vrijdag, januari 12, 2018

Koppelen

Vanavond voorbereidingen treffen en morgen koppelen.
Komende dagen veel zonlicht, dat gaat helpen. Enkele bekende koppelingen, andere nieuw. Beetje door de melker georganiseerd maar daar ben ik makkelijk in. Mijn ervaring is dat het echt erg belangrijk is dat een duivin gek is op de doffer. De doffers zijn daar gevoelig voor.

1 doffer hoeft in mijn hok maar eventjes zonder duivin te zitten en in een floep en een scheet zit een andere in diens vak, ook al zat die laatste ogenschijnlijk prima gekoppeld. Die ene doffer heeft dus kennelijk een enorme aantrekkingskracht. Het gekke is dat de doffer waarmee de duivin gekoppeld zat eigenlijk maar weinig doet om dit te voorkomen. Kijk, is het nieuw en staat de doffer op drijven / stouwen, dan zal die doffer zijn nieuwbakken duivin wel volgen. Eenmaal dat ze reeds gekoppeld zitten en de kweek gaande is, is dat felle bewaken van de duivin er wel af. Gevolg, zo'n enorm aantrekkelijke bink lokt alle dames naar zich toe. Raar maar waar.

Ik geloof er tegelijkertijd wel in dat de 'oude" doffer van zo'n duivin wel degelijk aanvoelt dat hij niet die bink is, die zijn duivin zoekt. Gevolg: toch mindere motivatie!
Andersom werkt dat natuurlijk ook, die dames zijn ook niet gek.