donderdag, juni 21, 2012

OPLEREN opleren opleren en nog eens opleren

Schoonvader sprak eerder eens een liefhebber die hem meldde "nooit op te leren" alsof het eventueel niet nodig was ze weg te brengen en zo wegwijs te maken.
M'n antwoord was simpel: "Kijk eens naar diens prestaties dan..." die zijn navenant: zeer matig.

Opleren van je duiven is zonder twijfel van meerwaarde.
De hoeveelheid - frequentie, km's etc - daar kun je over discussieren.
"Zelf opleren" door bijvoorbeeld op een vluchtdag uit te laten zodat ze meetrekken is ook iets waarover je kunt discussieren. 't scherpt de orientatiezin vast wel maar ze moeten wel leren uit de goeie richting te komen!

Belangrijk is de ervaring die ze opdoen van de mand, het vliegen in de klad, orienteren op 'thuis' en ook het aankomen en naar binnenhollen. Door veel op te leren slijt dat er natuurlijk wel meer en meer in... precies wat we allemaal willen - toch?

Als er over wordt gediscussieerd zie je dat ieder z'n mening heeft. Ook ieder zo diens eigen (on)mogelijkheden uiteraard. Mijn advies is om tijdig te beginnen duiven aan de mand te laten wennen, meermaals op te leren om een veelvoud aan redenen. Kijk naar degenen die presteren zoals jij het wil maar nog niet doet. Beoordeel wat en hoe je hun manier kan overnemen geent op je eigen situatie... en geef het een kans onderdeel te worden van jouw manier van duiven houden.

Streef aanhoudend naar beter door je eigen manier van doen continu te bevragen!
Hiermee bedoel ik niet dat je je eigen manier om de klip klap moet veranderen...