dinsdag, mei 30, 2017

Warmte even weg... en wind of inversie?

Gelukkig - als ik het mag zeggen - even verlost van de ergste hitte. Ik zit op -2 van Blois. 1 nog opgegeven te Oudekerk. Die ene die vorig jaar na een enorme reis niet meer in z'n vak kon, is teruggekomen op maandag met hetzelfde euvel. De mooiste die ik heb maar onbruikbaar dus.
Ze staan er nog altijd erg goed voor vind ik. Aankomend weekend zelf lappen en toewerken naar de eerste marathons.

De jongen trainen lekker, ondanks de hitte. Zaterdag ook maar eens lappen.
De laten deze week nog eens 1 voor 1 van Zuid Beijerland en dan start het afdelingstraject voor ze.

AS schreef dat WdB hem fijntjes wees op de ZO wind en slecht verloop van Chimay. Nou dat is behoorlijk gekleurd hoor. WdB kreeg ze matig maar ze waren ook al oostenlijker gelost dan de planning was. Willen we ze voortaan in Duitsland lossen als het ZO wind is? Met ZW hoor je ze niet klagen. Dat er dan massa's duiven tot Friesland vliegen of verder, vergeten we even?
ZO-wind het probleem? Komaan zeg... Zeeland en N-Holland losten een uur later en het concours was taai maar beter dan het onze.

Ooh ja, heb je niet juist met deze weersomstandigheden zo vroeg in de morgen (wij losten al 6:15) scherpe inversie? Toegeven is moeilijk... maar het was zaterdagmorgen bij thuiskomst uit Chimay om 09:00 uur toch echt geen 15 graden mannen! Temperatuur speelt wel een rol: vraagt veel meer energie en vraagt dan om water. Maar dat de windrichting het issue zou zijn?

Duiven kunnen heus wel omgaan met wind hoor.

Maar Inversie met wind in de poeper (ZO) doet de duiven enorm afwijken naar het westen... dat is het probleem, de combinatie van die 2 !! (of wellicht zelfs de 3 (4)  factoren als we de warmte en droogte erbij noemen).

De duiven gaan heel hoog over en oriƫnteren zich anders bij wind in de rug. Gevolg is dat de kopgroep (de snelsten) als een malle onjuist gaan koersen... oversteekje bij Duinkerke is dan maar een peuleschilletje.
Die fondmannen die sukkelen er trager achter aan, achter die kopgroep en behoeden zich eerder van zo'n fout met als gevolg dat die toch nog op de uitslag komen! Ze steken namelijk niet over en gaan langs de kustlijn en komen dan met een boog alsnog thuis...

Dit is wat ik er van denk in elk geval.