De duiven vliegen ondanks de lage temperaturen prima. Ik ben er erg voor om er geen doetjes van te maken en ze gewoon zoveel als mogelijk uit te laten. Had ik mijn schoonvader niet die dat zou doen dan hield ik ze zoals velen ook gewoon vast in deze tijd van het jaar.
Gisteren nog bij een clubgenoot naar diens duiven gekeken en samen eens beoordeeld. We hebben de wijsheid niet in pacht maar onder het mom van 2 weten meer dan 1, hebben we ze zo'n beetje bekeken. Z'n betere pik je er zo uit. Misschien maar het beste om alleen zulke dan aan te houden. Helaas zit je dan met een behoorlijk leeg hok en dus doen we dat niet zo snel.
Kijk, je oordeel moet je niet baseren op 1 momentopname alhoewel je ook maar 1 x de kans krijgt voor een eerste indruk. Speel je alleen de korte afstanden dan zijn 'foutjes' toegestaan. Hoe completer een duif, hoe beter denk ik altijd. Maar dan hebben we het altijd nog maar over 50%. De rest zit tussen de oren en als daar niet de juiste drive zit voor het spelletje dat je spelen wil, kunnen ze nog zo mooi zijn, dan helpt er geen moedertje lief aan.
Vitessers hebben dan een onrust nodig, die moeten knallen. Fondters rust in combi met drive, die moeten volhouden en daar is kalmte een must bij. Zonder drive, motivatie, zullen die wel thuis komen maar we willen wel vroege prijspakkers, nietwaar!
Iedereen kan wel voelen begrijpen, bedenken dat sommige duiven de toppers zijn als ze die vast hebben. Superzacht van pluim is zo'n duif ALTIJD.
Daarmee is dat selectiecriterium nummer 1.
De rest van de fysieke kenmerken, kunnen we allemaal een beetje voelen en doen. Ook wel een beetje leren waar op te letten... fouten herkennen zo je wil. Het is dus meer kenmerken benoemen dan wat anders.
In het kopje kijken kan niemand en zonder wil om te winnen kan een perfect lijf ook niet winnen.
Omdat er dus zo'n groot deel ongewis is van een duif en dat de melker nog een groot aandeel heeft in de zorg om een duif naar diens optimum te brengen, is duivensport leuk voor iedereen!