vrijdag, mei 10, 2013

419 stuks op weg naar Nanteuil

Gisteren waren er 419 duiven in de club. Zaterdag gaan die bij goede weersomstandigheden gelost worden in Nanteuil, 320 km voor mij. De weersomstandigheden zijn nog een beetje een vraagteken maar overall lijkt dat wel goed te gaan komen. De wind die ZW  - van achter dus - zal waaien maakt daarin veel goed.

Er wordt voor de chaffeurs altijd gezorgd voor een glaasje fris en gehaktbal... en een praatje. Toen er even met de chaffeur over gesproken werd spraken ze over de moederdag. Men sprak er natuurlijk over dat de kans erin zit dat ze moeten overstaan tot zondag. Volgde dit:
"Eén voordeel" zo zei de chauffeur, "als het overstaan wordt tot zondag, hoef ik in elk geval niet mee naar m'n schoonmoeder." Altijd even lachen met die mannen!

Ik heb ze weer alle 14 mee. De doffers vlogen prima, graag en energiek. Ze waren niet allemaal even strak of fel maar ik reken erop dat er weer enkele bij zullen zijn. Ik heb een titel hoog te houden, nietwaar MF in afdeling 5)? (voor wat het waard is...) Het Limoges duivinnetje voelde ook weer goed aan. Vorige week was ze op tijd. Ik denk dat ze er weer wel bij zal zitten!

M'n Oded, 959, is nog steeds niet top. Vorig jaar MF duif in de club nog wel. Ik heb 'm toch maar meegegeven. Als het resultaat opnieuw tegenvalt blijft hij a.s. week thuis. De afstand is dan weer flink verder en dan laat ik 'm liever eens een week 'op krachten' komen. Vooralsnog geloof ik niet dat ik met vuur speel maar een beetje huiverig voor verlies ben ik toch wel.

De jonge duiven zijn weer flink beter. 's morgens sneeuwt het in het hok van de pluimen en de eetlust is enorm. Ze gaan ook beter aanvoelen, voller. Ze krijgen onderling ook meer praatjes. Nu maar hopen dat er geen terugval meer komt, de tijd gaat dringen!
Bij senior waren er na adeno/col meerdere dode duifjes. Altijd een zure sessie, dode jongen vinden in het hok. Waarom de één wel dode duiven en de ander niet? Blijven de sterken over? Het lijkt erop dat we er statistisch vooralsnog geen passende verklaring voor hebben.

In de club werd nog maar eens gesproken over het seizoen tot nu toe.
Dat onze afdeling op de Belgie vluchten met de hele afdeling los zou gaan was het idee. De Westelijke duiven (Rayon West) werden naar een ander station gebracht, o.a. vanwege de capaciteit op de losplaats (niet alle wagens zouden er kunnen staan).
Zodoende niet 3 maar 2 rayons omdat Oost en Midden naar dezelfde losplaats gingen. Die laatste 2 werden dan toch gezamenlijk gelost. Dat was obv de uitgangsgedachte dat op de belgie-vluchten heel afdeling 5 in 1x zou los gaan en er van spreiding sprake was.

West dus los op zichzelf op een aparte losplaats. Midden en Oost samen los op een andere losplaats.

1 van de consequenties is dat het Westelijk deel van dit gezamenlijke rayon (O en M samen) door gebrek aan massa (die massa zit nml veelal oostelijk van de A29) en de korte afstand (duiven komen welhaast niet los uit de massa op zo'n klein stukje) erg in het nadeel is komen te vallen, zo is de conclusie. Oud Beijerland ligt erg Westelijk en er moeten relatief weinig duiven naartoe +  moet dan kampen met de delen die oostelijker gelegen zijn en waar meer duiven naartoe moeten.

De één zal zeggen "zorg dat je betere duiven krijgt" de ander zal stellig bovenstaande constructie verdedigen en willen behouden, zeker wanneer men er zelf geen nadeel van heeft.
Duidelijk is wel dat er niet een eerlijke verdeling is op deze manier terwijl deze met de uitgangsgedachte om op de Belgie vluchten alles in 1x te lossen er wel zou zijn.
Lachende derde is het rayon West... geen voor- noch nadeel en die duiven leerden zich de goede route aan zonder met de massa mee over de oostflank te koersen!

Laten we hopen dat e.e.a. nog nivelleert in de loop van het seizoen en ieder het zijne nog krijgen gaat! Aan gemopper hebben we niks en iedereen heeft de omstandigheden toch wel eens mee?!

Voor komende zaterdag, met ZW wind liggen de kaarten in het voordeel van de NO kant van de afdeling. Tsja dat is nu eenmaal zo... maar daar zitten dan ook wel lui met verdraaid goede duiven!!

P.S. gisteren gingen er dus 15 aluminum boxen vol duiven van onze club in de vrachtauto... daar zouden de duiven van Heremans' verkoop niet eens inpassen!! Dat zijn er immers nog eens 111 meer. Het is maar om je een idee te geven hoe groot die verkoop is - staan vanmorgen overigens al op meer dan 2500 euro gemiddeld. Indrukwekkend