maandag, augustus 17, 2015

Overheersing in deze tijd

In deze tijd lijkt de overheersing nog groter dan in andere maanden van het vliegseizoen.
Vakmanschap om op zo'n magistrale wijze uit te halen. Vroege duiven èn hoge percentages. Knap en voor de meesten echt geen sinecure. Goede duiven, goede melker, cirkel rond.

Toch zit ook altijd wel een randje vind ik... geen kritiek maar een stukje perspectief.
Oorzaken? Volgens mij sowieso afnemende concurrentie en daarbij verschillende aspecten.

Sowieso minder concurrenten qua aantallen... Lui die met hun jonge ploeg er écht voor gaan zijn er eigenlijk niet zoveel. Dat is op de midfond oude duiven wel anders... toch? Het lijkt alsmaar meer op een specialisme.

De scherpte van veel melkers is in de 2e seizoenshelft minder. Als het niet marcheerde, gaan de meeste mensen er toch minder voor om alles nog eens uit de kast te halen. Nog vakantietijd ook en enkele weken van huis? Het wordt er niet altijd beter op, bij afnemende motivatie.

Seizoensperikelen: gezondheidsissues van verschillende aard die samenhangen met het weer. Van nat naar warm en alle varianten er tussen. Veel hokken zijn dan sub-optimaal en daardoor ook de duiven. Schimmels, ongedierte (muggen etc)... allemaal volop gaande.

De vakmelkers hebben dat allemaal onder de knie wat de prestaties eigenlijk alleen maar knapper maakt. (dus geen kritiek maar verwondering!) 1 tot en met zoveel pakken tegen tienduizenden duiven. Dat is en blijft vakwerk!
Vakwerk dus maar het is niet zo simpel dat al deze (jonge) duiven individueel zoveel beter zijn dan alle andere. De vakmannen (en -vrouwen) tillen ze door melkerskunst naar een niveau waardoor dit mogelijk is (inzet en vakmanschap kenmerkt de kampioenen).


Op eigen hok:
Er kwam nog een duivin terug, ééntje van Bert Saarloos; kwijtgegaan van Chateauroux. Zichtbaar gepakt door een rover. Staartpennen kwijt en andere veren missen. Overigens denk ik niet dat dit kwam op de vlucht uit Chateauroux... dat is alweer te lang geleden voor dergelijke verse sporen. Wat moet je nu weer met zulke?! Prachtprestatie dat ze weer retour is maar beter was ze er in 1x gewoon geweest natuurlijk.