dinsdag, oktober 09, 2012

Kuren is het echt nodig en een scherp mes

Het lijkt  weer de tijd waarin allerhande kuren worden gegeven om paratyfus te bestrijden.
Op internet zie ik het veelvuldig terugkeren. Het is ook vroeger actueel dan in het verleden, zo lijkt het.
Kuren kon vroeger niet tijdens de rui ivm potentiële rui-schade. Nu kan het wel met diverse middelen.
Het idee is dat het kan toeslaan tijdens de rui en je het dus dan al kan aanpakken zodat het uitblijft.

Ik heb er zo m’n gedachtes bij.
Waarom wordt er gekuurd ter voorkoming van een dergelijke ziekte zonder dat er zichtbaar sprake van is?
Het blijft op z’n zachtst gezegd eigenaardig. Natuurlijk is de uitleg niet zo moeilijk of divers maar is het ècht nodig? Geen klachten zoals ondermaats presteren, vuile eieren etc, maken mij erg terughoudend om te gaan kuren hoor.

Veel duiven zijn te prijzen dat ze zo sterk zijn en het nog zo goed doen, ONDANKS dat ze gekuurd werden, ondanks de herhaalde toediening van allerhande medicatie (of bijproducten). Langdurige toediening van antibiotica is een aanslag op het systeem en wie legt me nou eens klip en klaar uit, zo mogelijk wetenschappelijk aangetoond, dat het nodig is.

“Beter het zekere voor het onzekere” en “baat het niet dan schaad het ook niet” zou ik toch nog eens heroverwegen als ik jou was.

Modder overigens ook niet maar wat aan. Zijn er verdachte signalen, handel dan direct. Liefst met deskundigheid van een arts.

Hanteer ook “een zeer scherp mes”. Wees streng op gezondheidscriteria en als je denkt dat je ze allemaal op tal hebt, selecteer er dan nog eens de minsten uit! Niet alleen op momentopnames maar meermaals met de 'stofkam'. Zachte melkers maken diepe wonden.