maandag, januari 05, 2015

Te laat geringd? + filmpje

Ik las op een site van Beekman-Tilmans het volgende over de manier om jongen die je te laat ringen moet (te dikke pootjes inmiddels) toch nog ringen kan:

“Uit een oude nylon kous knip je een strookje van ongeveer 20 cm lang en 5 cm breed.
Je draait de kous rond het pootje van het jong. Je zorgt ervoor dat het achterste teentje mooi naar boven is en dat de drie voorste teentjes twee boven en eentje onder liggen. Je zorgt ervoor dat de nylon kous heel goed aangespannen rond het pootje gedraaid is. Het uiteinde van de kous draai je mooi op en je schuift de ring over de kous. Dan mag je zo hard als je kan aan de kous en met je andere hand aan de ring trekken. De ring zal langzaam maar zeker over de poot schuiven. Aangezien je niet aan de teentjes trekt zal het duifje ook geen pijn hebben en zal je het pootje ook niet beschadigen. Als de ring over het pootje is haal je de kous er terug af. Dit is meestal nog het meeste werk. Dan haal je met een tandenstoker het achterste teentje van tussen de ring. Klaar is Kees zonder schade. Oefen eerst maar eens met een jong dat je niet nodig hebt! Eens je het trucje doorhebt is het een koud kunstje“!

Mij lukt het meestal nog wel maar allemaal hebben we het wel eens dat het mis ging, vergeten of te vroeg geringd en niet meer gecontroleerd.
Hierbij de beproefde methode...

Check dit filmpje... zelfde principe:
https://www.youtube.com/watch?v=CSq_7e6DJMg

en nog 1
https://www.youtube.com/watch?v=7aYgJT1W38M

Wie is de eerste die er een filmpje van maakt wanneer hij/zij dit toepast bij een duifje??