donderdag, januari 10, 2013

Voor u gelezen...

Op Pitts.be
van dierenarts Dirk Moens.

hij meld hetzelfde als ik, enige weken geleden... dat het zo gek nog niet is uw duiven tegen Paramix te enten eenmaal dat ze broeden!!

Mag er tijdens de kweek tegen paramyxo geënt worden?
Dit is momenteel een vaak gestelde vraag. Mijn kwekers zijn enkele dagen aan het broeden. Mag ik ervan profiteren om ze nu te vaccineren tegen paramyxo? Nu ze relatief rustig zijn en beter vast te krijgen zijn dan in het tussenseizoen, wanneer kweekduiven nerveus door het hok of de voliére vliegen en quasi ongrijpbaar zijn bij velen.
Wel, natuurlijk mag je dit doen, geen enkel probleem. Een beetje voorzichtig zijn en vermijden dat nesten of eieren beschadigd worden, maar verder heeft dit vaccin geen enkel negatief resultaat op de verdere kweekresultaten. Integendeel, door nu een vaccinboost te geven, kan je verwachten dat de ouders hun extra-dosis antistoffen doorgeven aan de pasgeborenen, bijvoorbeeld via de papmelk. De jongskes krijgen zo een extra bescherming tegen paramyxo gedurende hun eerste levensweken. Dit in afwachting van hun vaccinatie op een leeftijd van 4 à 6 weken.
Dierenarts Dirk Moens (02/270.00.97 en 0475/56.41.93)