dinsdag, maart 21, 2017

Pijlstaartolie Update; ontstekingremmend

Afgelopen week stuurde ik al een berichtje aan Martijn Oomen. Het ging over een oud gebruik in de ZW hoek van Nederland (misschien ook wel elders). Pijlstaartolie. Olie onttrokken aan pijlstaartroggen, gevangen in de Oosterschelde en of Noordzee.
ca 100 jaar geleden in elk huishouden te vinden vergelijkbaar met Haarlemmerolie. Het is een 100% visolie, rijk aan de stoffen die je ook terugziet in bijv. Zalmolie enz. 1 leverancier in NL vraagt 50,- voor 100 ml... pfff


Pa heeft nog staan voor eigen gebruik maar door wat extra roggen in 2016 had hij een beetje veel. als er interesse is, doe me maar een berichtje!


Zelf ga ik het ook gebruiken net zoals ik lijnzaadolie gebruik om het voer wat plakkerig te maken... als een pijl(staart) komen ze naar huis dan. Althans, dat denk ik!


Update:

Olie van de Pijlstaartrog

De olie van de pijlstaartrog is een bekend traditioneel middel tegen gewrichtspijnen. Niet alleen rond de Zuiderzee van de 20ste eeuw werd dit middel regelmatig als weerstands-verhogend en pijnbestrijdend middel gebruikt maar ook in India was dit allang bekend (1). In India heeft men de werking van deze olie recent bewezen door extracten van de pijlstaartrog te onderzoeken op hun anti-ontstekingsremmende en pijnstillende werking (2). Via de meest geavanceerde apparatuur heeft men de werkzame extracten kunnen analyseren en heeft men een aantal gecarboxyleerde aminozuren gevonden (Carboxyl-serine, indolyl-3-carbonzuur en dihydrotryptofaan), waarvan bekend is dat ze anti-ontstekend werken door de prostaglandine biosynthese te remmen (3). Deze staan ook wel bekend als COX-2 (cyclo-oxygenase II) remmers. Tevens zijn er een aantal aromatische koolwaterstof verbindingen gevonden (1-(4 carboxy)phenylnona-2, 5-diene, 3-hydroxymono-glyceryl hydrogeen phthalate), die bekend zijn als pijnstillers door de pijnreceptoren te blokkeren (4,5).

Vette Visextracten

De vette visextracten werden gebruikt om de pijnreactie in muizen te vergelijken met bestaande medicijnen zoals buprenorphine, pethidine en pentazocine (opium-achtige analgetisch werkende stoffen). De werking van de extracten van de pijlrog onderdrukte de pijnreactie met een factor 3 een kwartier na toediening, waarbij de bestaande medicijnen na 2 uur een factor 4-7 haalden.

Anti-Ontstekende werking

Tevens is de anti-ontstekende werking onderzocht in de muizen door de werking van de extracten te vergelijken met de bekende ontstekingsremmers diclofenac, ketorolac en phenylbutazon. Ook hier behaalden de extracten een remming van 53-65% terwijl de medicijnen 60-84% haalden.

Geldende Onderzoeksmethodes

De gebruikte testen zijn de algemeen geldende onderzoeksmethodes om medicijnen te testen en de conclusie van de auteurs is dat hiermee het bewijs is geleverd van de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van pijlrogolie. Het versterkt de gedachte dat deze vissoort deze stoffen in hoge mate aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen de gifproductie in de staart van de vis, want dat gif is al aangetoond een sterke pijn- en ontstekingsreactie op te wekken (6).

  1. Foundation for Revitalization of Local Health Traditions (FRLHT), Bangalore, India
  2. Pharmocological investigation and spectral characterization of bioactive compounds from crude extracts of stin gray, Dasyatis jenkinsii (Annandale, 1909). V. Ravitchandirane, A. Yogamoorthi, M. Thangaraj. Chinese Journal of Natural Medicines 2013, 11(5): 500-505
  3. Amino acids, peptides and proteins. Kisliuk, R.L.. Principles of medicinal chemistry (M) (Foye WO edn.). Bombay, India: Vaarghese Publishing House, 1989: 551-570
  4. Modulation of morphine induced antinociception b intracerebroventricularly administered captopril. Indian Journal of experimental biology, 1991, 29:543-545
  5. Anti-inflammatory properties of 3-methylpyrazolin-5(4H)-one-4-(3-methoxy-4”-(2”, 3”, 4”, 6”-tetra-O-acetyl-ß-D-glycopyranosyl)benzylidene (compound IIIA). Indian journal of experimental biology. 1994, 32:44-47
  6. Characterization of inflammatory response induced by potamotrygon motoro stingray venom in mice. Kimura LF1,Prezotto-Neto JPAntoniazzi MMJared SGSantoro MLBarbaro KC. Exp Biol Med (Maywood). 2014, 239(5):601-609.
Update II


Pijlrogolie, Pijlstaartolie, Pijlstaartrogolie.De benaming wordt overal anders uitgesproken. Het ligt eraan waar je woont en opgroeit.Vele vissers vingen in de Zuiderzee(nu het IJsselmeer) veel pijlstaartroggen en later ook in de Noordzee. Ze waren in overvloed te vangen.

En als ze er eentje vingen, was dat een warm welkom. Want ze wisten dat er vele gezinnen rondom de Zuiderzee en Noordzee afhankelijk waren van de olie die uit de lever kwam.
De lever werd boven de kolenkachel in een ijzeren pan neergezet of opgehangen. Dit duurde wekenlang.

Ze wisten hoe belangrijk de olie was en namen de geur op de koop toe. Hoe langer ze het lieten staan des te meer olie uit de lever kwam. De kunst was om de olie schoon en gezuiverd te krijgen. Dat geheim was bijna verloren gegaan. De oudere generatie weet nog steeds wat pijlrogolie met de mens doet. Ondertussen zijn bepaalde vitamines al goed onderzocht. Maar toch zit er iets in wat gewone visolie niet heeft. Dat zorgt ervoor dat pijlrogolie iets magisch heeft. Het was arm of rijk of ziek of zwak. Maar als de vele gezinnen de pijlrogolie in huis hadden, waren ze gezond en sterk. De winter konden ze niet overleven als ze de olie niet hadden. Er heerste grote armoede. De huizen waren niet voorzien van centrale verwarming. Dus de mensen hadden het in de winter heel erg koud en de ouderen hadden koude botten. Dus namen ze iedere dag een theelepel pijlrogolie in. En smeerde hun lichaam in met pijlrogolie. En de oudere generatie met de zwakke botten waren gered. Zonder konden ze niet. Er was een haardvuur en meer was er niet. De visserlui dompelden hun ondergoed in de pijlrogolie en droegen het onder hun klederdracht om zo warm te blijven tijdens de bittere ijskoude tochten op zee. De olie werd dan ook voor vele kwalen ingezet. Zoals Reuma en Artrose, Psoriasis en Eczeem. En ook voor gewrichtsklachten zoals tennisarmen en ontstekingen aan de gewrichten. De mensen waren en zijn nog steeds, altijd gered met dit middle.