donderdag, september 24, 2015

Laatjes

Wat een mooie laatjes liggen er toch! Prachtig hoe die in dit seizoen opkomen. 6 gaan er weg en 1 hou ik zelf. Die ene is er 1 uit mijn Limoges duivin x een dagfonddoffer. Die laatste pakte 3x de eerste achter elkaar in de club en dat was ook in de afdeling 3x vroeg. Was 2 jaar geleden en de 4e dagfondvlucht werd die duif niet meer gespeeld maar ai ai ai wat was die dicht bij een kampioenstitel. Er lagen er eerst 2 uit dat koppel maar die ene gaf me twijfels en dan is het exit. Deze is zoals vader en moeder: klein van stuk. Ik denk een doffertje.

Ik heb er ook 2 van enkele weken ouder uit mijn 93 van Bert x Het Zusje. Dat heb ik geflikt toen de duiven op weg waren naar Ruffec en die duivin zich liet treden door de 93. Een ander koppel bracht ze groot. Puur voor de mix van lijnen en het goeie uit Het Zusje! Een doffer en duivin.

Op zich vragen laatjes om extra aandacht en dat maakt ze minder geliefd. De kwaliteit is niet minder dan die van duifjes uit een ander jaargetij. Het jaargetij zelf is natuurlijk flink anders! Ik heb het gezien met de laatjes van Jos van Olmen. Erg laat en eigenlijk de eerste maanden van hun leven korte dagen, lage temperaturen en klimatologisch in het hok ook niet optimaal. Dat heeft z'n impact op de ontwikkeling, kan niet missen.

Ik vertroetel ze niet maar een oogje in het zeil mag hier wel extra. Vooral die eerste weken opmerkzaam dat ze niet teveel terugvallen na het spenen bijvoorbeeld. Ik verwacht dat het helemaal goed gaat komen... aan de komaf mag het eigenlijk niet liggen. Maar ach, was het maar zo simpel.

Die laatjes krijgen volgend jaar hun inwerkprogramma en in '17 mag dat wat er nog zit zich bewijzen op de marathons. Ik ben benieuwd!