vrijdag, oktober 12, 2012

Mosselen en mijmeringen

Vanavond gaat het dan echt gebeuren, een heuze mosselavond in onze club.
Zo'n 25 man/vrouw zullen onder het genot van veel gezelligheid samen mosselen eten. Ons gastronomisch duo Marie en Dion starten de avond op met het serveren van een mosselsoepje waarna in etappes gekookte mosselen worden bereid en genoten! Een enkeling die er graag bij is maar geen mosselen lust eet een slibtongetje mee... mooi toch?!
Weet je, dat deel van de duivensport (en vele sporten), die sociale factor: gezelligheid en gemoedelijkheid onder elkaar is zeer voornaam... ook voor een duivensport in de toekomst!!

Wat me opvalt de laatste weken is de sublieme mest... (hoe goed kan poep zijn... ha ha ha)bij de duiven. Bolletjes of wat zachter maar prima met een mooie witte vleug urine erop. De eenvoud van het regime, het gebrek aan stress en de ruime keuze in voer, mineralen etc draagt daar het meest aan bij neem ik aan.
Het stelt ook gerust. De duiven tonen nog erg rommelig zo met een half-af verenpak. Werkt het van binnen goed, getuige o.a. de mest, dan kun je op 2 oren slapen (gerust zijn) dat het goed komt. Nog enkele weken en ze zien er weer als nieuw uit. De omstandigheden waarin ze dan het nieuwe "zondagse pak" aan deden waren goed, wat de kwaliteit van dat pak ten goede komt!

Check eens of er motjes zijn in het hok.
Zo ja probeer ze te weren... mottevallen, blokje cederhout (net als in de kledingkast) of ouderwetse mottenballen (niet te veel en goed verluchten). Het zou toch zonde zijn als veren werden aangevreten nu ze net nieuw zijn, nietwaar?
Anderen misschien nog een tip hierover??!!

Sommigen hebben de duiven voor de nestvakken zitten op een plankje ervoor van enkele cm. Zitten ze als het ware voor de tralies van het roostertje waarme het vak wordt gesloten. Mijn ervaring is dat het goed is er een papier tussen te vlechten. De tralies dus wegwerken. Waarom? Kunnen ze er op geen manier deze winter schade door oplopen wanneer er eens onverhoopt wordt gevochten of wat ook.