woensdag, september 06, 2017

Evaluatie

Een korte terugblik op het seizoen...

Knudde met een rietje.

De duiven waren in het voorseizoen prima!
Getuige ook de eerste vluchtjes waar zelfs nog leuk werd meegedaan in de Hoekse Waard met deze marathonduiven. Na enige weken kakte dat in... Na de dagfondvlucht waar een aardige ploeg op mee was vanuit Blois, die erg lastig was, kwam de boel niet meer op de rit. Hoewel ik 1 van de zeer weinigen was die ze allemaal terugkreeg (laatste week nadien) van deze pittige dagfondvlucht, kwam de ploeg niet meer op het goede niveau. Favoriet Ari zat (en zit) met oliesmeuren op de veren na Blois... balen.

St Vincent NPO niet gespeeld want de 2 die erop mee moesten niet naar m'n zin.
Agen ZLU gelukkig bij de 1e 100 nationaal met een jaarling en ook een oude duivin netjes op tijd. De rest echter 's anderendaags maar teveel van hen ondermaats. Enkelen vielen eerder ook al tegen (vorig seizoen bijvoorbeeld) en anderen maakten niet waar wat ze beloofden in het voorseizoen.
Daarna St Vincent ZLU niet wat ik gedacht en gehoopt had. Zondags duiven en tsja, dat is ook al niet zo interessant als je dan niet klokt. Leuk stukje in HET SPOOR erover maar weinig bijval.
Weinig positieve reacties op ontvangen, hetgeen te denken geeft!

Bordeaux ochtendlossing gaf 1 duif in de prijzen op zaterdagavond. Netjes halverwege de prijzen maar geen top. De rest van de B ploeg liet te wensen over.

Laatste fondweekend was La Souteraine en Perpignan. Weer op zondag maar ook geen super resultaat. Op La Souteraine waren het de beloftes die nu wel inlosten en in de prijzen arriveerden. 50% prijs zou het zijn geweest maar niet in het snuitje. Perpignan stelde teleur: Moeilijke vlucht en geen prijs of een staartprijsje (afhankelijk van welke uitslag je bekijkt). Waren het de wormen die ik 2 weken daarvoor constateerde?

Ari was ook net te laat (m'n 2e) maar gelukkig niks aan te zien. Het jaarlingetje dat m'n eerste was geeft hoop. Ze kwam wel is waar te laat maar als een raket en uiterlijk erg fit.

De jongen bestonden uit 2 ploegjes: een ploegje van 17 waarvan erin het voortraject amper verloren gingen. Nadien een enkeling maar zeer gunstig wat dat betreft. De rui viel te fors in, waardoor ze ook echt niet op waarde te schatten zijn. Wel meer dan fijne aanvulling onder dit ploegje.
De 2e equipe ging ook goed in het voortraject maar na 4 navluchtjes toch ook gestopt. Enkele meer kwijt dan bij de eerste groep: bijgehaalde duiven of duiven daaruit laten het afweten. Het geeft te denken.

Leergeld:
  • Probeer ze te verduisteren, zowel oud als jong. Mijn hok is licht en warm. uitstellen van forme moet helpen de eventuele piek qua presteren te verleggen.
  • Verder vereenvoudigen: 1 voersoort en slechts bijvoeren in potjes met vetrijk spul de dagen vooraf aan een wedstrijd.
  • Vertrouwen op eigen inzicht: duiven die kwijt zijn of tegenvielen "vertelden" me dat allang. Omdat ik de duiven en dit spelletje onvoldoende ken ben ik te gul geweest in het doorhouden van deze dieren en ze een kans extra gegeven. Helaas maakten ze dat eigenlijk weer niet waar!
  • jaarlingen iets spaarzamer spelen: bijvoorbeeld meer dagfond en nadien pas een keer een vlucht zoals Cahors of Bordeaux. Een goede laat het al snel genoeg zien of er wat in steekt.
  • Gezin en werk en deze intensieve hobby vragen veel en voor je het weet is er onbalans... Hobby-niveau is waar ik naar terugzak en ik heb er weinig moeite mee merk ik.

2018 staat er een leuke ploeg. Wat oudere mannen en vrouwen om diverse vluchten toch mee te kunnen doen. Jongere ploeg die fysiek beter is dan andere jaren. Seizoen 2018 kom maar op!