kunt ook niet alles ontlopen toch?!
Ik vind dat als het even kan je ook in het naseizoen je verantwoordelijkheid moet nemen en je erbij moet zijn.


vrijdag, oktober 05, 2012

Stand van de pennen, nog 3 en 4...

De laatste tijd neem ik 's avonds in het donker steeds enkele van m'n duiven in de hand. Ik check even wat ik er van vind. Uiteraard voorzichtig, nu ze midden in de rui zitten maar toch!
De meesten zien er gehavend uit als het gaat om de rui van de kleine veren, koppen, nekken, halzen en dekveren. De meesten die ik vast neem hebben 3 en 4 slagpennen staan. Hoe is dat bij u?
De staarten controleer ik niet zozeer maar er zitten er bij die maar 2 staartpennen hebben staan. Anderen laten wat gaten zien en gooien de staarten ook wel vlot geloof ik.

Enkele jonge duiven staan nog op meer pennen... die zullen met het koppelen mogelijk nog een pen hebben staan alhoewel ik het maar graag zie dat ze klaar zijn.

En wat worden ze mooi, nietwaar? Nieuwe veren glanzen nog optimaal!

Geeft u de duiven wel eens vitamines?
Denk dan eens aan bruistabletten zoals die voor menselijk gebruik in vele winkels (huismerk) te krijgen zijn.
Alhoewel al maanden geleden, deed ik dat vroeger wel eens: 1 bruistablet multivitamines op een drinkpot. Stukken goedkoper dan de commerciele gangbare vitamines voor duiven. En met het toch wel discutabel zijn van vitamines (zijn ze eigenlijk wel nodig??), een in mijn ogen prima en goedkoop alternatief!
Willem Mulder schreef wel eens over calcium/magnesium bruistabletten van de Lidl als goedkoop en makkelijk middel ten bate van de recuperatie na een vlucht.
Nut en noodzaak is altijd een discussie maar denk er maar eens over na!

donderdag, oktober 04, 2012

Werelddierendag

Duiven vallen commercieel niet onder de aantrekkelijkste dieren om op 4 oktober extra aandacht te krijgen, nietwaar? In elk geval geen hapje extra voer voor de dieren of andere verwennerij. Het het putje van de ruitijd en extraatjes zijn sowieso wel op z'n plaats: handje extra kleinzaad of nog eens de mineralen een extra keer verversen!.

Wat ik me nog herinner zijn de spreekbeurten over duiven en op bijv. 4 oktober een mandje duiven lossen op het schoolplein. Kennen jullie dat ook?! Lache hè?! Ik hoop maar dat zulk vermaak nog wel even voort blijft bestaan in de vergrijzende duivensport!

dinsdag, oktober 02, 2012

Keuren - wat is wijs!?

Er wordt wat gekeurd door ons melkers. Duiven voelen, beoordelen en nog eens beoordelen. Nu is het geweldig om een geweldenaar in de handen te hebben, nietwaar?
Dat zijn er echter zo weinig!

Daarnaast is het niet te doen om het altijd bij het juiste end te hebben.
Heb je immers een aantal toppers bij elkaar, dan zien die er niet hetzelfde uit.
Toch hecht ik waarde aan het oordeel van anderen en beoordeel zo nu en dan met anderen mijn en andermans duiven.

1 ding weet ik zeker, ik ben nog nooit een goede tegengekomen met 'fouten'.
Het is met keuren dan dus eigenlijk niet zo moeilijk: ga op zoek naar duiven met zo min mogelijk fouten.
Dat zijn niet allemaal goeie maar daar zitten ze wel tussen!!
Of het goede zijn moet je daarbij beoordelen adhv hun prestaties: vliegprestaties, kweekprestaties etc.

Wel of niet paratyfus kuren - wat ik doe

Zoals bekend zijn er altijd mensen die wel en mensen die niet tegen paratyfus kuren. Sommigen vaccineren ook nog eens. Ik heb het gedaan, althans gekuurd. Nooit geen merkbaar verschil trouwens.

Ik denk dat de Ropa-b wat ik gebruik veel erger voorkomt.
lees maar eens op internet wat oregano doet met Salmonella!

maandag, oktober 01, 2012

Bonnen, Losplaatsen en badderen

Inmiddels heb ik het quotum bereikt van het aantal bonnen dat ik wil wegschenken. Ik kan niet zoveel weggeven of het heeft al best een impact op het aantal jongen dat ik weet op te brengen. Vandaar dus een soort van quotum.

Een belofte van vorig jaar aan de vereniging van m'n pa los ik in met een - in mijn ogen - superdoffer die in het seizoen met een vleugelblessure thuis is gekomen. Een beetje inspannen en je ziet het nog aan hem, dan laat hij de vleugel weer hangen. Als je hem zo los in het hok ziet zitten zie je het niet direct hoor maar ik zie hem geen goede vliegprestaties meer halen. Mijns inziens een goeie voor nakweek. Z'n pa is een macht van een doffer die al meerdere goeie voortbracht (o.a. duifkamp jong en JP z'n beste doffer van afgelopen seizoen, de beste jaarling in de Hoekse Waard). De moeder is een topduivin, moeder van m'n 915 en JP z'n 21... twee van de allerbeste duiven van de laatste 2 seizoenen in de club en ook de moeder van FARPAR! Zowel de vader als moeder zijn daarnaast nog eens duiven voor 92 en 92 1/2 punt op een tentoonstelling. Hou het in de gaten op toppigeons!

Pa Laban is trouwens in Frankrijk met enkele andere heren, op zoek naar losplaatsen. Ik belde hem begin van de avond en begreep dat ze al enkele succesen konden melden. Dus alle zeurpieten over losplaatsen, zeur niet langer, men is er al (weer) druk mee aan de slag!

Afgelopen tijd hebben de duiven meermaals per week een bad gehad. Ze maakten er ook dankbaar gebruik van. De veren weken wat los en vallen makkelijker en de nieuwe buisjes weken wat los zodat de nieuwe veren vlot 'uitkomen'. Een goed verenpak is nodig voor de prestaties van komend jaar. Wat is er nou mooier dan een zijdezachte duif in je handen te hebben??!!