zondag, januari 06, 2013

Altijd weer spannend

Altijd weer een spannend moment, zijn de eitjes bevrucht?

Vroeger zorgde ik ervoor dat ik elk koppel de laatste dagen voordat de eitjes moesten komen ook daadwerkelijk had zien trappen. Waarom? Omdat ik denk dat veel duiven in een druk bevolkt hok nogal eens worden gestoord door een jaloerse collega. Gevolg is dat er gewoon geen bevruchting plaatsheeft. Geen gevulde eitjes dus, 'klaar' zoals ze in Belgie zeggen.

Vuile eitjes zijn eitjes die wel bevrucht werden maar waarvan het vruchtje uiteindelijk geen leven vatte. Heb je zulke veel, dan heb je een probleem... check dan een dierenarts. Grote kans dat Paratyphus een rol speelt!

Het heeft weer gegonsd van verkopen en dat doet het nog. Tonnen en meer worden omgezet. Veel vertrekt naar Azie en diverse europeanen met geld beschouwen het veelal als investeren. De mensen die sec versterking zoeken voor hun eigen stal raken in de minderheid zo lijkt het wel. Mooie foto's en stambomen worden er aangeschaft, die blijven geld waard, als de bijbehorende duif niets oplevert, heb je in elk geval nog een waardevolle stamkaart en mooie foto, nietwaar? Het is zoals het is.

Probeer te kijken naar hoe goed men procentueel is, verhoudingsgewijs en tegen wie er wordt gespeeld. Het wemelt van de mooie namen die meegegeven worden aan neven, nichten, klein- en achterkleinkinderen. Al eens bedacht wat het dan nog voorstelt? Het is belangrijk hoor, een winnaarsfamilie maar het komt wel erg vaak voor dat het een zeer grote familie is geworden en met veel kwekers en weinig winnende vliegers...
Het is zoals het is.

Kweek veel uit je besten. Vergroot zo je kansen.
Laat niet af te streven naar het beste op je eigen stulp.
Ieder binnen de mogelijkheden die je hebt.
Lees van de grote mannen, pas toe wat je kan en wil.
Je verslaat ze met maar 1 ding: de beste duiven!!