We zijn geholpen hoor. Ringen voorzien.
Merci
Wat een giga zware vluchten door de hitte afgelopen zaterdag. Pet af voor de duiven die er ogenschijnlijk goed en gemakkelijk doorkwamen. Vooral voor de kilometervreters op Pau en dagfond. Velen zijn denk ik te licht bevonden en of flinke pech gehad door niet snel goed drinkwater te vinden.
Heeft er nog iemand 10 ringen voor ons? We koppelen nog wat duiven om waardoor we nog wat extra jongen kweken. Ouden ringen hebben we nog wel hoor maar wellicht kunnen er nog naar eenhoksraces en dat kan niet met oude ringen natuurlijk.
postduivenlaban@gmail.com
Gisteren in de ochtend 07:30 de opgevangen duif losgelaten.
Gisteren in de middag een belletje uit Norfolk Engeland dat de duif was gearriveerd. De Engelse liefhebber was erg blij. Leuk toch zo'n dienst bewijzen?!
alleen al 1 melker uit de club laat weten dat er 1 duif boven in Duitsland is opgevangen en 1 in Denemarken. Teken dat de duiven de Noordzee op zijn gegaan en ergens toch terug de kustlijn zoeken en dan dus inmiddels bovenin zijn beland. Noordelijk en dan is de batterij leeg en zoeken ze hun heil waar ze zijn opgevangen. Oorzaak is te betwisten natuurlijk. zie mijn eerdere blogs en daarin mijn idee.
Linksom of rechtsom is ZO in de wind funest, al dan niet met inversie of andere redenen. Alleen ZO kan het dus volgens mij niet zijn en versterkt de inversie voor veel duiven (die met ZO hoog koersen) ook nog eens die koers.
Fijn evenwel dat ze werden opgevangen en dat dit nog gedaan wordt!
Zelf haalde ik een Engelse duif op bij een dame in de tuin. Leeg maart inmiddels met enkele dagen krachtvoer weer klaar voor vertrek. Morgen mag hij weer!
Afgelopen dagen prima weer om te lappen. De komende dagen wordt dat wat anders met oplopende temp. Evenzo morgen en vrijdagmorgen is het met duiven nog wel te doen lijkt me.
De klapzitjes zijn binnen trouwens. Exact de soort die ik al eerder aanschafte.
ooh en ik las nog een zijdelingse referentie op de site van Houmes en Bolier (Houmes was on fire trouwens laatste MF vlucht - top mannen!):
Tot slot compagnon JJB aan zet: allereerst mocht Japie zelf een dijk van een referentie ontvangen van clubgenoot Herman Ponse, die van Bordeaux in Zeeland 1 en 2 NPO speelde van 1.507 duiven! De winnaar/winnares van het zilver betreft een jaarling (24-943) en is gekweekt uit een rechtstreeekse duif van Jan-Jaap, namelijk de 19-763 wat weer een kruising is van een doffer van A. Goudzwaard x een duivin van Maurice Laban. Nationaal Sector 1a won deze duif een prachtige 6e prijs van 3.040 duiven, top!
Laatst werd er nog geschreven dat het (inversie) er niet meer toe zou doen bij het vluchtverloop maar was het afgelopen zaterdag niet uitgerekend zo? Vroege lossingen, amper wind, wellicht OZO en veel duiven over zee?
De losplaats, noch de wind alleen zijn redenen genoeg om duiven zo naar het westen te drijven, zelfs over zee! Wind erachter, is duiven die hoog gaan vliegen. Oost drijft ze naar het westen en inversie is dan de druppel die de emmer doet overlopen... en de duiven met gemak volle bak oostwaarts doet koersen. Mij niet gezien maar inversie speelde een rol!
Mazzel dat er geen sterke OZO wind stond, dan waren ze de Noordzee hoger en sneller opgegaan en overgestoken, nu dus niet. erg leerzaam.
Niets ergs hoor, volgens mij kun je gerust lossen en is het net zo iets als met andere omstandigheden: leer ze er mee omgaan, dan zullen de duiven zich aanpassen en dat ga je merken in het vluchtverloop.
St Vincent bleek nog weer eens een ouderwetse te zijn. Duiven druppelden binnen en de hele dag duiven door. Vele kampioenshokken lieten weer zien kwaliteitsduiven onder de pannen te hebben. Arco en Wim beiden een dijk van een uitslag. Mooi man, het marathonspel is nu echt goed afgetrapt voor '25. ook nog een mooie recensie binnen van afstammelingen van hier. Vorige week al een halve "Laban" 's nachts door uit Bordeaux en gister een redelijk vroege bij een andere duivenmaat. Leuk hoor om dat terug te vernemen.
Waarom geven we geen eiwit uit een flesje?
De opneembaarheid is dicht bij de 100% en kan gewoon over het voer geplakt worden. Vloeibaar eiwit kun je in een flesje kopen in de supermarkt. Zelf nooit eerder geprobeerd vanwege het taboe op eieren... zouden wel eens ziektes kunnen dragen was het altijd. En anders was het altijd wel het cholesterol spook dat eieren in een verkeerde hoek zette.
Eitje breken en mengen over je voer is denk ik nog beter. Een ei biedt alle vitamines behalve C. Bevat alle stoffen die jong leven doet groeien... wie legt me uit waarom we niet gewoon een eitje van een duivin dat we vers rapen en tijdelijk in de koelkast bewaren niet gewoon benutten voor over het voer, al dan niet met een poeder van 't een of ander waarin we geloven dat het bijdraagt?
Wie heeft ervaring en wil dat delen?
Dank voor de antwoorden voor de klapzitjes. Ze zijn te krijgen in Duitsland (kosner petshop) en bij Duivenwereld XL. (dankjewel Sacha en Ton)!
Ik heb er gelijk enkele besteld.
Ik doe dat graag: reuring brengen in het hok. Duiven moeten zich niet vervelen en nu en dan iets veranderen zoals een zitje is goed. Ook een opstelling tegenover elkaar is altijd interessant of een jaloeziekast. Laatst bij Arco zag ik nog een 'kistje' op de grond waar er 3 met elkaar waren gekoppeld. Dat zal ook kunnen motiveren. Natuurlijk vaker niet dan wel maar als het lukt is het zomaar BINGO!
Wat me opvalt is dat broedhokken nog best wel in trek zijn. Zodra er advertenties zijn op duivenmarktplaats of op marktplaats zijn de broedhokken relatief snel verkocht. Voor mij een nadeel is dat ze veelal ver buiten de randstad te koop zijn en me dat een lange rit zou kosten. Ik wacht geduldig want ik heb ze niet snel nodig.
Ik heb maar het idee dat de duiven niet 100% zijn. Net even enkele procenten minder dan me lief is. Ik vermoed een kleine besmetting van iets, meegenomen door de krijgers en tijdelijke duifjes (onderweg naar een OLR hier enkele dagen verbleven). Niks ernstigs maar toch. Binnenkort naar een duivendierenarts voor een vaccinatie en een check.
Als het een vliegploeg was keek ik het niet aan, nu wel maar liever niet. Prive vraagt een bezoekje aan een duivendierenarts ook weer afstemming en dan komen duiven nu niet op plaats 1.
Als ik nog iemand een plezier kan doen met jongen, hoor ik het graag. In principe blijven er nu nog van 2 koppels jongen over voor eigen gebruik. Verder loopt het op z'n eind. Binnenkort komt er nog tijdelijke versterking voor een herkoppeling van enkele duiven. Puur voor de betere (verondersteld hé?!) inbreng.
We moeten het doen met duiven die volgend jaar dan kweken zonder veel (vlieg) voorgeschiedenis. Ik realiseer me dat goed en accepteer het. We zijn overtuigd van goede inbreng maar daarmee zijn het nog geen toppers of topkwekers. Dat we er een leuk ploegje mee kunnen kweken is zeker en daar gaan we voor.
In mijn vorige hok had ik van die klapzitjes. Ken je die? Je kunt die toeklappen als je niet wil dat er en duif wil zitten en uitklappen als je het zitje gebruiken wil. Het is te raden natuurlijk dat dit voor motivatietruukjes enorm werken kan. Volgens mij zijn het van die keukenkastscharnieren, of vergelijkbaar. Ik zou er graag enkele willen kopen maar kan ze online niet vinden.
Heeft iemand een adresje voor me waar ze aan te schaffen zijn?
De kattenkorrels zijn waarschijnlijk van Versele Laga, de LARA junior. Ook Van Tilburg verkoopt er een die worden veel gebruikt. Laatst was ik bij Arco en die kocht 'gewoon de goedkoopste'.
Ze moeten ze wel leren eten begrijp ik maar dat is net als bij pinda's een kwestie van even doorzetten. Bij pinda's heb ik zelf het idee dat wanneer ze ook gegeven worden als er grote jongen zijn of pas gespeendee dat ze de smaak herkennen en ze erg graag willen. Zoon Felix geeft ze graag en oh oh oh wat worden ze er tam door. Oude duiven die nooit eerder pinda's hadden komen ze nu gewoon halen...
Onder stoelen of banken stak ik het nooit. Ik ben fan van RopaB. Zelfs ET uit Hoeven heeft het opgepakt na een tip van mij en inmiddels zelfs aan zijn eigen productrange.
Het desinfecteert, is werkzaam tegen salmonella's, schimmels en nog meer naars. Niet genezend zozeer maar preventief toch zeker. Meerderen hebben het inmiddels toegevoegd aan hun productenrange maar het is denk ik niet echt een goed verdienmodel voor de meesten als je begrijpt wat ik bedoel.
In de loop der tijd heb ik op dit blog veel gedeeld, open geweest over mijn maniertjes. Nou zag ik laatst een aantal filmpjes (bijv. van Pigeonspixels maar ook andere) en waarempel, hoor ik kampioenen e.e.a. uitleggen waaruit handelswijzes blijken precies zoals ik het beschreven heb. Zo weet ik ook van een arts dat die wat overnam van me en zo nog een enkeling. Ook Zeoliet is door diversen overgenomen bijvoorbeeld.
Natuurlijk is dat een kip en ei discussie hoor maar, over sommige zaken heb ik het donkerbruine vermoeden dat er leuk wordt gelezen en sommige zaken worden mee overgenomen! (ik kan geen lezers traceren wel het aantal keer dat een blogartikel wordt gelezen). Persoonlijk deel ik het graag en vind het alleraardigst dat ook terug te krijgen of te lezen/horen.
Junior heeft er ook wat van weg: We kochten meerdere pikkoeken en -potten. Nou die worden grondig beoordeeld op de wijze en snelheid waarmee de duiven ze tot zich nemen. Geturfd worden de dagen op een kladpapiertje en beschreven de handigheid waarop ze kunnen worden gegeven/gedeeld.
Ik kan je verklappen dat de bakken met losse mixen hier de voorkeur genieten. Meest interessant zou zijn of ze nog altijd aantrekkelijk zijn als de zaadjes en korrels die erin zitten weggelaten worden maar dat is niet te testen. Goede handel, een emmer vol voor 2 tientjes. Ik vermoed veel 'gemalen baksteen' en we zien dat circa 50% uiteindelijk in de kliko gaat na 1 of 2 dagen.
Zelf willen we nog kattenvoerkorrels gaan proberen. Wie heeft tips? Vandeweek hoorden we 'gewoon de goedkoopste'. Dat is nog niet zo gek... wie heeft ervaring en daarover advies?!
Afgelopen week flink geklust aan het deel van het hok waar de jongen worden gehuisvest. Ik ben geen timmerman en dan is het resultaat niet navenant of het duurt langer. We zijn wel content zoals het nu is hoor. Felix helpt flink mee en samen is het gezellig klussen.
We zoeken nog nette broedhokken 3 of 4, dan hangen we die er ook nog in.
Er komt een oude loketkast uit vorige hok terug. Arco heeft er destijds opgehaald en 1 niet gebruikt, die mag weer terug. Verder zoeken we naar het creeren van en gezellig hok met goed klimaat. Dat gaan we ontdekken.
In de club gaf iemand heel sportief te kennen dat hij zijn duiven liet onderzoeken en het resultaat niet goed was. Openheid en de mogelijkheid zelf actie te nemen.
Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit voor een hele club negatief kan uitpakken. Immers iedereens duiven zitten er wel eens bij en besmetten is dus zeker. Zeker indien het besmetten van een bepaalde ziekte zo ook goed gebeuren kan (stront en bijv. pikken).