dinsdag, april 21, 2015

Amplitude

Amplitude is het verschil in hoogste en laagste waarde - althans zo ongeveer simpel uitgelegd. Bij een temperatuursamplitude moet je denken aan het verschil tussen de hoogste en de laagste waarde gedurende een periode. In ons geval dhet verschil tussen het warmste en koudste punt van een dag. Het verschil tussen de dag en nachttemperatuur.

In deze tijd van het jaar is het snachts nog koud. Temperaturen in een enkel getal te meten, nog niet in tientallen. Overdag - en zeker achter glas - kan dat in de twintig en dertigtallen gemeten worden. Mijn ervaring is dat forme pas komt als die amplitude kleiner wordt. Hokken die warmte goed vast houden en of meer evenwichtig zijn in de temperatuursomstandigheden doen het vaak het best. Er zijn nog wel tig variabelen te noemen maar een gematigd stabiel klimaat is het best terwijl warmte (mens en) dier goed doet.

Veel bla bla. het gaat erom dat de dag en nachttemperaturen niet te veel verschillen en dat het lekker warm mag worden. In deze tijd is dat nog niet zomaar het geval. Als je ramen open hebt bijvoorbeeld is dat verschil flink in deze periode van het jaar.
Duiven zijn enorm goed in het omgaan met deze omstandigheden maar de conditie neemt toe als de verschillen in temp kleiner worden en de temperatuur oploopt!

Naast die ge-ouwe xxxx, weinig nieuws te melden.
Jongen en laten komen goed naar buiten en gedijen prima.

Ouden zijn nog niet in een ritme ofzo. Bij de duivinnen zijn er 2-3 die de ploeg naar beneden halen omdat ze niet willen vliegen maar alsmaar bij de doffers naar binnen willen. Niet geschikt voor dit spelletje wellicht? Hun drang is prima maar voor nu is dat niet handig. Misschien haal ik ze uit het team, ff aanzien nog.
Zaterdag regen voorzien, ik hoop maar dat het vooruitzicht nog wat betert.