woensdag, februari 18, 2015

BEVRUCHTEN...??

Tot heden is er nog geen ei geproduceerd in kweek 2015. Niks raars, het is immer nog maar dag 11 vandaag en er zijn totaal geen signalen dat het er niet van gaat komen. Niet of nauwelijks belicht, dat zal wel verschil maken denk ik.

Daarna is trouwens afwachten of de boel bevrucht is.
Ik denk dat er veel onbevruchte eitjes zijn (leeg, klaar, schier) doordat er geen sperme voldoende op het goede moment in de duivin zat/zit. Heel vaak wordt de bevruchting getorpedeerd door een jaloerse hokgenoot (wat is dat toch?). Hoofdoorzaak nr 1 van onbevruchte eitjes als je het mij vraagt.

Gisteren en vandaag zijn ze de hele dag uit. en ook buiten zijn ze niet veilig voor aanvallen van jaloezie. Al met al hoop ik dat ze toch goed bevrucht gaan zijn. Ik laat ze vanavond in de vakken zitten, opgesloten samen. Licht aan op een gegeven moment en 1 koppel los. In de praktijk gaan de koppels dan vaak nog treden met elkaar... bevruchten dus.
Gisteren, vandaag en morgen zijn dan de dagen dat dit moet gebeuren om bevruchte eitjes te hebben. max enkele dagen voor het zover is, moet er sperma in de duivin zitten wil ze het eitje wat ze in haar lichaam vormt ermee/ erdoor laten bevruchten. Sperma blijft een tijdje leven in de duivin, tot een dag of 5 wel las ik ooit eens. Dat is ook de reden waarom een 2e ei gewoon bevrucht is terwijl er tussen de eerste leg en het 2e ei geen sprake meer was van treden...