dinsdag, oktober 06, 2015

Belgische versus Nederlandse fondduiven

Al meermaals is me te kennen gegeven dat het bijhalen van Belgische fondduiven niet zo verstandig is. Dit zowel van Belgische zijde vernomen als van diverse Nederlanders. Ze baseren dat op de meest recente uitslagen waarin de landen kampen. Belgen worden verslagen door de Nederlandse ZLU duiven zo is de algemene conclusie.
Belgen halen tegenwoordig marathonduiven in Nederland en Nederlanders kennelijk stukken minder marathonduiven uit Belgiƫ of het moest zijn om dagfondduiven aan te schaffen.

Nu heb ik mijn hok inmiddels vol met duiven van Belgische origine. Bert Saarloos (mister ZLU) heeft ze voor 98% van Peiren afkomstig, dat is toch een heuze topper op de marathons in BelgiĆ«?! Ik vulde die aan met de duifjes van Jos Joosen die ik heb en inmiddels dus ook met een flinke dosis duiven van Jos van Olmen. Ik zou haast moedeloos worden van die uitspraken. Heb ik nu een hok vol duiven van Belgische fondduiven die de ZLU niet aankunnen? Komaan!

Geerdink schrijft in Topwings dat West-Brabant ook tekort schiet in 2015, getuige de slechts 2 ZLU -bokaal waardige prijzen over 8 ZLU vluchten! Niet de juiste duiven? Aarden duiven te traag?

Ik ben nog niet zomaar overtuigd van de snelle kort door de bocht uitspraken hoor. Ik denk dat het ook veel te maken heeft met spelmethode en selectie. Noord-Holland heeft jaren aangekeken tegen een achterstand en hebben zo hun acties genomen. Duiven erop geselecteerd en methodes erop aangepast. Denk alleen al aan het vele rijden wat zij doen, collectief, doordeweeks! Arjan Beens deed dat toch ook tot in den treure, nietwaar? Ook in meer Noordoostelijk deel van NL gaat men heel veel beter dan enige jaren terug op de marathons... Men zat niet stil, verbeterde de duiven en de methodes!

Ik denk meer dat stilstand achteruitgang is en dat het vnml daar in zit. Belgische duiven hebben vaak toch ook Nederlandse voorouders, en de mix zorgt grosso modo toch voor verbeteringen die terug zijn te vinden in de uitslagen!

Beetje beschouwende praat? Wellicht.
Ik ga mijn best doen om met die "Belgische" fondduiven tussen de Nederlandse te finishen. Methodes afkijken en toepassen en verbeteren naar de eigen situatie. Komt tijd komt raad... en daad ;-)