woensdag, juli 02, 2025

HITTE

Als eerste: de lichaamstemperatuur van een duif ligt aanzienlijk hoger dan die van een mens (41,8 graden). Dat leert ons dus dat een duif het minder snel warm heeft dan een mens. Het is goed te bedenken dat een duif echter op een andere manier dan via lichaamskoeling (zweten) zijn lichaamstemperatuur weet te reduceren. Een duif zal bij extreme warmte gaan hijgen met de bek open... 

Verder is verkoeling via water een klassieker. Loopt de temp op tot boven de 41,8 dan heeft een duif al snel een probleem. Dat kleine dier heeft niet veel opties dan de hitte uit te zitten en hooguit te koelen door verkoelend water te drinken. Net als bij mensen went een duif er ook aan. Zie maar de OLR's in warme oorden. Bijzonder ook om te zien dat dan ook wel weer local heroes winnen met duiven die al generaties lang in die streken vliegen (soms - maar hoe kan het ook anders - ook gekruist met duiven uit de lage landen).

Verkoeling door wind, zoals we dat zelf benutten door op de wind te zitten of een ventilator aan te zetten helpt. Zeker om het eventueel extra zuurstofverbruik nog eens tegemoet te komen.

Wat ook niet onbelangrijk is, is de luchtvochtigheid. Niet te droog!! De gevoeligheid van de duiven op de luchtwegen voor droge lucht merk je snel... denk ook maar eens wat het met je doet (droge ogen? de neus aan de binnenkant toch wat meer slijmaanmaak... dat soort zaken). Onze duiven zijn er gevoelig op. Zie ook maar de afhankelijkheid en de omvang (verhoudingsgewijs) van het luchtwegapparaat bij onze duiven.

Probeer de ergste hitte te tacklen door bijv. zon van de ramen te weren.

Manipuleer luchtvochtigheid (natte lappen, bad, etc).

Gebruik je nuchtere verstand. Is het echt nodig ze te laten vliegen??

dinsdag, juni 24, 2025

maandag, juni 23, 2025

Wat een hitte + Ringen gevraagd

Wat een giga zware vluchten door de hitte afgelopen zaterdag. Pet af voor de duiven die er ogenschijnlijk goed en gemakkelijk doorkwamen. Vooral voor de kilometervreters op Pau en dagfond. Velen zijn denk ik te licht bevonden en of flinke pech gehad door niet snel goed drinkwater te vinden.

Heeft er nog iemand 10 ringen voor ons? We koppelen nog wat duiven om waardoor we nog wat extra jongen kweken. Ouden ringen hebben we nog wel hoor maar wellicht kunnen er nog naar eenhoksraces en dat kan niet met oude ringen natuurlijk.

postduivenlaban@gmail.com


vrijdag, juni 20, 2025

Norfolk calling

Gisteren in de ochtend 07:30 de opgevangen duif losgelaten.

Gisteren in de middag een belletje uit Norfolk Engeland dat de duif was gearriveerd. De Engelse liefhebber was erg blij. Leuk toch zo'n dienst bewijzen?! 

woensdag, juni 18, 2025

Ze waren de zee op

alleen al 1 melker uit de club laat weten dat er 1 duif boven in Duitsland is opgevangen en 1 in Denemarken. Teken dat de duiven de Noordzee op zijn gegaan en ergens toch terug de kustlijn zoeken en dan dus inmiddels bovenin zijn beland. Noordelijk en dan is de batterij leeg en zoeken ze hun heil waar ze zijn opgevangen. Oorzaak is te betwisten natuurlijk. zie mijn eerdere blogs en daarin mijn idee.

Linksom of rechtsom is ZO in de wind funest, al dan niet met inversie of andere redenen. Alleen ZO kan het dus volgens mij niet zijn en versterkt de inversie voor veel duiven (die met ZO hoog koersen) ook nog eens die koers. 

Fijn evenwel dat ze werden opgevangen en dat dit nog gedaan wordt!

Zelf haalde ik een Engelse duif op bij een dame in de tuin. Leeg maart inmiddels met enkele dagen krachtvoer weer klaar voor vertrek. Morgen mag hij weer!

Afgelopen dagen prima weer om te lappen. De komende dagen wordt dat wat anders met oplopende temp. Evenzo morgen en vrijdagmorgen is het met duiven nog wel te doen lijkt me.

De klapzitjes zijn binnen trouwens. Exact de soort die ik al eerder aanschafte.

ooh en ik las nog een zijdelingse referentie op de site van Houmes en Bolier (Houmes was on fire trouwens laatste MF vlucht - top mannen!):

Tot slot compagnon JJB aan zet: allereerst mocht Japie zelf een dijk van een referentie ontvangen van clubgenoot Herman Ponse, die van Bordeaux in Zeeland 1 en 2 NPO speelde van 1.507 duiven! De winnaar/winnares van het zilver betreft een jaarling (24-943) en is gekweekt uit een rechtstreeekse duif van Jan-Jaap, namelijk de 19-763 wat weer een kruising is van een doffer van A. Goudzwaard x een duivin van Maurice Laban. Nationaal Sector 1a won deze duif een prachtige 6e prijs van 3.040 duiven, top!