woensdag, juli 08, 2015

Fond-idee + opvallend

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er in Noord Holland keihard gecourst wordt op de fond. Relatief veel vroege duiven op die afstanden bij topmelkers. Moeten soms 100 -150 km verder dan bijvoorbeeld het oude mekka van de grote fond Steenbergen maar pakken vaak vroeger!

Wat ik lees is dat er daar (o.a.) veel wordt gereden met die duiven. Een soort gezamenlijke opleer (soms ook individueel) minimaal 1 x per week op best een afstand. Ik denk dat het helpt om goede duiven beter aan de zwier te houden om ze met regelmaat sprintjes te laten trekken.
Als er zo'n initatief in mijn buurt was, deed ik mee. Nu kan ik zo'n kar niet trekken/ rijden...
Melkers in die regio zijn goed bezig!

Vanmorgen trok een forse bui over Oud beijerland. Wat me kort voor de bui opviel was dat een grote groep duiven keihard, werkelijk snoeihard over kwam. Ik denk een 50 - 80 tal. Wat was er echter zo opvallend aan? Ze gingen tegenwind naar de bui toe!
Het waren zonder twijfel duiven die werden gelapt en al even geleden los waren gelaten. Ze vlogen in een brede waaier zoals duiven van een vlucht dat kunnen doen. Maar tegen de wind in, naar het ZW? en dan naar een enorm donkergrijs gebied?
Wat kan nou zoiets bij een duif of bij een hele ploeg veroorzaken? Waarom doen ze dat?? Kort daarna regende het langere tijd flink in Oud-beijerland en de vlucht duiven moet zeiknat zijn geworden. Erg opvallend en het roept diverse vragen op!

Al de laatjes waren op tijd terug. 3 al voor 9 uur en de rest was 09:06 binnen op 1 na. Die ene kwam 's avonds, compleet leeggevlogen. Dat is al de 2e keer. Ik verdacht hem eerder eens van een ongeval maar kan niks aan hem ontdekken. Ik zie aan dit doffertje dat er iets onder de motorkap mis is maar wat? Ik vrees dat hij aan het kortste eind zal trekken maar ergens knaagt mijn geweten omdat hij wel wil maar z'n lijf niet kan. Het is ook een mooie doffer, heus maar ja... wat moet je met zulke? Keihard maar zijn dan...