dinsdag, oktober 26, 2021

Ook in deze tijd malaise

Onder de laatjes ook wel malaise. 1 heb ik zelf al geholpen en een andere is onderweg. Als je duifjes nieuw op een hok plaatst zie je altijd een soort terugval als ze moeten wennen aan het nieuwe milieu. De conditie zakt iets door stress en wennen aan de nieuwe omgeving etc. Zakt die weerstand te veel en "doen ze wat op" van een bacterie of een virus op dat nieuwe hok, dan gaan de zwakken voor gaas. 

Niks geks natuurlijk maar je hoopt altijd dat het geen echte slachtoffers maakt. Zeker niet als die (veel) geld hebben gekost. Hier is het opmerkelijk dat bij sommigen niets is te merken en bij anderen meer dan gemiddeld. Ik denk maar zo dat het nu eenmaal niet anders is.

De kuur tegen paratyfus is onderweg. dag of 10 is het idee en meer als het potje nog niet leeg is. Daarna een vaccinatie tegen deze bacteriĆ«le ziekte. Ik denk net als bij Covid dat je kleine beetjes weerstand op laat bouwen op deze manier van vaccineren. En zoals ik al schreef, wil ik zorgen dat ik zoveel mogelijk uitsluit want afgelopen seizoen was gewoon slecht. 

Ik weet wel dat de melker de grootste schuld heeft hier. In mijn fanatiekste jaren was dit niet aan de orde geweest. Het is immers zo dat degene die de minste fouten maakt kampioen wordt. En zelfs in zulke jaren doe je niet alles goed of heb je ook met pech van buitenaf te maken.