maandag, april 16, 2012

Ruien en vliegen !!

Dat ruien en vliegen niet samen gaan is zo'n soort eeuwenoud dogma in de duivensport. Jawel, ruiende duiven zijn een beetje minder fit wellicht, of voelen zich niet optimaal... toch is het meer praat van de mensen dan dat het perse zo is.
Al enkele jaren vliegen m'n jongen dat het een lieve lust is. Ik verduister en de jongen ruien erbij dat het een lieve lust is. Kalende koppen, nekken en dekveren die flink loslaten. En toch zo'n uurtje tot zelfs langer in de lucht. Ik denk dat ze het gewend moeten zijn en er volop bij moeten eten!
Ruien kost kracht en vliegen kost ook energie.

Ik geef ze dan ook volop: flinke porties Matador Complete (eerste weken nog kweekvoer). Snoepzaad toe en volop grit en beutebak etc.

Uiteraard de oplettende blik van de melker zelf erbij: hapert er iets, dan dubbel alert en niks forceren.
Ze moeten graag vliegen maar mogen in het begin heus wel geholpen worden door de vlag, een bal of wat dan ook. Eenmaal lekker aan de zwier is het vliegen of in het hok.

Vanmiddag was ik door omstandigheden thuis en kon ze dus zelf weer eens zien vliegen.Ondanks de koude wind vliegen de jongen makkelijk een uur. De meeste ruien flink (enkelen zie je niks aan - dat is elk jaar zo) en het deert ze niet. Ze zitten immers zo'n 23 uur p/dag stil, dan kan dat uur toch geen probleem zijn zeker?!

Hierbij een fotootje van 't koppel: