dinsdag, februari 04, 2014

Selectie in de schaal

Selecteren begint al in de schaal, broedschaal.
Of misschien al in de eischaal?
rare schalen (gepokt, krommig enz) doen we het liefst weg.
Is het van de ene oude kweekduivin waarvan je weet dat ze rare eieren legt okee...

TOCH... schrijf maar op of het een raar ei was en wat het jong uiteindelijk doet.
Ik ben er 99% zeker van dat het een goede manier van selecteren is om negatieve afwijkingen gewoon uit te selecteren. In de eischaal dus al.

In de broedschaal zeker.

Droge jongen, stil en volle kropjes.
Al ringen met 6-7 dgn
allebei even groot.
Strontjes zo droog mogelijk.

Is het vochtiger of zelfs zeiknat.
Ouders hebben een probleem... ze drinken teveel.
In de natuur is dat een regelrechte fout.
In het hok dan ook.

Ik weet dat Ludo Claessen die spuiters incluis ouders excludeerde.

Misschien is het ook hier dat die ene dat nu eenmaal doet en toch goede geeft...
Verleg het jong desnoods want echt goed is het gewoon niet.

In deze periode kan het water te koud zijn.
Zker niet goed zo'n koude plons in zo'n klein lijfje.
Mineralen soms te zout... ook niet juist.

Bij mij is het simpel: de besten hebben de mooiste strontjes bij hun jongen.
Ik vind dat geen toeval!

Durf ze weg te doen.
de kans dat net die ene een goeie zou worden is nog kleiner dan dat je de staatsloterij wint!