dinsdag, maart 27, 2012

Al 1 achter!

Vorige week de doffers opgeleerd. 1 doffer bleef achter van 35 km. Ze kwamen allen tegelijk maar hij niet.

Nu enkele dagen later nog steeds taal noch teken. Volgens mij is zo een dan verongelukt. “t was een heel mooie half broer van de 915 (Midfondkampioen). Ik heb nog 2 van hetzelfde koppel (zelfde moeder, andere doffer – Stoop van Huizen) maar die heb ik minder hoog zitten. (maar ja, wat zegt dat?)

1 vak zit dus al dicht, nog voor het seizoen daadwerkelijk begonnen is. Dus nog 13 doffers ipv 14. Nog altijd 1 meer dan afgelopen jaar! en het vak wordt dan vast nog nuttig voor anderen te truuken. Geen probleem maar een kans.

Afgelopen week

Alhoewel de doffers fatsoenlijk vliegen gaat het dit jaar nog niet zo vlot als vorig jaar. In 2011 startte ik op wat men vroeger noemde half weduwschap. De doffers waren net van de jongen af of zaten de eerste vlucht zelfs nog met grote jongen.

Nu zitten ze al enkele weken los op 1 koppel of doffer na. Die laatste is de Midfondkampioen 2011, de 915, wiens duivin nog een keer mocht leggen nadat ze was ontsnapt (duivin van m’n vader uit de Gouden 63, destijds ook MF kamp geweest en nog eens een 2e op de Midfond in Zeeland ‘96). Tegen dat ze terug was op m’n hok (3 dgn) waren de eieren gered onder een voedsterkoppel en is ze dus nu gewoon later. De jongen kunnen er overigens een deze dagen gewoon af, 2 juweeltjes!

De schoonmaak afgelopen week is goed geweest, de boel is echt netjes clean. Misschien wel een beetje te, en is er sprake van een ander milieu. Ik hoop en neem aan dat dit zich zal herstellen.
De nachten zijn alsmaar koud… erg koud zelfs. Al 2x vorst deze week . Het is dan weliswaar zonnig overdag en dat warmt het hok goed op. Het verschil over de dag gemeten (de amplitude) is soms zomaar 25 graden! Al jaar en dag is bekend dat dat een forme-killer is.

Ik zal spoedig het raam op een kier zetten (nu nog ruim 5 cm open) en de spoetnik idem sluiten (van binnenuit met een schuif van plexiglas). De warmte van overdag blijft dan beter hangen, wat ze goed zal doen.

Vrijdag en zaterdag hoop ik ze te kunnen lappen. Zo blijf ik niet al te veel achter bij de mannen die dat al een hele week overdag kunnen. Volgende week is bij ons de eerste leervlucht. Ik sla die denk ik over en probeer ze een enkele keer vaker te lappen waarna ze op Goede Vrijdag de eerste officiële keer in de reismand mogen. Ik doe dat over het algemeen altijd: de reismand nog even vermijden (stress en besmetting).

woensdag, maart 21, 2012

3 dagen cel voor het voeren van duiven

Vrouw 3 dagen cel in na voeren duiven
HEIDELBERG -  Een 70-jarige vrouw die in Heidelberg herhaaldelijk duiven had gevoerd, heeft daarom begin deze maand drie dagen in de cel gezeten. Dit heeft het kantongerecht in de Zuid-Duitse stad dinsdag bekendgemaakt.

De vrouw was in de lente van 2010 herhaaldelijk betrapt op het voeren van havermout aan duiven. Zij kreeg daarvoor een boete van 100 euro, maar betaalde die niet. Daarop vroeg de gemeente de rechter haar drie dagen op te sluiten.
Volgens artikel 13 van de straten- en plantsoenenverordening van Heidelberg is het verboden duiven, watervogels en andere in het wild levende dieren te voeren.

maandag, maart 19, 2012

MANAGEMENTWIJSHEID

Managen is als het houden van een duif in je handen. Hou je hem te strak vast dan dood je hem, maar hou je hem te los in je handen dan vliegt hij weg.
Tommy Lasorda, Amerikaans honkbal coach

zondag, maart 18, 2012

gezwollen poten???

Jan Piet liet me gisteren een duifje zien met gezwollen poten. Beiden geen idee wat dit kan zijn. Ogenschijnlijk is er verder niets aan de hand met het duifje, doet zoals de anderen.
Kent iemand het?

zaterdag, maart 17, 2012

BELGISCHE AANWINSTEN

Vandaag bij te Berlaar jonge duiven gehaald. Wat een duiven!  Al 2 jaar op rij algemeen kampioen van de bij de regionale Halve Fond club daar. Als je beseft hoe fel de concurrentie is daar in die regio... dan moet er wel kwaliteit zitten! Mooie duiven, veelal donker van kleur en superzacht!

Ze mogen gaan bewijzen of dat wat ze in zich hebben ook in Oud Beijerland tot z'n recht komt.
Een erg leuk contact met een sympathieke melker! Z'n nieuwe hok gezien... de duivensport gaat in de toekomst meer van deze man horen, ik ben er zeker van.

Ook nog 6 jonkies van Jan Piet gekregen, uit onze gezamenlijke kweekduiven. Erg goed opgekomen, mooie duifjes... wat wordt het toch een kampioenenhok met al deze nieuwelingen!!

Het hok van de vliegdoffers is helemaal netjes. Schoongemaakt, de stofzuiger er doorheen, nieuwe beukensnippers, en alles afgesopt met Dettol. Alles lekker gedroogd met de ramen open en tsjonge wat is het weer netjes. Het seizoen is gestart.

vrijdag, maart 16, 2012

VOORJAARSSCHOONMAAK & OPLEERDUIVEN GESPOT

Vanavond wordt de boel goed onderhanden genomen. Duiven eruit, vuil eruit… goed uitkrabben, uitmesten en met een natte doek Dettol alles nalopen. Dat laatste ruikt heerlijk en geeft een erg schone indruk. Als ik er wel eens iets over lees, zijn er altijd positieve recencies (o.a. door A.S.). Het zoldertje stofzuigen, rag wegnemen en gelijk maar enkele halve knijpers tussen de dakpannen steken: een dak met boomse pannen maak ik natuurlijk zelf!

Nachtje laten drogen, verse beukensnippers erin (dikke laag!) en dat hok is daarmee wedstrijdklaar. De doffers de andere morgen terug (gelijk een check en degenen die er geen aanhebben gelijk weer een knijpring met tel.nr). De boel (ramen en spoetnik) goed open en luchten maar. Vanaf vandaag gaat het wat mij betreft echt beginnen. Niet dat ik zat te slapen maar we zetten enkele tandjes bij vanaf heden.

Zaterdag is er al de eerste wedstrijd vanuit Duffel door Brabant 2000 en volgens mij nog een club of afdeling! In belgie gaan ze sowieso al starten a.s. weekend...

Overigens zag ik gisteren net na 18:00 uur al duiven in formatie richting R’dam vliegen. Voor mij was het duidelijk dat dat opgeleerde duiven waren. Veel collega duivenmannen hebben de gewoonte bij afslag Numansdorp op te leren. Na bij zeker waren dit er een 12 tal die opgeleerd werden… kampioenen zitten niet stil!

Ik vond het wel laat op de dag maar van de ander kant als ze het gewend zijn is dat geen enkel probleem.
10 minuten later thuis en dat is dan geen probleem hoor, het is tot tegen 19:00 uur zodanig licht dat het kan!

De jongen doen het erg goed. Er gaan er steeds meer naar buiten en de acrobatenrondes worden steeds groter. As weekend nog een deel eraf zetten en nog enkele bijhalen!! De week erna de laatsten erbij en dan zit ook dat spul op tal. De scheidsrechterfluit werkt prima, ze luisteren er goed naar.
Gisteren speelden de jongens achter en vlogen de ballen en ander speelgerij je om de oren. De jonkies waren uit en schrikken er af en toe van. Desalniettemin vind ik het prima dat het gebeurt. Die gevederde jonkies passen zich maar aan aan m'n echte eigen Jonkies! eergisteren rolde er zelfs een bal over de dakpannen en enkelen vlogen weg, anderen niet eens... ze wennen er dus echt wel aan. 



dinsdag, maart 13, 2012

Verloren schaap

Na 2 dagen buiten gezeten te hebben is het jong waar ik enkele dagen geleden van schreef weer terug.
Wat het is waarom dit soort gedrag elk jaar voorkomt weet ik niet.
Ik vermoed de liggen van 't hok t.o.v. andere gebouwen (enkele hogere gebouwen direct eromheen).

ze krijgen ruimschoots de gelegenheid te kijken vanuit de spoetnikken en daarna zonder dwang rustig uitwennen... de goeien zullen wel blijven zeker!?

maandag, maart 12, 2012

Kop over Kop

Weet je wat ik gisteren echt extreem goed zag?
De doffers waren in de middag uit om lekker hun rondes te maken.
Wat opviel toen ze eenmaal dichter bij huis trainden dat ze af en aan versnelden.
Dan een blauwe en dan een geschelpte die kop wilde doen ging werkelijk met een versnelling naar voren van het koppel met ferme krachtige slag.
Krachtpatsers wat mij betreft. Ik zie het graag dat ze dat doen, dat kenmerk is in elk geval een goed kenmerk en mag gezien worden.
Of het allemaal ergens toe leidt weet ik evenmin als u. Voor nu graag geziene zaken…
Net als wielrenners, kop over kop koersen… dan zit er snelheid op en gaat men op de kracht en macht rijden.
Ook de minderen moeten dan aan de bak. Ook al kunnen die de kop nu niet overnemen ze moeten flink aanpoten en dat is qua training precies wat ook in de menselijke atletiek goed is.

Ik droom lekker verder!

zondag, maart 11, 2012

WAT EEN GEDOE

Elk jaar heb ik hetzelfde probleem... voor velen niet herkenbaar maar een enkeling kent hetzelfde probleem.
Bij het uitwennen van de jongen zijn er elk jaar enkelen die na de eerste schrik-achtige acrobaten toeren op de naburige huizen en panden gaan zitten.
Een enkeling bij mij dus ziet het hok, ziet hokgenootjes zitten en duikt er terug naartoe maar net voor hij of zij zover is, schiet ie door en gaat toch weer op een ander pand zitten.
Niks aan de hand zou je denken: Blijven proberen en het komt er een keer van dat hij of zij wel terug valt op het dak van het duivenhok tussen de anderen. Niks is minder waar. Elk jaar zijn er 1 tot meerdere die gewoonweg niet meer terugkeren. Soms zie ik ze de andere dag nog, soms zelfs vlakbij (dak buurman o.i.d.) en dan nog gewoon niet komen.
Ik probeer wel eens een enkele oude los te laten die het verloren schaap ophaalt uit de buurt en vaak met succes. Toch heb ik in de 6 jaar dat ik nu op dit adres zit nog geen jaar gehad waarbij er geen verloren ging in de beginfase...

zijn het de dommere?
Dacht het niet.
in 2008 was er de 201 die gelukkig 2 dagen later binnenliep bij een coach in het dorp die het diertjes netjes meldde. Is daarna goed geweest voor 2x een 2e in de Hoekse Waard tegen meerdere duizenden duiven.

Je begrijpt wel dat ik inmiddels de balen heb van uitwennen.
Dit jaar waren ze voor de 5e maal op het dak, schrikken een keer ergens van en 1 is er nu op de dool.
Gisteren gebeurt, vandaag zelfs op het keukendak gezeten (nog geen 10 meter van het hok). de oude duiven uit gehad maar uiteindelijk vanavond is het diertje nog niet terug. Wordt ie te zwak, dan is >2 dagen op de dool voor zo'n pieper echt te gek.
Wie tips heeft mag ze melden!!

zaterdag, maart 10, 2012

Koppels bij elkaar

Vandaag de boel bij elkaar gehad. De duiven gekoppeld houden is een sterk iets volgens mij. Daarnaast ook voor een enkele doffer een nieuwe duivin omdat ze op een geleende duivin van senior gekoppeld stonden.
Lekker samen vliegen, in bad en 's avonds in het donker er weer afgehaald.
Opvallend is dat de duiven graag in een schotel liggen want zonder hebben ze de neiging om elders een hoekje te zoeken.

De jongen komen buiten maar de jongere jonkies houden een enkele luie oudere (2 weken ouder) een beetje binnen... dat komt vanzelf goed. zodra de boel kompleet is al snel over op een lichtere mengeling en desnoods met de bal de lucht in jagen.

Medio april moet de boel de lucht in zijn en tourtjes maken.

Ze langer bij het hoek houden lijkt me niet goed. Ze zijn geschapen om te vliegen en dat moeten ze dan ook doen. Zo ontwikkelen ze zichzelf ook fysiek goed.

vrijdag, maart 09, 2012

Wat een wonder

Wat een wonder is het toch...
Gisteren zag ik 1 van de gespeende jongen knipperen met de ogen: dorst dus.
gepakt en met z'n snoet in de drinkpot net in het water.
Het kleine ding weet zonder ooit water gezien te hebben gelijk dat dit de dorst lest!

Wat een wonder!

donderdag, maart 08, 2012

LEREN DRINKEN

Wat is klein grut toch mooi zeg!
De jongen doen het erg goed. De oudere jongen luisteren al aardig naar het fluitsignaal en de jongen pikken al de nodige graantjes mee. Er wordt nog veel gepiept maar al met al gaat het naar tevredenheid. Al met al een mooi stel zo. Modellen naar wens, veren superzacht en geen enkele mindere tot nu toe. 1 bonte valt door z’n kleur erg op. Ik geloof dat het een doffer is, als het een goed wordt, ga ik bonte duiven vast nog mooier vinden.

De drinkpot niet op een verhoging nu maar op de vloer waar de jongen lopen. Steeds tot aan de rand gevuld zodat ze het goed zien waar drinken is. Leuk om dat te zien dat er vervolgens gewassen wordt met de koppen in de drinkpot en shaken maar! In elk geval een goede manier om te weten te komen dat er water in zit.

Opvallend is ook dat de oudere jongen die al enkele dagen gewend waren hun drinken te vinden op een verhoogd tafeltje, daar toch weer naartoe gaan. Wat zijn het gewoonte dieren, niet waar?
Ik speel dan ook graag met de locatie van de drinkpot om ze alert te houden. Ze mogen gerust scherp zijn en alert op dat soort zaken. Over enkele weken introduceer ik de drinkgootjes en de mogelijkheid om daaruit te drinken. Het kopiëren van drinken zoals dat in de manden gebeurt zie ik als een groot goed.

Wat ik ook graag doe – hoewel dat door luiheid wel eens niet gebeurd – is de jongen met dorst in een mand te zetten. Om ze dan goed te wijzen op de manier van drinken kun je er heel goed oude duivinnen tussen zetten. Die pikken de jongen niet maar tonen als vanzelf de weg naar de drinkbakjes!!

woensdag, maart 07, 2012

LABAN & Losplaatsen

Laban Senior is nauw betrokken bij het onderwerp "losplaatsen" zoals op nationaal en internationaal vlak speelt. Lees maar eens wat er in de internationale pers te lezen is (Pitts - bron NPO):
http://www.pitts.be/index.asp?par=f_news.detail&ID=10623

dinsdag, maart 06, 2012

Wanneer spenen?

Vandaag de 2e ronde (eigenlijk de 2e leg van de duiven van wie de 1e eieren door adoptiekoppels is opgekweekt) gespeend. Er zit weliswaar zo'n 5 dagen verschil in de oudste en de jongste maar ik heb ze toch maar allemaal in 1x gespeend.
Dat hele vroege spenen wat ik wel eens lees snap ik nooit zo goed. Natuurlijk wanneer er oude duiven zijn die de jongen nog spenen/voeren - prima. Het voordeel van het vroege spenen zodat ze maar snel op eigen benen zouden staan is niet perse aan mij besteed. "Vleugels dicht" is zo'n beetje mijn vuistregel. De oudsten vandaag waren volop dicht, de jongsten nog niet echt. De groep moet de kleinsten nu dus een beetje mee trekken. Ik vertrouw erop dat dat gaat lukken.

Allemaal alvast een knijpring met m'n mobiele nummer omgedaan.
In de hand zijn ze me echt superzacht en allemaal qua model naar m'n zin.
Ook voor deze 12 is hun grote avontuur begonnen.

De scheidsrechtersfluit werkt prima!
Waar de ouden vooral op m'n persoonlijke fluitje werkt, merk ik dat Pavlov gelijk had en zijn de oudste jongen al erg alert van zodra ze de scheidsrechterfluit horen.
Zo kan ieder ander met m'n jongen overweg bij het binnen halen/laten!

maandag, maart 05, 2012

Gestart met PRANGE SUPPE

Vandaag gestart met PRANGE SUPPE. De ervaringen uit seizoen 2011 waarin ik een topjaar draaide (met o.a. 1e Midfond o.a. in afdeling 5 West) met m’n (toen nog) 10 weduwnaars, lieten voor mij geen twijfel of ik ’t dit jaar weer zou gaan geven.
Wat ervan wordt gezegd, heb ik ook mogen waarnemen: De duiven krijgen vlieglust, strakke koppen en prima mest. GertJan Beute is distributeur in Nederland: http://www.duivensites.nl/gertjanbeute/

zondag, maart 04, 2012

STRO COMFORT

Er zijn al duizenden letters gespendeerd aan het schrijven over het hokklimaat. Iedereen kan het weten wat de aandachtspunten zijn en welke methodes gangbaar zijn om een hokklimaat te optimaliseren.

Wat ik tot voor kort nooit las is zoveel als comfort door stro.

Op veel hokken waar ik ben geweest wil het nog wel eens kil zijn, enigszins onaangenaam.
Hoe een hok is gemaakt stelt ook soms weinig voor en tsja, waar zou het comfort dan wel vandaan moeten komen.
Laatst las ik iets waar ik het volledig mee eens kan zijn: erwtenstro draagt bij aan een goed klimaat/ comfort. Ik las het in een artikel over fondkampioen Arjan Beens.
Een pak stro op de vloer maakt uit qua comfort. Duiven tieren erop en het is een vorm van behaaglijk voor ze. Wel is het van groot belang om de juiste balans te vinden tussen comfort en hygiëne hierbij. Droog stro is een must. Droog is het wanneer het nog knispert!!

Maiskolven, tarwestro en beukensnippers zullen zonder twijfel een vergelijkbaar effect hebben maar onderling wel verschillen in de comfortbeleving…

HALVE MAAN EN TREINSTEL

In mijn vlieghok staan de bakken in een soort halve maan stand. Om er destijds toch 12 in het hok te kunnen passen moesten de 2 buitenste rijen wel iets scheef staan. Het gevolg is dat de duiven dicht op hun buren zitten er er zelfs makkelijk binnen kunnen kijken…

Ook bij de jongen is het vergelijkbaar. In een soort treinstel opstelling hangen de loketkasten tegenover elkaar. Denk aan de vierzits in de bus.
Het zijn soms kleine lettertjes maar de  groten in de sport hebben een dergelijke opstelling ook succesvol toegepast (o.a. Verkerk in de nieuwe hokken heb ik begrepen).
Zoiets is of course geen heilig moeten maar het wakkert wel een zekere vinnigheid aan die we graag zien. Ik zie het in elk geval graag dat een doffer of duivin als een leeuw is op het broedvak en met de opstelling in m’n hok meen ik dat in elk geval wat te stimuleren.

vrijdag, maart 02, 2012

Racingpigeon news

Als een gekeken op buitenlandse sites:
Dit is wel een leuke waar heel veel Engelstalig nieuws is te vinden: http://racingpigeonnews.com/

donderdag, maart 01, 2012

Schrikkelenting

Woensdag zijn de oude duiven geënt.
De dierenarts stond er van te kijken dat JanPiet en ik zo vlot en handig waren met de duiven aangeven, doorgeven, pakken, terugsteken enz. JanPiet had alle oude duiven mee en al de jongen die hij al gespeend heeft en heeft uitvliegen. Al met al een vijftal manden en een heel gesjouw. Na afloop thuis alle duiven nog een druppel ectopar gegeven… dat zal ze dan ook weer enkele maanden vrijwaren van luis en wormen.
Wacht er niet te laat mee indien je ze ook altijd met zo’n middel luisvrij wil maken/houden. Er wordt aangegeven dat het een forme-dip kan geven dus waakt ervoor dat je dit niet midden in het seizoen doet.

De doffers voelden goed aan, ondanks de ontzettend slechte omstandigheden van de afgelopen dagen. Al drie dagen zit de luchtvochtigheid tegen de 100%; leg mij maar eens uit hoe je met dergelijke omstandigheden een buitenhok op een lage luchtvochtigheid brengt!
Trouwens ondanks het dikke weer van gisteren vliegen de duiven me voor nu prima; op snelheid en met gemak een 3 kwartier tot een uur. Voorlopig ben ik er nog gerust op.

De gespeende jongen hebben gistermiddag lekker in de spoetnik gezeten. Zoveel mogelijk zien en meemaken van de omgeving (Ook de bal van de kleine jongens etc) maakt dat ze niet meer al te makkelijk schrikken straks als ze uit gaan.
Het 2e weekend van maart zal ik de andere jongen spenen, vanaf vandaag zitten ze allemaal met z’n tweetjes samen met hun vader. Die laatste moet dat prima op kunnen brengen. De voerpot is vol, net als de mineralen, gritvoorraad en de drinkpot.