woensdag, november 04, 2015

Hok aanpassen en voedsters

Je hok aanpassen moet je nu doen of misschien al gedaan hebben. ècht testen kan nog niet eigenlijk. de klimaatomstandigheden buiten zijn immers anders dan over 6 maanden, als het er echt toe doet. Het streven moet zijn alsmaar te willen verbeteren met behoud van de goede dingen, nietwaar?

De stand is veelal nog 1 pen of niet eens meer. De laatste rui van kleinere veren is volop aan de gang en een enkeling loopt nog iets achter. Dat laatste komt dan vooral omdat het sowieso wat tragere ruiers zijn en ze nog laat een nestje hadden. De staarten komen achteraan, daar wil wel eens makkelijk een oude staartpen blijven zitten als de conditie in deze tijd tegennvalt. Geen ramp maar beter dat die pennen er ook uitgaan en de duif terug in orde komt.

De eerste koppelplannen zijn al weer gemaakt. Nog in gedachten, geen vaste besluiten nog. Vooral kweken uit de duiven die het meeste vertrouwen verdienen. De duiven die eigenlijk nog niks lieten zien en of wat foutjes hebben, zijn de duiven die wellicht tot voedster worden benoemd. Uit alles kweken omdat elke duif die je doorhoud nu eenmaal het waard zou zijn om uit te kweken kan alleen als je daar enorm streng is was. Ik ben dat iets minder omdat ik de duiven nog moet leren kennen. Ik weet niet of die wat minder gesloten stuit bijvoorbeeld wel zo'n doorslaggevend foutje is eigenlijk. Misschien heeft de hele familie van die duif dat wel terwijl het wel kopvliegers zijn. Nog even respijt dus. Daarbij zijn die voedsters ook gewoon handig: ze kweken immers de jongen op van hen waarvan ik 2 keer een legsel wil direct na de koppeling.

De duivinnen vliegen super goed. Goed voor de laatjes die er tussen huizen. Persoonlijk denk ik dat uitvliegen ook echt zorgt voor andere uitgroei dan dat het geval is bij vasthouders. Sporters kennen ook een andere bouw dan niet sporters immers? En we willen dat onze duiven gaan sporten, dus dan in de jonge jaren al de bouw etc goed die kant uit ontwikkelen, zou ik zeggen!