donderdag, december 20, 2012

bodembedekkers & licht

Ik ben er van overtuigd dat een laag beukensnippers het comfort in m'n hokken vergroot. De massa maakt het behaaglijker volgens mij en het hout zo los in stukken zorgt voor absorptie en ook weer uitademen van het vochtige.

Stro en andere zijn ook goed en met al die bedekkers is het oppassen voor schimmels.

Ik neem nou eenmaal niet de tijd om elke dag te poetsen. Ik zou niet weten wanneer en ik weet inmiddels dat het zo ook kan. Vandaag weer nieuwe geregeld; erwtenstro. Blijkt niet eenvoudig te verkrijgen hier in de buurt of het moeten mini pakjes zijn van geperst spul... nu 2 balen geregeld. Prima spul.
Jan Piet en ik hebben nog een kleine voorraad maar dat is zo goed als op. Nu dus weer voor een flinke tijd voldoende... deels als nestmateriaal en deels voor de comfort.

Stro ga ik toch weer gebruiken bij de jongen. M'n beste jaar was 2010 met de jongen en toen lag er een dikke laag vanaf het spenen die ik pas verving na de rui einde van het jaar. Denk dan aan een 10-15 cm hoor! Einde van het jaar was het poederig en nog altijd droog. De natte plekken verving ik vaak en of viel op zo'n plek de meeste mest op een plank ofzo. Het kan prima maar wees waakzaam dat het droog blijft. De laagdikte kan dan ook een beetje tegemoedkomen...

De doffers konden vandaag nog net uit voor de buien.
Ze waren hongerig en dus was het na 45 minuten gedaan.
De lichten gaan nu aan van 1/2 8 - 1/2 5. De uren zo ongeveer tussen 1/2 12 en 1/2 3 gaan ze uit.
dan is het overdag het lichtst en dat scheelt weer enkele uren stroom.
De donkere dagen voor kerst worden dan een stuk lichter.
Ik geloof erin dat dat de dieren ook wat opgewekter maakt.
kweste van voorbereiden op de kweek zonder de dagen te verlengen... alleen verlichten dus!