donderdag, oktober 01, 2015

Stofwisseling

Al eens bedacht dat wel heel veel draait om de juiste stofwisseling? Vergelijkbaar met hoe loepzuiver een motor loopt. Alle onderdelen optimaal op elkaar afgestemd zorgt voor een laag benzineverbruik, olieverbruik enz.

Bij duivenverzorging komt dit heel veel terug. Veel middeltjes moeten dit opvijzelen. Schone lever (filter) - sedochol-achtige middeltjes, en het opschroeven/stimuleren van het toerental (stofwisseling) o.a. door bijvoorbeeld jodium achtige middeltjes.

Is de motor niet goed, kun je afstellen en middeltjes in de tank enz gooien wat je wil, het is dan alleen maar lastiger om te optimaliseren. Het begint dus met een goede motor, zuiver en van goede afstelling en kracht. Optimale luchtweerstand (vooral vleugel) en slijtvastheid spelen een voorname rol natuurlijk.

Maar veel middeltjes zijn stimulans voor een betere stofwisseling of versnellen van de stofwisseling, kijk er maar eens naar. Allereerst dus heb je duiven nodig waar die stofwisseling eigenlijk zo slecht niet is van nature! Daarna pas kijken of je er uberhaupt wat aan moet sleutelen met een middeltje. Je kan ook proberen de factoren weg te nemen die een stofwisseling overhoop brengen (te vet voeren o.i.d). Ik zla er later nog wel eens wat over schrijven.