woensdag, december 30, 2015

BEDANKT

Ik kijk terug op een raar jaar. Nieuwe duiven op een nieuwe discipline. Jaarlingen slechts opgeleerd op de navluchten nu getest op dagfond. Veel (extreem)laatjes en maar weinig jongen. Niet meer meedoen voor de 1e op de vitesse en vooral midfond was raar!

Verhoudingsgewijs heb ik veel duiven verloren op de vluchten. Is dat onervarenheid geweest? Kwaliteit of gebrek daaraan? Of ook gewoon dat de duiven niet bij me passen (maar gaan ze daardoor makkelijker kwijt?). Ik ben er niet treurig om. De ploeg die over is staat me aan en linksom of rechtsom wordt de strijd aangegaan voor het komend seizoen.

Bedankt dat u mijn blog las.
Bedankt voor de diverse reacties.
Bedankt voor steun en feedback.

Ik wens jullie een mooie jaarwisseling, een gezond en voorspoedig jaar toe met daarbij een succesvol duivenseizoen!


dinsdag, december 29, 2015

Wat gaat er een geld in om!

Als ik de bedragen lees die op Pipa, Toppigeons, GPS-auctions, Dreampigeons en andere sites bekijk, dan gaan er nog flinke bedragen om in de duivensport. Tienduizenden euro's voor duiven is allang geen uitzondering meer. Flink boven de honderd euro is ook totaal geen verrassing voor een tegoedbon... man man man, wat een poen pompen we rond. En dan spreken we nog helemaaaaal niet over wat er bij liefhebbers thuis aan duiven wordt verhandeld. Een hobbietje waarbij in de lage landen zomaar miljoenen worden omgezet op jaarbasis? Daar lijkt het wel op.
Laten we nog even zwijgen over inleggelden, poulegelden, omzet van de bar etc etc... waar clubs allemaal mee verdienen. Dure hobby? Het is maar hoe je het bekijkt!

Ondanks een slinkend aantal duivenmelkers een toenemende omzet. Ja, met dank aan Azië, Irak, en opkomende duivensportlanden zoals Portugal en Roemenië en andere.
Ik zie ons huidige melkers nog niet zo snel zoals sommige Chinezen in een soort Country-club lid zijn en daar met duiven spelen, maar dat er een evolutie merkbaar is, snapt iedereen. De hobby veranderd en daar wordt over gemopperd. Ik zou zeggen, doe mee, met hetgeen jou ligt en geniet.

Niet treuren, niet zeuren maar gewoon doorgaan met duiven spelen! Eraan verdienen? Ieder zijn meug of course. Diverse lui hebben dat zeer goed begrepen en zijn daar clever op ingespeeld. Knap!
Laat je niet teveel afleiden door de vergezichten van melkers die er flink aan verdienen. Mooi is dat zeker maar eenvoduigweg niet reeël voor veruit de meesten! Tussentijds heeft die massa een ontzettend leuke hobby, hou dat scherp!


Duiven op eigen hok beteren. Gaan meer glimmen. Ik hou ze krap om onderling koppelen tegen te gaan. Vooralsnog gaat dat goed. Op een enkeling na, heb ik niet van die parige duivinnen. Vind ik best ook.

Knoflook heb ik inmiddels in de schuur gekookt. In een waterkoker. Past precies een liter in. Teentje erin gesneden en laten koken. Dat de schuur stinkt naar knoflook is lang zo erg niet als het hele huis. De liter gekookt knoflook-water, meng ik op totaal 6 liter water en vul 3 drinkpotten. Ze drinken het opvallend makkelijk!

Vandaag over het voer: lijnzaadolie en roze poeder van dr Marien

maandag, december 28, 2015

Oude dons

We moeten mijns inziens niet overdrijven met "oude dons". Ik las een berichtje op DMP dat iemand zich zorgen maakte om de oude dons die hij nog zag bij diens dieren. Zijn de duiven en omstandigheden in orde dan is zorgen maken niet nodig!

Ik herinner me Mariën nog die eens mompelde dat het er niet toe deed. Ik geloof dat ook, althans in deze tijd toch zeker! Ondanks de hoge temperatuur, zijn duiven in winter-rust! Hoort daar niet een dikkere vacht bij?

Ze gaan nog wel donzen hoor, Mits gezond en zodra dat nodig is. Middeltjes om ze aan het donzen te krijgen? Mwaaah.

zondag, december 27, 2015

Stucloop en verse gist

Ken je dat, Stucloop? Dat is van dat materiaal wat wordt gemaakt voor de pakken vruchtensap e.d. De misdrukken kun je aan rol kopen bij een bouwmarkt. Ik heb er de nok mee dichtgezet in het weduwduivinnenhok. Dat was altijd open en dat beviel me toch niet goed. Bij de weduwnaars zijn de spanten dichtgezet, althans de zijkanten. Nu dus ook bij de duivinnen. Zo gepiept, met een nietapparaat. Ook goed voor andere klusjes in het hok. Een aanrader!

Vandaag meurt het hele hok naar knoflook. Ik wil graag snel effect zien want alleen al voor de lucht zou je het nalaten! Over het voer zit gist. Verse, te krijgen bij de supermarkt. 19 cent voor 42 gram, in het schap van de verse deegwaren. Superspul.

Volgens weerprofeten is er kou onderweg naar onze streken. We gaan het zien.




zaterdag, december 26, 2015

Wat een temperaturen!

Wat mij betreft het beste bijeffect van de klimaatveranderingen: 15 graden tijdens de kerstdagen! Heerlijk!

Wat mij betreft blijft het zo en lopen de temperaturen vanaf heden verder op. Voor kou gaan we dan gewoon naar elders. Volgens mij doet het meer goed dan kwaad. En trouwens, of het ècht persé komt doordat we met z'n allen de aarde aan het opwarmen zijn? Ik ben niet daar helemaal niet zeker van. Men doet het ons geloven maar daar zit ook wel veel eenzijdige info bij.

Ik vind het heerlijk zo warm. Sowieso omdat ik dat lekkerder vind dan kou en van wat het scheelt aan stookkosten... Dat went makkelijk hoor.


Bij de duiven is het ook wel even wennen. Voornamelijk met voeren goed in de gaten hebben of ze niet teveel krijgen. De korte dagen helpen momenteel natuurlijk prima maar dat is inmiddels ook aan het veranderen, we gaan weer naar langer licht...


Over die grote liefhebbers en het afdelingsbestuur wordt veel gelezen merk ik. Mijn mening is simpel: een bestuur dienst zich nader te laten informeren punt.
Men moet zich er wel van bewust zijn dat je niet zomaar 1 groep kan uitnodigen voor een gesprek zonder dat dit een reactie oproept. Hoe klein wellicht ook, dat doet het nu eenmaal.


Vandaag knoflook gekookt à la Willem Mulder. Vrouwlief was er niet zo blij mee. Het hele huis was er van vergeven! De duiven drinken het makkelijk. Extra dons? we gaan het zien.

vrijdag, december 25, 2015

't beste

in deze tijd wensen we elkaar vaak veel goeds toe, zo ik ook u!
Laten we in deze donkere tijden inderdaad elkaar het beste wensen, van harte, in plaats van elkaar van alles te verwensen... Daaraan kunnen we onszelf ook maar al te makkelijk schuldig maken! Vooral als het eens tegenzit en bij die ander bijvoorbeeld niet... Pas op, je oogst wat je zaait!!

Terwijl mijn duivinnen door het luchtruim rauzen, en ikzelf bij de kachel een blogberichtje maak, dwalen mijn gedachten uit naar het nieuwe seizoen. Nieuwe kansen, nieuwe successen en dito tegenvallers! Het hoort erbij, bij onze hobby. We drijven vaak op een innerlijke wens om succesvol met de duiven te zijn in het seizoen... Ik wens iedereen toe dat die dromen uitkomen of dat je er dichtbij komt! Hard met duiven spelen is nu eenmaal prachtig en gun ik iedereen... Stel dat een ander keihard pakt, dan redeneer ik maar zo dat concurrentie het beste is wat je kan overkomen. In een sterke regio is het vaak kwaad kersen eten tegen de concurrentie maar ze zorgen ook voor een torenhoogniveau. Je trekt jezelf daar al snel aan op en per saldo ben je daar beter mee dan met een stel ondergemiddelde melkers om je heen!

Nu wens ik een ander niet het beste toe om daarmee dus indirect mezelf het beste toe te wensen hoor! Ik gun u en jou gewoon een pracht duivenspel. Geniet dezen dagen van elkaar, mijmer gerust eens over een sterk duivenseizoen en doe er alles aan om dat te bereiken. Zeker weten dat het je veel vreugde schenken zal!

Fijne dagen 😉

woensdag, december 23, 2015

In aanloop naar

In aanloop naar de kweek proberen we ze optimaal te hebben zitten, nietwaar?
Proberen we ze in topconditie te hebben. Dat is en blijft tegennatuurlijk in middenwinter. Op een enkel super goed hok daargelaten, heeft men nu in deze tijd niet 1-2-3 het beste klimaat op het hok. Bij AS las ik anders. Het geeft in elk geval aan waarom sommigen boven de middelmaat uitsteken. Een superhok is een zegen!

Het mijne is niet ideaal in de winter. Momenteel niet slecht hoor maar het wintert dan ook niet.

Nu hebben ze Winter/Rust mengeling. Nu en dan gist eroverheen. Volop grit en allerhande etc. Nog enkele weken en ik hoop ze te koppelen. Ik ga om zo snel mogelijk vooruit te geraken niet uit alle koppels kweken. Enkelen moeten voedster spelen en van enkelen wil ik zelfs 2 koppels eitjes. Simpelweg de besten zich laten vermenigvuldigen. De anderen (vnml de jongsten) krijgen bij leven en welwezen nog de kans einde seizoen of volgend jaar. Eerst maar eens bevestigen of ontkrachten wat we van ze verwachten. Allemaal geen ramp of course.
Ik ga proberen zoveel mogelijk kruisingen te bewerkstelligen, hopend op een boostereffect van genen zodanig dat die zo gewilde toppers eruit voort komen gaan.

Er zat misschien nog best wat oude dons bij mijn duiven. Schraal menu en de gist over het voer gaat helpen. Willem Mulder adviseerde knoflook te koken en dat kooknat in de drinkpotten te doen. Ik zal het eens proberen.

Het Willem Mulder effect

In Rotterdam zuid en op Mookhoek bij Reedijk Diervoeders, was geen Matador Rust meer te krijgen. Ook geen super kweek. Het was hard gegaan werd me verteld. Had zonder twijfel te maken met het praatje van Mulder van afgelopen week. Er waren immers nieuwe Matador klanten geweest. 

Leuk he?! 


dinsdag, december 22, 2015

Wordt de boel dan ècht bepaalt door enkelen?

Enkele reacties op het vorige bericht bevestigen me toch ècht teveel dat in onze afdeling de grote inkorvers eigenlijk de grootste invloed hebben. We hebben landelijk gezien ook enkele kopstukken van grote inkorvers natuurlijk. NO problem op zich maar kom op zeg....

Zowel de grote jongens als de bestuurders moeten dat toch niet willen zeker? Of ben ik te naief?

Niet geheel mijn ding om hier nu veel aandacht op te vestigen. Ik wil gewoon hard spelen met duiven. Ik ben echter wel van mening dat e.e.a. Zuiver moet gebeuren en de schijn lijkt hier tegen...


Op eigen hok extra aandacht in aanloop naar de kweek. Prima wintertje zo trouwens.
Wekelijks 1 a 2 x gist over het wintervoer. Karig, dat wel. Ik wil ze nog wat oud dons doen laten vallen. Ze vliegen reuze, dat is het probleem niet. Gezondheid zit dus wel goed. Dat is nog geen garantie voor een rond cirkeltje.
Willems tip van gekookte knoflook zal ik ook eens proberen.

De roosters liggen beter maar nog niet top. Het lijkt erop dat de roosters wat krom zijn getrokken, of de bodem natuurlijk.

maandag, december 21, 2015

Absurd achterkamertjes bestuur???

Ik las dit bij Pieter Timmer op zijn blog:

20-12-2015 20:06
Vooraanstaande gerenommeerde grote liefhebbers


Lees net bij het blog van Kees Bosua dat ons afdelingsbestuur informeel overleg heeft gehad met een tiental vooraanstaande grote inkorvers.........Kees vind het normaal, nou ik niet. Waarom mogen zij hun mening bij onze vertegenwoordigers komen delen en mag de gewone kleine inkorver dat niet ? Terwijl ik dit tik en er nog eens over nadenk vind ik het eigenlijk gewoon absurd. Als het werkelijk zo is als wordt gesteld dan gaat het dus in onze sport alleen nog om degenen die er fanatiek en professioneel mee bezig zijn, de rest sturen we met een kluitje in het riet en wordt blijkbaar gezien als bladvulling. Hoop dat ik het verkeerd begrijp of lees.............


Ik hoop met Pieter mee dat dit niet waar is!
Op inhoud ken ik het onvoldoende maar procedureel kan dit niet.
Het is toch een bestuur van ALLE leden, niet van de grote inkorvers èn de rest?
Ik hoop dat dit nog ten goede wordt opgehelderd.


Kijk dat een afdelingsbestuur zich laat informeren op een informele wijze snap ik. Normaliter gaat dit via de samenspel en verenigingsbesturen. Zo is de structuur. Dat je daarmee niet alles afvangt is ook logisch. Dan nader laten informeren door de grote inkorvers kan ik verstandelijk snappen... echter de gevoeligheid dat je daarmee het één dus doet (grote mannen bevragen) mag toch niet betekenen dat je de anderen (kleinere inkorvers) niet eens nader aan het woord laat - of die alleen via de reguliere weg?

Absurd is het niet maar het doet weer eens de wenkbrauwen fronzen hoor.

zondag, december 20, 2015

Verslag Lezing en TT

Willem Mulder kwam een flink eind rijden om in onze club een lezing te geven. Ook enkele geïnteresseerde liefhebbers kwamen van ver om eens te horen wat hij over voer kon vertellen. Eerst ging het over voorbereiding van de kweek en na de pauze over op een natuurlijke wijze de ziektedruk verlagen. Het werd al met al een groot succes. De club was gevuld met precies genoeg volk, enkele meer had nog gekund maar het was gezellig!

De andere dag een TT. Prima en gezellig. Jan Piets duiven werden met afstand de mooiste gevonden. Mooiste viertal en de mooiste doffer en mooiste duivin. Ik kon geen potten breken met mijn viertal. 1 van de duivinnen kwam nog heel dichtbij. En moest kampen met JanPiets duivin maar helaas voor mij net niet... Leuk om mee te doen, winnen is altijd leuk en 'you win some and you lose some(times).

Ik geloof sterk in de Matador voeders. Wat wel een ding is, is of de duiven het voer net zo eten als het is samengesteld. Eet immers elke duif ook het percentage van het ene of het andere uit de mengeling zoals die ook feitelijk is samengesteld. Met 10% hennep ofzo, ben je er niet  zeker van of elke duif ook steeds (bij elke voerbeurt) die 10% eet. Bij een volle bak systeem pakt dat mijne inziens minder goed uit dan wanneer je ze krapper voert. Nu ja ik vind het een prima voer, wat ècht anders is dan de anderen.

woensdag, december 16, 2015

Golden Oded staat te koop!

De comb. Mulder Vos verkoopt op 29 dec via De Duif.
Koop nr 39 is een rechtstreekse van mij, uit Oded en Anna (dochter Farpar x Het Zusje).

Haar nestmaatje (ook een duivin) was dus de mooiste afgelopen vrijdag op de zichtkeuring in de club. Er zal tussen al die naamduiven wel niet zoveel interesse zijn voor eentje van mij maar voor de lezers van mijn blog zou ik deze toch even willen tippen!!

Beste check je dat duifje natuurlijk zelf even op de verkoop. Het blijft immers een tweedehandsje ;-)

Ammoniak en vermenigvuldigen

Ammoniak is een geurig goedje. Vanmorgen rook ik het toen ik het hok van de jongen (nu de duivinnen) binnenkwam. In deze tijd mest enkele dagen laten liggen, dan vraag je erom! In de mest zit het en als het niet droogt is het meuren!

Erg is het niet geloof ik maar ook weer niet zoals gewenst.
Kwestie van vaker schoonmaken dus!


Ik verbaas me erover hoeveel websites inmiddels duiven aanbieden van een enorme diversiteit aan liefhebbers. Er worden enorm veel duiven gekweekt kennelijk. Vermenigvuldigen vermenigvuldigen vermenigvuldigen is kennelijk wat velen doen. Voor bonnen of andere schenkingen ook nog eens. Bij sommigen wordt er geen ei onbenut gelaten kennelijk. Veel verenigingen en goede doelen varen er zeer wel bij en in toenemende mate dus ook allerlei handelaars met hun websites.

Ondanks dat vele schrijvers van columns en reportages kennelijk aangeven zelf geen duiven te zullen kopen op internet gebeurt het door velen kennelijk volop. Natuurlijk kun je een goede slag slaan, waarom niet. Er zit zeker in deze tijd tussen de oude duiven die te koop worden aangeboden veel materiaal tussen wat gewoon van de hand wordt gedaan omdat men er onvoldoende mee bereikte.
Moet je dan met zulke tweedehandsjes gewoon gaan proberen?
Ik ben er allemaal niet zo happig op, zeker niet als je alleen een foto en stamboom ziet en de duif niet vast hebt kunnen nemen. Zegt dat vaak juist niet zoveel meer?

Hou er minder, selecteer strenger en presteer beter!

dinsdag, december 15, 2015

Vrijdag a.s. Willem Mulder

Voor wie het nog niet in de smiesen had, a.s. vrijdagavond komt Willem Mulder in onze club spreken over voer. Niet alleen over diens merk Matador maar over duivenvoer in brede zin. Zonder twijfel leerzaam en wees welkom!

Kort voor hij begint worden duiven in viertallen gezet die de andere morgen gekeurd zullen worden. Geen Rad van Avontuur maar een kleine verloting met veel prijzen staat voor vrijdagavond op het programma. Zaterdags is er in de middag dan weer wel Rad en nog een gezellig samenzijn. Ook daar van harte voor uitgenodigd!

Op mijn eigen hok is het nog altijd erg rustig. Duiven komen wel zo veel als kan uit. Dat is met hulp van schoonpa 1 ploeg per dag, een enkele keer 2 ploegen. Gezond, houdt ze scherp en niks mis mee. Verwilderde duiven zie je in deze tijd ook trektochten houden. Bij het krieken van de dag op strooptocht naar de velden en als de krop vol zit weer terug.
Voor de laatjes die er tussen zitten ook prima natuurlijk, zeer gewenst voor hun ontwikkeling fysiek en mentaal! Er zijn er 3 bij die boven de andere 3 uitsteken: boterzachte pluim en van bouw op jonge leeftijd al reuze. Ik laat me er niet door foppen, het kan nog alle kanten uit. Maar doordat ze van meet af aan zich 'tonen' zijn het graag geziene gasten!

Het enige dat ik zou willen is dat het hok wat droger zou zijn. De ramen en kleppen staan open en buiten is het met een luchtvochtigheid van 80-100% natuurlijk amper te doen om het in het hok beter te krijgen. Als dat wel zou lukken, zou het een tophok zijn, ook nu.
Ik vind het wel oke dat het nu gewoon ook een mindere periode is. Beetje afharden en ze rustig en mak houden omdat koppelen nog niet aan de orde is.

Bonnetje bracht een leuk bedrag op heb ik gezien. De koper ga ik proberen aan iets goeds te helpen!

zondag, december 13, 2015

Uitslag

De uitslag van de zichtkeuring was 2x 2e en de duivin die won was er 1 uit Oded. Inmiddels van iemand anders die het duifje had ingezet. Ik herkende haar direct. Mooie duiven ook nog eens uit Oded.

De roosters liggen er in maar nog niet 100% naar mijn zin. Beetje rommelen nog zodat ze strak en zonder enige wiebel blijven liggen is de 'opdracht' . De komende dagen maar eens doen dan.

vrijdag, december 11, 2015

Zichtkeuring

vanavond weer een zichtkeuring in de club. Een winteractiviteit waarbij er weer wat sociale contacten worden onderhouden en weer gekletst wordt over duiven. Leuk, aangenaam en goed voor de moraal.

Vanmorgen het clubgebouw in kerstsfeer gebracht samen met Bram en Jan.

Al met al nog een behoorlijk levendige club hoewel de gemiddelde leeftijd net zo hoog is als elders...

Het is nu 100% Matador Rust mengeling. Totdat de zak op is, en dan ben ik zo'n beetje aan kweken toe. Ik vind die rustmengeling een echte aanrader. Niet allen in deze tijd van het jaar. Ik gaf vorige week en deze week ook 1x gist over het voer. Ook dat vind ik een goedkope aanrader. Beetje yoghurt, paar zakjes droge gist (rechtstreeks een klompje gist van de bakker is waarschijnlijk nog beter!). Onder het voer mengen en voila. Ze eten het graag en doet zichtbaar goed!
Verder is het hier net als elders laagseizoen.

Vandaag ontving ik de ZLU periodiek en Topwings. Leesvoer voor dit weekend.

Morgen leg ik roosters in het vlieghok van de doffers. Onder de roosters een goed laag Zeoliet of andere bodembedekker want de massa houdt het behaaglijk!
Ik zal wat fotootjes maken en plaatsen voor de geïnteresseerden.

Nog 10 dagen en dan worden de dagen weer langer... Dan is het weer ècht vooruitzien!

donderdag, december 10, 2015

Aanloop naar de kweek

Kweekvoorbereiden deed ik voorheen heel intensief. Bijtijds kweekvoer gaan voeren en vitamines en licht. Dat ligt al heel lang achter me. Een duif die fit is, heeft in de winterperiode niet veel nodig om geactiveerd te worden. Licht helpt zeker maar het is oppassen geblazen de rui van de pennen niet al te starten.

Belangrijk is je ervan te vergewissen dat ze goed zijn en zo mogelijk vrij van smetten. Desgewenst even met de dierenarts checken of laat anderen jouw duiven eens beoordelen. Velen zijn eigenwijs en denken het wel te zien bij eigen have. Indien je een ander mee laat kijken moet deze wel durven zeggen wat hij/zij ziet aan je duiven!

Kenneth
Ik had deze week nog contact met Kenneth. Beute had diens duiven gekeurd en die van z'n vader. Beiden spelen sterk op vitesse en midfond (ook bij de nationale kampioenen!!). Hij haalde bij mij duiven die het tussen de andere duiven die hij heeft, zeer verdienstelijk doen.
Samen met andere, viel er 1 van mij erg in de smaak bij Beute. Kenneth stuurde me nog een fotootje van die duivin door. Klip en klaar was dat het duivinnetje er op en top bij zit: strak als een snaar. In deze tijd de duiven er zo bij hebben zitten is signaal dat er een goede melker aan het roer zit!

Zulke duiven zijn snel geactiveerd met weinig licht en beetje 'zwaarder' voeren en ze draaien als tollen om elkaar heen... kweek gaat dan wel slagen!


Kortom: zorg er op voorhand voor dat ze er al goed bij zitten. Kies voor licht of doe dat niet maar duiven in goeden doen voldoende gevoerd in de winter willen heus wel kweken. Als ze geen gebrek hebben aan voer en mineralen/grit, dan gaat het normaliter als vanzelf.

Natuurlijk helpen tarwekiemolie, supplementen en wat ook maar ècht nodig? Ik geloof er niet meer zoveel in. Duiven die dat nodig hebben om het goed te doen, heb ik eigenlijk niet nodig!

woensdag, december 09, 2015

Full house en kleine terugblik

Er overwinteren veel duiven bij me voor mijn doen, meer dan 40! Bij anderen is dat misschien weinig maar ik vind het volle bak. Een luxe probleem natuurlijk en als het op spelen aankomt is je hok leeg voor je het weet.

Ik ervaar het als een soort selectie zoals anderen dat ook doen: de besten hou je over. Iedereen weet ook wel dat er ook goede duiven, ook al als jong of jaarling helaas verloren gaan. Hiermee krijgen ze hetzelfde predikaat: dat het geen goede was, opgeplakt maar dat was misschien niet waar.  Die variabele factor maakt onze hobby ook wel erg leuk zo! Zeker ben je immers nooit.

In 2015 raakte ik met een hok vol "nieuwe", veel duiven kwijt.
Een deel van deze aanschaf past niet bij het eigen regime. Veel van de kwijtgeraakte duiven vallen daar onder als je het mij vraagt. Erg? Nee hoor, dat is het systeem. Niet alle duiven passen bij mij/jou, ook al haalde je ze van en bij de besten.

Ik reken dat de mannen van wie ik ze haalde geenszins aan. Als ik 1 topper zou kunnen overhouden op 10 koppels eitjes, dan ben ik goed bezig. Dat is goed om voor ogen te houden! 0 op 10 koppels, is heel reeel. Als dat zo uitpakt had je het geluk ook gewoon niet aan je kant.

Soms heb je immers meer aan een ons geluk dan een kilo wijsheid!

Van allen waar ik ze van heb bijgehaald gingen er verloren. De restant past bij me en daar gaan er zonder twijfel ook van verloren in de komende seizoenen! Dat is het ruwe van onze hobby. 1 grote survival. Wat er nog zit, heeft zeker mijn vertrouwen!


Staat vrijdag de 18e in je agenda? Willem Mulder (Matador) komt spreken bij ons in de club. 20.00 uur start hij. Adres: karel doormanstraat 11, 1e deur links.

dinsdag, december 08, 2015

Nr 1100, warm weer = oppassen en kinkhoestvaccinatie

Dat de winter uitblijft vind ik persoonlijk meer dan prima! Bij de duiven is het oppassen geblazen, vnml bij de duivinnen. 1 oude duivin zat bij een laat doffertje zag ik gisteren. Ik laat het maar zo want de dame had al een aftrekpuntje van me v.w.b. haar paargedrag. Volgens mij moeten fondduivinnen dat toch wat minder hebben. Zeker als je ze op totaal weduwschap speelt zoals ik.

Voer maar een beetje minderen nog zodat ze aan de knorrende maag denken i.p.v. aan paren. Mocht je willen kweken in de winter, dan lijkt me dit weer ideaal. Wie weet is het bij gepland koppelen in januari wel helemaal niks en vriest het dat het kraakt?!
Kijk, dan kan het wel maar ideaal voor mens en dier is dat echt niet hoor.

Nog even en seizoen 2016 is een feit. Nieuwe ringen... welke kleur deze keer?
Mijn Unikon systeem is inmiddels voorzien van nieuwe software en een zegel.
In de kerstperiode nog wat kleine aanpassingen aan het hok en begin januari koppelen is het idee.
Op broeden enten tegen paramixo. Ik geloof erin dat de antistoffen dan meegaan met de kropmelk. Pas adviseerde men soortgelijk bij zwangere vrouwen: in de laatste weken van zwangerschap vaccineren tegen kinkhoest om zo de nieuwe borelingen de antistoffen direct mee te geven.

Bonnetje gezien, van mijzelf en senior en anderen uit het Thoolse. Check toppigeons.nl, verkoop van de Reisduif te Scherpenisse. Voor een zacht prijsje interessante bonnetjes regelen!

p.s. het is alweer nummer 1100, deze blogpost!

zondag, december 06, 2015

Mechanische klokken keuren!

indien je het niet scherp hebt, voor komend seizoen moeten de mechanische klokken gekeurd worden. Weinigen hebben er nog 1 als primair apparaat. Sommigen hebben er nog 1 als reserve of bijv. Voor de ZLU. 

Senior heeft er meer dan 1, daar ga ik er 1 van inlassen als ik die nodig heb voor de ZLU. Al begreep ik dat dit zijn langste tijd heeft gehad en de ZLU over gaat op,een ander systeem (vraag me er niet naar want meer weet ik niet).

De duiven vliegen hier reuze. Sommigen zien dat niet graag, duiven die in de winter al veel vliegen. Ik denk dat het geen kwaad kan. Een duif die graag vliegt is in orde en als ze het nu makkelijk en graag doen, kun je op 2 oren slapen qua gezondheid. Nodig? Dat is een ander verhaal.

Gisteren 2 zakken Zeoliet aangeschaft. Een soort vloerdekkorrel maar dan beter. Ik kende dat al en had het al eens eerder liggen op het hok. Graag zie ik massa op het hok. Massa om de warmte te bewaren en langszaam af te geven. Ook voor de vochthuishiuding erg fijn. Vlak bij senior, op het eiland Tholen zit een dealer van dit materiaal. Iets duurder dan de gewone vloerdekkorrel maar is het zeker waard! Het gaat langer mee en is comfortabeler.

Vandaag een schep roze poeder van Mariën over het voer. Gewoon zonder olie of wat ook, blijft er toch min of meer wel aan kleven. 

vrijdag, december 04, 2015

Nieuwe aanschaf

Nieuwe aanschaf is een must!
Als je geen nieuwe duiven inbrengt raak je achterop.

Degene met de kleine beurs moet niet te moeilijk doen en gelijk de duurste aanschaffen willen doen, ingegeven door al het moois dat in de media wordt geschreven en getoont. Gewoon contacten aangaan met goed spelende lui. Bereid zijn te willen investeren maar niet het onmogelijke verlangen!

Help anderen als je zelf sterk speelt. Wie goed doet, goed ontmoet!

donderdag, december 03, 2015

Mooier en mooier


Tsjonge jonge wat worden ze toch mooi!

Nu en dan neem ik duiven ter hand ’s avonds.

Zoals ik vaker schreef zie ik de duiven in dit jaargetij amper.

Een rot-situatie voor een melker maar ik ben enorm geholpen door de hulp van mijn schoonvader die de duiven zo goed als elke dag uitlaat.

Ik zie de duiven dus alleen als ik ’s avonds duiven in de hand neem.

 

Gisteren 2 jonge doffers beetgehad. Van compleet andere origine maar beiden heuse postduiven.

Prima gezond, sterk van body. Volgespierd en een karakterkop.

 

Zo zie ik ze graag maar ik weet heeeel goed dat wat ze op deze manier als het ware aan je beloven lang niet altijd uitkomt.

De karrevracht aan factoren die verder nog meespelen voordat er topprestaties zijn, moeten wel goed uitpakken.

En ja, lekker makkelijk. Ze hoeven nu niks te doen… beter dat ze er dan ook mooi voorstaan!!

 

Ik heb meer duiven dan plaatsen te vergeven. Ik denk dat ik er een aantal gewoon maar tussen de jonge duiven laat zitten en verder opleer.

Streng regime, hoge lat maar doordat ik deze fondduiven nog onvoldoende ken als duif noch kan beoordelen op goede fondprestaties ben ik net wat milder als het ware. Het is dit jaar nog even niet anders.

 

Op de site van toppigeons nog een nieuwtje: ZLU klassement over 3 jaar, 1e plaats voor Saarloos en zoon… Bert, Arie en Erika, van harte!!!

woensdag, december 02, 2015

Opvallend, staartrui!

Opvallend op de tentoonstelling was het feit dat diverse duiven nog achter liepen met het ruien van de staart. Of dat er ongelijke rui was. Vleugel al in verhouding verder dan de staart... de kwam dus achteraan (...).

Ik vermoed toch een terugloop in conditie door minder goed klimaat op de hokken. Gelukkig is het niet heel erg wanneer een oude (staart)pen blijft zitten maar het geeft toch te denken of de conditie eigenlijk wel goed genoeg was, nietwaar?

Ook waren er een handvol duiven met luizen. Ik begrijp dat niet zo goed. Die ecto druppels van welk merk ook moeten dat toch voorkomen? Als je luis hebt bij je duiven en je zet ze, dan is de buurman/-vrouw er ook al snel mee behept. De luizen lopen immers zo over. Bij de keuring is de duif die ze in eerste instantie niet had, toch ook de pisang. Enkele dagen later zal die duif er geen meer hebben. Zodra de luis immers gaat zuigen, doen de druppels die in de bloedbanen van de duif hun werk doen, dus ook hun werk in het luisje. Exit luisje.

Druppel je duiven met die ecto-achtige druppels. Desnoods een keer vaker. Niet elk merk is even sterk en de belofte dat het x-tijd werkt, moet je met een korl zout nemen als je het mij vraagt hoor.


De 11e hebben we nog een onderlinge zichtkeuring. 3-4 liefhebbers zetten 2 duiven en de aanwezige liefhebbers op zo'n avond geven hun mening. Aanrader voor elke club.
18e inzetten voor TT en Willem Mulder van Matador.

Dan op zaterdag de 19e Tentoonstelling.