dinsdag, februari 26, 2013

Buurten op de beurs?

Gaan jullie ook buurten op de beurs?
Koopjes scoren en nieuwtjes neuzen?
Ik ga denk ik ook wel even. Niet perse voor de koopjes maar dan meer voor de nieuwtjes en het altijd wel treffen van dees en geen.

De eerste jongen gaan er binnenkort af.
Ze doen het prima en liggen volgevoerd bij elkaar.
Enkelen bekeken en voorlopig erg tevreden.
Ik hoop voor de diertjes zelf dat ze niet teveel narigheid gaan meemaken.
Geen klampers, geen adeno, geen botsingen op een draad ofzo.
Dat jonge leven gun je toch het beste zeker?

Nog even en dan beginnen we!
In Belgie vanaf 17 mrt
Bij ons vanaf 6 april, opleren en testen van je systeem een weekje eerder.

maandag, februari 25, 2013

Frans, Jos en de Gouden Duif

Zaterdagmiddag naar Belgie geweest. Wat is het daar toch allemaal anders! Zodra je maar een meter over de grens bent zijn de gebouwen anders, de wegen veelal minder en ziet het er allemaal wat minder opgeruimd uit dan in Nederland. Overigens aan de mensen ligt het niet die zijn uitermate vriendelijk! We werden eerst ontvangen door Frans de Coux. Een MF kampioen uit Berlaar. In ’10 en ’11 2x op rij MF kampioen in de Berlaarse Halve Fond club. Dat is geen klein bier zeggen ze dan in Belgie! We gingen na een goede ontvangst en een blik in z’n nieuwe hokken naar Jos Maris. Jos is een vriend van Frans en speelt al jaren sterk op de Vitesse en Midfond. Ooit had hij in 2005 en 2006 een SUPER duif, De Vriend genaamd. Inmiddels zit deze bij Koopman en kweekte al een Olympiade duif uit deze Vriend. Die Olympiade duif heet Jerson, zoek het maar na.

We namen er 4 mee bij Jos, conform afspraak. Vorig jaar nam Willem de Bruijn er een hele ronde af. Met 2 stuks (de andere 2 voor JP) vind ik het in aantal en prijs leuk blijven. De 4 zijn nauw verwant aan die Vriend, wie weet hebben we wel olympiade materiaal op de hokken gehaald?!

Na Jos reden we door naar De Gouden Duif viering, zo’n 12 km verderop.
Druk en al terwijl je de parkeerplaats oprijd passeer je diverse grootheden uit de duivensport. Hooymans en Koopman lagen al zowat op de bumper en binnen wemelt het van de bekende namen en gezichten. De place to be zo lijkt het in elk geval, voor Belgen, Nederlanders en Duitsers. Een evenement van jewelste. Die mannen van Hermans hadden het weer goed voor elkaar. De aangeboden duiven gingen voor flinke bedragen, de duurste die ik hoorde was alleen al 8000,-. Tsja, dat is voor een ander meer weggelegd dan voor mij.
Diverse van de te koop staande duiven hebben we in hadden gehad. Enkele echte beauty’s anderen minder. De stambomen allen even sterk. Ik begreep dat de moeder van de kleine Dirk er ooit ook was gekocht als laatje! Bas Verkerk was het als ik het goed meekreeg die een jong kocht van Verbree. Eentje van ’13 en uit de 2 beste duiven van NL in 2011. Kijk in zijn geval zou ik dat ook gedaan hebben denk ik. Zo’n duifje liegt er niet om, ik verwacht daar nog wel over te gaan lezen, dat moet haast wel.

Gesproken met Adrie Stroo, met Jaap Scheele en zo nog enkelen. Leuk, leerzaam en wellicht volgend jaar weer van de partij. Als ik weer ga zal ik net als de meesten daar m’n Gouden Duif speldje opprikken. Nu had ik ’m thuisgelaten…  Jaap gaf me nog diverse wijze lessen mee en over dagfond spelen zei hij “gewoon doen”. Ook dat het draait om de 1e prijswinnaars, niet perse om de asduiven…

vrijdag, februari 22, 2013

2 kan best

Ik heb de gewoonte om niet de duivinnen eraf te doen met de jongen maar de doffers ze gewoon met 2 te laten zitten. Klassiek is om 1 jong met de duivin eraf te doen en 1 bij de doffer te laten. Mijn ervaring is dat enkele duivinnen het al snel voor gezien houden en eventueel aan gaan pappen met elkaar. Ze hebben nagenoeg volle bak en dan is het snel bal!
De doffers hebben ook volle bak en 2 jongen grootbrengen moet dan geen probleem zijn. In de praktijk gaat dat prima! De 2 jongen die er bij de doffers liggen afgetankt en de mest is prima. De doffers worden zo niet vet en het is een eerste test. Een doffer in goeden doen moet dat gewoon kunnen.

Vanmorgen is het weer flink koud zeg!
Vooral een koude wind. Ze gaan er niet al te vroeg uit... niet perse voor de temperaturen maar ook voor de rovers. Ik heb het idee dat die roofvogels vroeg proberen hun buik te vullen. Geef hen dan eerst de tijd om dat te doen (met andere dieren) en wellicht zijn ze dan minder happig op mijn dieren.

Naar ik begreep hebben de vroege kwekers de winterjongen al uitvliegen. Sommigen de ouden nog niet of amper. Van scheefvliegen heb ik slechts gehoord, ik weet niet wat dat is. Waarschijnlijk gewoon een kwestie van regelmatig uitvliegen, ook in de winter.

Ik mix in deze tijd vaak een blik allerhande (ofzo) over het voer. Een emmertje met enkele bussen voer en daardoorheen een blik van dat spul. Het plakt niet maar hecht zich op enkele korrels en de duiven kunnen zo zowel voer als grit etc eten. Zo scharrelen ze ook op het veld, toch? Een korrel voer en wat grond (mineralen) en dan weer iets anders... het is goed zo.
Je hebt dan ook niet van die duiven die enorm staan in te nemen bij een potje met mineralen of bij een pikkoek het is wat gedoseerd zo.

Groenvoer zou ik graag geven maar dat heb ik zo niet voorhanden en een krop andijvie bij de supermarkt kopen om zo hup in het hok te gooien vind ik niet echt zoals het hoort. Kan natuurlijk prima. Liefst zou ik ze vaak tarwegras (groene scheutjes van jonge tarwe) geven. Dat is superspul maar het is me teveel gedoe.


woensdag, februari 20, 2013

Zon en kou = droog

Het is lekker droog met dit weer. Fris maar droog is beter dan warm en vochtig voor de duiven.
Gisteren was de bak helemaal leeg en ik had 'm nog wel zo vol gestopt 'smorgens.
Zo'n oversized drinkpot met een kegel erop voorkomt een gebrek aan drinkwater. Komt elkjaar prima van pas! De duiven zijn erg gezond. Ze ogen als goudhaantjes. Nog wel wat zwaar maar dat is er snel genoeg af te krijgen. Ze vliegen prima, 5 kwartier

Er waren wat tips over het zelf maken van Prange Suppe.
Veel goedkoper maar wel wat gedoe natuurlijk.
Ook daar zijn kennelijk goede recensies van. Recepten staan op internet.

Ik kreeg nog een mail van Club M- E-D.
Een verkoop van speciaal geringde jongen door kampioenen die publiek verkocht worden en waarmee zowel de kweker als de speler flinke geldprijzen kan verdienen. Elk jaar ook in onze club enkele fortuinlijke spelers die meerdere honderden euro's pakken. Een competitie in deel van afd.5 overigens. Misschien wel wat voor andere regio's / spelverbanden?!

dinsdag, februari 19, 2013

Aftellen

Nog enkele jongen die een ringetje aanmoeten.
Gisteren was ik erg laat zo bleek met 1 koppel.
De ring ging met moeite om de knobbel van de voet maar 't teentje lukte me niet direct.
Een dunne spijker ertussen en dan opwippen was de oplossing.
Ik hoop maar dat zo'n diertje er geen trauma aan overhoud... de baas zal volgende keer niet zo lang verzaken en tijdig ringen. Ik zie het overigens graag, keihard groeien zodat je eigenlijk beter op de 6e dan de 7e dag moet ringen.

Wat een wonder trouwens, in 7 dagen zo hard groeien en transformeren... zeer mooi geschapen!

Ik begrijp niet zo veel van de verhalen van spuiters en overgang van pap naar voer.
Het zijn geen bolletjes hoor maar ook geen kliedernatte boel.

Ik weet dat de grote kampioen Ludo zo streng was dat de ouders die spuiters gaven werden uitgeselecteerd. Ik geloof ook dat het een vorm van disfunctioneren is. De melker moet zich er wel van vergewissen dat hij/zij niet de schuld heeft. Geef je bijv. weinig mineralen en opeens wel wanneer je de potjes weer eens vult? Tsja dat dan de ouderdieren het gebrek van de voorliggende dagen gaan compenseren door meer te nuttigen en dito te drinken, is zo gek niet.

Nog 6 weken en we beginnen. ik kan het haast niet geloven.

Zaterdag Gouden Duif viering... gelijk nog even enkele snelheidsduiven aanschaffen in het Berlaarse. Ik heb echt schik in die contacten aldaar! Trek me maar aan m'n jas als je er ook bent.

Wat eten ze veel!

Wat gaat er toch veel voer doorheen de laatste weken.
zo'n dikke 30 jonkies en ouders volle bak.
Schoon water of een beetje RopaB, en volop grit, roodsteen, bak allerhande beute bak of Vispumin.

Niks bijzonders dus

vrijdag, februari 15, 2013

Eerste opruiming

Komend weekend gaan de eerste voedsterduiven eraf.
De jongen komen gezamenlijk te liggen op een vers bedje stro en enkele van de meest bedreven voedsters mogen blijven. Het geeft rust in de tent want de doffers beginnen weer te drijven en dat maakt het een heuze duiventil.
Bij de vliegers gaan de eerste duivinnen eraf zodat enkele doffers alleen met 1 of 2 jongen komen te zitten. Ook daar een afbouw van het aantal duiven in het hok dus.
Alles is inmiddels uit en zo ver gaat het meeste goed, één van de betere kweekjaren wat dat betreft.

Het eerste gewin is kattegespin

23e Gouden Duif
2e maart Voorjaarsbeurs

woensdag, februari 13, 2013

Zorg dat je op tijd bent!

Velen zijn altijd laat met ‘de zaken voor elkaar hebben’.
Danny vd Vreede zei me eens dat hij klaar wilde zijn in oktober met aanpassingen aan het hok etc.
Een bekende ondeugd uit m’n oude club zei altijd dat je een noot moest voorzingen…

Kern van waarheid heeft het zeker als je het mij vraagt.
Wees voorbereid en op tijd klaar!

Als je zo nodig tevoren moet kuren, doe dat dan op tijd en niet als de vluchten al zijn begonnen.
Zorg dat je zaken in huis hebt om bijv. een coli-uitbraak direct te kunnen bestrijden
Leg de contacten die je wil vandaag nog… stel niet uit maar handel op tijd!

Stel niet uit wat je vandaag al doen kan!

Beute at work

https://www.youtube.com/watch?v=fTIilclbyDQ

dinsdag, februari 12, 2013

Vrieskou is gezond

De vrieskou is gezond. Momenteel is het net als gisteren, droge kou, niet te gek, zo'n paar graden onder nul.
Ze kunnen het prima hebben. Zelfs de jongen waarvan er enkelen, amper 12 dagen oud dicht bij het open raam liggen. Moeders bedekt ze trouw, zeker 's avonds. Verder kunnen die kleintjes dat goed hebben.
Voorwaarde is natuurlijk een volle krop!

Met de kou is ook de bacterie- en schimmelactiviteit een stuk minder. Ook dat is iets wat de dieren goed doet. Is de 'besmettingsdruk' ervan hoog, dan kost dat het systeem energie om dat tegen te gaan. Energie die dan niet in de groei of eigen gezondheid gaat zitten. Boerenverstand snapt dat nog.

Ze vlogen gisteren graag, zelfs tot in de sneeuwbui van 's middags.
Volle bak, goed gezond en lekker vliegen. Wie doet je wat?!
Misschien een roofvogel, dat zou kunnen. Hun honger neemt toe als het zo koud is.
Ik ben blij dat ik nog geen jongen uitwen op dit moment.

Momenteel doe ik om de dag wat RopaB in het water.
Normale dosering die in de loop van de dag, na bijvullen dus, lichter wordt.
Varkensboeren en kippenboeren die atibiotica weglaten en als alternatief oregano (ropaB) gaven rapporteerden een hogere opbrengst (vlees). Wetenschappelijke onderzoeken toonden dat aan. Volgens mij een gouden goedje!
Het matched met hierboven: het systeem heeft energie over omdat het niet vecht tegen indringers die nu
getackled worden door de oregano.

maandag, februari 11, 2013

Prange Suppe

Prange Suppe kent veel gebruikers.
Natuurlijk is er veel argwaan onder niet-gebruikers en mogelijk ook bij gebruikers
Ik had dat ook maar wilde dat testen.
Zo gezegd, zo gedaan.
2 seizoenen op rij nu en 2x MF kamp in afdeling 5.

Nooit meer te bewijzen of het komt dankzij PS. (vast niet alleen, toch??)
Velen werden geen kampioen en wel argwanend tegen dit goedje.

Ik schrijf dit over PS maar daar kunnen veel andere producten ook voor in de plaats worden gezet. Veel is voor de gemoedsrust, dat is zeker. Probeer het toch en neem goed waar wat je ziet. Toverdrank bestaat niet, verwacht dat dan ook niet. Duur? Slecht presteren, dat is pas duur!
Met m'n 12 weduwnaars heb ik te veel aan een literfles. Ik deel hem dan ook met Jan Piet of met m'n vader. zo'n 25,- euro is dan nog steeds niet niks, dat vind ik ook. ben je inderdaad iemand die de kosten te hoog vind, bezie dan eens of je niet beter met enkele duiven minder zou moeten meedoen. Je hebt dan in no-time de kosten eruit!

pech door klamper

De pech uit het vorig artikel was uiteindelijk vanwege een klamper.
het duivinnetje - zo zag ik pas vrijdag goed - mist veel broekpennen en heeft een blessure aan het veleugelgewricht. Een kleine beschadiging op de borst en ze is erg schrikkerig. Alles wijst op een misgrijpen van "de klamper".
Godzijdank! mis, het is nml m'n mooiste jaarling duivin uit de 908, die in '11 3x 1:1000 vloog en uit een duivinnetje uit de 915, die 2x MF kamp is.

De kweekfabriek komt op toeren; veel voer, veel drinken en veel stront!
Je krijgt voor 1 blik voer ongeveer 3 blikken stront... wat een weelde.

Zaterdag gingen ze nog lekker in bad; 's ochtends had ik het ijs gebroken, een laagje van enkele mm's. Al die scherven ijs zaten er nog in maar geen probleem, ze doken gewoon in het ijskoude water!
We moeten niet te soft voor onze duiven zijn.

woensdag, februari 06, 2013

Toch pech

Gisteren wat pech.

Schoonvader zei al dat hij had gezien dat een nestje leeg was toen hij ze uitliet.

"Nou, dan zijn ze er allebei af gegaan en gaan vliegen zeker" zei ik nuchter.

Even gekeken en verdraaid, het was zo. Koppel 1: koude eitjes en de doffer naast het nest.
Wat bleek was dat de duivin een keer laat moet zijn geweest of zelfs een nachtje weg want ze zat in een ander deel van het hok waar ik 's avonds laat vaak de kleppen van open zet voor de verluchting.
Gauw de duivin gepakt en ze ging nogw el op de eitjes. Straks maar adoptiekoppel spelen dan... jammer.

Ik had nog wel zo'n hoge pet op van dit koppel...

Mijn vader zei me vroeger al: WIE IN DE DUIVENSPORT WIL SLAGEN ZAL TEGENSPOED GEDULDIG MOETEN DRAGEN

dinsdag, februari 05, 2013

Duivinnen vliegen volop

Door het tijdstip waarop ze uitgaan zijn het vooral de duivinnen die profiteren van de vrijheid. Gisteren was schoonvader bezorgd omdat ze zo lang vlogen. Aanhaken bij verschillende groepen elders boven het dorp en gaan! Mooi weer en wind en nagenoeg volle bak voer doet ze vliegen... topconditie geeft top kweek. Het is beter volgens mij dan met vasthouders. Een meetbaar verschil kan ik overigens niet aanwijzen hoor.

Ik ben volop aan het ringen inmiddels, het gaat voor zover goed, precies zoals het hoort
Einde van de week komt de 2e ronde uit... de broedschalen (ook de antieke) komen vol te liggen, precies zoals dat hoort. De bonnen zijn verkocht, betreffende melkers ingelicht, zoals dat hoort.

Kweekvoer in voorraad, grit voldoende, kraanwater plenty evenals allerhande(achtige) mengelingen. Dat laatste is een mix van Beute bak, allerhande-bak, gekneusde pikkoek en grit + mineralenpoeder.


maandag, februari 04, 2013

N.a.v. duivenmiddag met Van Zon

Jullie lezeres hebben nog een verslag tegoed van de middag met Martin van Zon.

Wat mij betreft een goed bezochte middag met vnml lokale (Hoekse Waardse) liefhebbers.
1 delegatie olv harold vd Kruik uit het Westland completeerde de boel.

Martin was uitgesproken over 3 zaken:
  • Inkorfbeperking; 2x het gemiddelde.
  • Wisselende verdeling in de duivenwagen, zodat niet elke week de duiven van dezelfden op dezelfde plek staan.
  • Wisselende mix in het lokaal, zodat duiven van meerdere liefhebbers bij elkaar zitten en niet sommige liefhebbers wekelijks eigen duiven in de mand hebben.
Ik ben erg positief over Martin. Hij werpt zich op om eerlijker duivensport te bediscussieren. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar hoor de man aan en probeer ook hetzelfde doel na te streven ipv maar fel tegen te spreken. Dat laatste was wat enkelen bij herhaling deden. Ze hadden volgens mij weinig op met het doel dat Van Zon expliciet stelde. Velen luisteren slecht, Velen zijn vol eigen belang en helaas ook velen die, teveel, die schouderophalend met de situatie/discussie omgaan. 
  
Over het eerste ging het 98% van de tijd.
Behoorlijk wat tegenspraak maar Martin was duidelijk en standvastig in z’n betoog.
Goed om zo’n discussie te voeren. Doel is de duivensport aantrekkelijk te houden voor iedereen, wat m.n. door massinkorvers niet meer zo is.

Bij het 2e punt is kennelijk bekend dat van sommigen vaak de duiven bij de eerste deur staan die open gaat.
Getrainde duiven die als een speer vertrekken in combi met dit verhaal zet velen bij de start al op achterstand.

In de clubs worden vaker de duiven van 1 liefhebber (of diens vriend bijv). samen in een mand gezet.
Niet een mix van krabbers en grote inkorvers op die manier.
Op deze wijze is het voor hen die dit kunnen (een of meerdere manden vullen met eigen duiven) makkelijker de boel gezond te houden.

Persoonlijk vind ik dat laatste ook een echte crime.
Ik ben doorgaans laat met inkorven. Werk en gezinsperikelen maken dat ik niet eerder kan.
Gevolg is dat m’n duiven nogal eens met minder presterende liefhebbers (soms het papier niet raken!) in dezelfde mand zitten.
Mijn overtuiging is dan echt dat ze eerder besmettingen oplopen. Soms was het de week nadien klip en klaar.
Daar is met knoflook niet tegen aan te kuren, wat sommigen ons maar willen voorhouden!!

Ik geloof ook dat de profs (met veel, veel goede en veel getrainde duiven) de wedstrijd maken (zoals in diverse menselijke sporten ook gebeurt).
Inkorfbeperking zou een constructie kunnen zijn waarmee je dit tackled. Of dat reëel is? Ik ben bang dat ondanks dat velen ook wel snappen dat zoiets zou moeten, het er per saldo niet doorheen komt. Er werd gezegd dat een grote bekende liefhebber had gesproken over een inkorfbeperking en dat hield op een max van 200!
Tsja, ik ben geloof ik zelf al zo’n beetje de kleinste korver met oude duiven. Per saldo spreek ik de theorieën een beetje tegen… en stayeren die van mij mee met die van de grote mannen? 2 jaar op rij dan al zo goed dat ik MF kampioen kon worden….

Om de schijn niet tegen te willen hebben is mixen goed denk ik, mix de manden en mix de duiven beter.
Ja, dat is meer werk maar je maakt het wel EERLIJKER, ook al ben je er niet van overtuigd dat de argumenten om de duiven te mixen reëel zijn.
In onze club liep deze door mij aangehaalde discussie uit op flink wat vuurwerk en praktische bezwaren.
Op de vraag of de liefhebbers wilden ruilen en zelf elke week hun duiven bij de minder presterende liefhebber in de manden wilden stoppen staakte de discussie!
Tsja, moet je dan nog meer zeggen?

Om de duivensport voor velen, van prof tot simpele ziel, aantrekkelijk te houden moeten we het wel zo eerlijk mogelijk zien te maken.
Elk initiatief daartoe zouden we positief moeten benaderen!!

vrijdag, februari 01, 2013

dromen over schalies

Ik heb er niet eens 1 maar als er een kleur postduif voor mij altijd iets extra’s heeft, zijn het schalies!
Victor Vansalen deed het ooit eens uitgebreid uit de boeken hoe de kleur is ontstaan althans waar de kleur ooit vandaan kwam. Met een dikke rode draad naar de Arendonkse broers kwam het er volgens mij op neer dat er bij elke schalie ergens wel een lijntje moet zijn naar voorouders uit die contreien. Ik vond dat een prachtig verhaal en las het vele malen!
Samen met m’n vader hadden we in de jaren 90 van vorige eeuw wel eens een schalie, ook wel eens schalie-valen. 1x een goeie die we meen ik eens verkochten. Het waren blauwe schalies, geen geschelpten. Uiteindelijk zitten er nu ook geen meer bij m’n vader geen meer. Uitgeselecteerd, klaar. Het gaat er immers niet om welke kleur een duif heeft maar welke prestaties deze levert!
Had ik er maar eens enkelen, dan wist ik het wel: Schalie x Schalie geeft 100% schalie en voor je het weet zit je hok er mee vol!
Toch is het geloof ik in algemene zin een kleur die verdwijnt in de hedendaagse duivensport. Bij Pipa met al die mooie foto’s van te koop staande duiven zie ik er ook maar heel zelden een schalie tussen staan. Het zegt dus niks over de prestaties een kleur, zoveel is duidelijk!

Het is maar dagdromen (ik droom wat af) maar toch.
Als ik de kans heb eens 1 jong uit een koppel te kiezen en er is een schalie bij zal ik die als eerste overwegen.
Ieder z’n idee, nietwaar?

Rode en of vale heb ik niet, bonte evenmin, laat staan gehamerden, zwarte of choco’s… een witte pen of veertjes is al een zeldzaamheid. Het moet ook geen sierduivenclubje worden, nietwaar?! Uiteindelijk draait het om de vlieg en kweekprestaties, thats it.
Presteren ze niet, dan zijn ze eigenlijk allemaal kleurloos!