maandag, december 31, 2012

VRIJEND HET NIEUWE JAAR IN

Er wordt wat afgevreeen in het duivenhok momenteel.
Ze zitten vanaf vanmiddag gekoppeld, 14 koppels, werkelijk allemaal nieuwe samenstellingen.

"De wens is de vader van de gedachte" zegt het spreekwoord.
Ik denk dan ook dat ik leuke koppels heb samengesteld, en wens dat er veel kampioenen uit geboren gaan worden!

We gaan dus gekoppeld het nieuwe jaar in.
Morgen of overmorgen mogen de voedsters samen, dat zijn bestaande koppels dus dat gaat allemaal wat vlotter doorgaans. Die voedsters kunnen beter enkele dagen later leggen dan eerder. Het overleggen van de eitjes doe ik altijd op de dag van het leggen zelf. Lukt dat niet 1-2-3, dan leg ik ze in de kelder en draai ze elke dag 2-3x om en leg ze dan onder bij de voedsters op de juiste datum.

NOG 2 BONNEN VAN MIJ TE VERKRIJGEN: zie toppigeons, 1x te MIDDELHARNIS EN 1x bij de CONCOURSCOMMISSIE HOEKSE WAARD! PAK JE KANS.

Allen veel succes, veel goeds en veel sportief geluk in 2013 gewenst!!

donderdag, december 27, 2012

Vuurwerk & blik op de toekomst

Ik hoop weer op vuurwerk komend seizoen, u vast ook! Duiven die naar huis knallen, het liefst meer tegelijk of achter elkaar. Vergewis jezelf ervan of het ook kan met uw duiven, is het echt te verwachten… alles aan gedaan, tekenen van afgelopen seizoen enz. Stel reële doelen en bedenk dat niet alle vuurwerk even hevig hoeft te zijn om wel mooi te kunnen zijn.
De komende dagen hou ik echter ze binnen voor de knallen. Veel knallen in de omgeving en dat maakt ze te nerveus. Gisteren “knalden” de doffers nog heerlijk door de lucht, hard ook. Prachtig om te zien.

Vlakbij woont nog een melker die geen lid meer is maar nog wel een tiental duiven heeft.
Nu en dan vliegen die dieren uit, zo ook gisteren.
Ongeveer tegelijk met die van mij.
Wat zie je dan…
Die duiven gaan keihard maar zeer kleine rondjes en maar enkele minuten.
Niks gewend, niks gewoon en vliegen dus ook niet zoals we dat graag zien.
Er zit dus een belangrijke mate van gewenning in het trainen.
Die duiven pikken ook niet aan bij de mijne, dat kunnen ze maar enkele honderden meters volhouden en dat zien die duiven onder elkaar snel genoeg.

Bij de lossing is dat ook een beetje zo, althans zo stel ik me dat voor.
Ze pikken aan bij de kladjes waarvan ze het tempo aankunnen.
De duiven die hard trainen (hoge snelheid maken) lossen al na enkele km’s de tragere dieren en dan is het een kwestie van tempo volhouden en oriënteren. Ik ben ervan overtuigd dat duiven NIET allemaal even snel gaan of kunnen. AS schrijft dat wel maar dat vind ik larie. Geen mens of dier is even snel, vele factoren die dat beïnvloeden.

Er zijn er wel voldoende die lang genoeg het hoogste tempo kunnen aanhouden.
Het verschil wordt dan gemaakt door degenen die dan zolang mogelijk in het snelle peloton zitten en geen afslag moeten nemen naar eigen hok en dan nog een eindje op eigen kracht, dus zonder het kielzog van anderen, zonder anderen die helpen opjutten etc. Diegenen die een afslag moeten nemen zakken al snel terug in snelheid en dat kost kostbare m/m.

Dit idee klopt dus met wat Van Zon schrijft en wat W de B ook vertelt.

Veranderen van kampioenschapstelsels en –berekeningen gaat hier niet bij helpen.
Doe je dat, dan hou je eigenlijk jezelf voor de gek. Het principe zal namelijk gewoon zo blijven als hierboven beschreven! De puntenverdeling verander je misschien maar dat is alles.
Die puntenverdeling is toch al zo krom als een hoepel in duivenland maar wordt er niet rechter op hoor!
De puntentelling (-kampioenschapstelsel) aanpassen is trouwens ook een oude truuc in duivenland…
Logisch dat hier weer over gesproken wordt maar innovatief is het niet.

 
Velen proberen na te apen. If you can’t beat them, join them, zeg maar.
Ook gaan lappen, ook trek creëren maar de zure conclusie is meestal dat ze het niet kunnen evenaren!
Soms onvoldoende goeie duiven maar ook andere ligging en minder duiven van de direct omringende melkers die de massa helpen maken (zo lang mogelijk een groot peloton dezelfde richting op).
En vergis je niet welke tomeloze inzet nodig is voor zoiets! De dominerende hokken hebben relatief veel goede duiven, zeer goed gesoigneerd en die kunnen dus ‘en masse’ lang een peloton vormen. Creëer maar eens een peloton dat tegenwicht biedt… dat gaat niet zomaar!

Velen proberen de dagfond. Daar is het immers zo dat de km’s het peloton al meer uitdunnen gedurende de wedstrijd en afstandgeschikheid een grotere rol gaat spelen.
Korte dagfond welke door weersomstandigheden amper echte dagfond is blijft gewoon gedomineerd door dezelfde grote hokken maar de verdeling lijkt nog (!) eerlijker.
Ik denk dat het niet lang duurt of daar krijg je dezelfde situatie. Steeds meer afstandgeschikte duiven worden aangeschaft door die bekende hokken. Specialisatie op ZLU vluchten is volop aan de gang… erg boeiend hoe dat gaat uitpakken.

De grootste groep berust in de situatie.
Vaak lokale boys, vaak niet de hoogvliegers maar wel de mensen die veel werk verzetten en voor de sociale samenhang zorgen.Het voelt allemaal oneerlijk. Ik weet ook niet 1-2-3 een oplossing.

Zoals al aangegeven zie ik ’t niet in veranderen van het punten tellen, dat acht ik echt een pleister op de wonde.
Een meer Belgische situatie is denk ik wel interessant.
Korter spel op locaal of (klein) regionaal spel.
Nationaal of groter regionaal spel op zeg maar de “Nationals” zoals flinke Midfond en echte dagfond (minimaal 550 km voor de kortste afstand in een regio tot 850 voor de langste afstand in een regio). Ook allemaal niet zaligmakend maar denk ik voor velen een stuk prettiger.
Je doet mee op wat je zelf wil. Minder “moeten” en meer vrijheid en gewoon accepteren dat er een tweedeling is ontstaan. Niet afhouden om positieve veranderingen door te voeren die het eerlijker maken, tuurlijk.
Daarnaast niet zeuren over de prijs. Wel op sturen, dat wel maar niet op zeuren. Duurder wordt het, wat niet?

’t Zijn zomaar mijn overpeinzingen…

dinsdag, december 25, 2012

KERST 2012

We gedenken vandaag de geboortedag van Jezus... voor velen een dag waarin met dierbaren lekker wordt gegeten en gedronken... een gezellig samenzijn. Met z'n allen hebben we er een draai aangegeven die niet meer past met de gebeurtenis van zo'n 2000 jaar terug.
Christelijke uitleg van hetgeen gebeurt is, bedoelt aan te geven dat met de geboorte van Jezus, God zichzelf gelijk maakte aan de mens... door in een klein kind zich in handel en wandel te laten zien. Geloof het maar dat deze gebeurtenis, hoe je het ook wend of keert de grootste gebeurtenis op aarde ooit was... zozeer dat we er nu nog altijd - in vele culturen - het leven naar inrichten.

Zonder Jezus is je kerst echt mis!

De duivinnen vliegen lekker; wie weet zat er nog wel een koppel duiven in de stal mee te kijken en luisteren naar die wonderlijke geboorte!
Het is oppassen voor het schrikken van vuurwerk. Ik gok erop dat het net lukt. Gisteren maakte het de doffers een beetje zenuwachtig merkte ik wel. Ze kwamen pas na een flink uur terug en het was toen al 15:45 en de eerste duister zette al een beetje in en met de zenuwen in het lijf is het dan oppassen geblazen.

Ik zag dat er nog 3 jonge duiven zijn met een laatse pen. Gisteren kocht ik Belgasol. Ik geef ze dat 3 dagen in aanloop naar de kweek en om die enkeling een steuntje in de rug te geven. Het overstappen op winter-rust voer zorgt er eigenlijk voor dat ze tekort komen voor die laatste pen; rui mengeling zou beter zijn. Dat krijgen ze er ook nog eens bij. Ik wilde de laatste dagen voor de kweek aanvangt nog kweekvoer geven maar vorige week was het op bij m'n vaste voerhandel in R'dam Zuid. Dan maar ruimengeling; niks mis mee en best zwaar, misschien zelfs beter!

Fijne kerstdagen allen!

donderdag, december 20, 2012

bodembedekkers & licht

Ik ben er van overtuigd dat een laag beukensnippers het comfort in m'n hokken vergroot. De massa maakt het behaaglijker volgens mij en het hout zo los in stukken zorgt voor absorptie en ook weer uitademen van het vochtige.

Stro en andere zijn ook goed en met al die bedekkers is het oppassen voor schimmels.

Ik neem nou eenmaal niet de tijd om elke dag te poetsen. Ik zou niet weten wanneer en ik weet inmiddels dat het zo ook kan. Vandaag weer nieuwe geregeld; erwtenstro. Blijkt niet eenvoudig te verkrijgen hier in de buurt of het moeten mini pakjes zijn van geperst spul... nu 2 balen geregeld. Prima spul.
Jan Piet en ik hebben nog een kleine voorraad maar dat is zo goed als op. Nu dus weer voor een flinke tijd voldoende... deels als nestmateriaal en deels voor de comfort.

Stro ga ik toch weer gebruiken bij de jongen. M'n beste jaar was 2010 met de jongen en toen lag er een dikke laag vanaf het spenen die ik pas verving na de rui einde van het jaar. Denk dan aan een 10-15 cm hoor! Einde van het jaar was het poederig en nog altijd droog. De natte plekken verving ik vaak en of viel op zo'n plek de meeste mest op een plank ofzo. Het kan prima maar wees waakzaam dat het droog blijft. De laagdikte kan dan ook een beetje tegemoedkomen...

De doffers konden vandaag nog net uit voor de buien.
Ze waren hongerig en dus was het na 45 minuten gedaan.
De lichten gaan nu aan van 1/2 8 - 1/2 5. De uren zo ongeveer tussen 1/2 12 en 1/2 3 gaan ze uit.
dan is het overdag het lichtst en dat scheelt weer enkele uren stroom.
De donkere dagen voor kerst worden dan een stuk lichter.
Ik geloof erin dat dat de dieren ook wat opgewekter maakt.
kweste van voorbereiden op de kweek zonder de dagen te verlengen... alleen verlichten dus!

woensdag, december 19, 2012

PLAN DO CHECK ACT

Wat me opviel bij het keuren van enkele duiven op de TT afgelopen zaterdag was dat er kampioensduiven zaten die echt fouten hebben.
We hebben alle jaren de kampioensduiven ter tafel; die vind ik dan eigenlijk het meest boeiend.

Theorieën gaan dan om zeep als je bemerkt dat die dieren gewoon niet alles tip top hebben!
Het maakt me ook wat pragmatischer maar niet minder streng.

Jaren geleden stond er bij onze buren een bordje met de tekst
ZERO DEFECTS OUR GOAL

Dat was een bordje van een Amerikaans concern uit Bergen op Zoom.
Die Amerikanen toen al scherper dan wij op veiligheidsaspecten.
Dat was waarschijnlijk de bron van die slogan.
Nu hoor je nog al eens over PLAN > DO > CHECK > ACT
Een cirkelredenering die je oneindig kan toepassen.
Het past goed bij mijn kijk op het geheel.
Weten wat je wil, eraan werken, evalueren, bijleren en aanpassen/toepassen etc.

Theoretici moeten maar vasthouden aan theorieën, kampioenen aan kampioensduiven.
De kampioen heeft altijd gelijk, hij/zij is immers de kampioen?!

dinsdag, december 18, 2012

KOPPELEN is TRIAL en ERROR

Hoe stel ik m’n koppels samen?

Ik kijk naar de duif, weet zo’n beetje z’n karakter, prestaties, komaf en model.
Met dat in het hoofd tezamen met wat ik de komende jaren wil bedenk ik duivin A op Doffer B etc.
Totaal geen rocket science dus.
Nou zijn mijn prestaties ook geen rocket science, zo reëel ben ik ook.
Maar op deze manier probeer ik het, zonder pretenties wel met dromen.
En volgens mij doen de meesten het zo, of niet soms!?
Iedereen kijkt wel ergens naar, linkse op rechtse, lange op korte, witteogen op donkere ogen, goei op goei (duh!) en doffers tegen duivinnen...

Er zijn al teveel toevalstreffers geboren, teveel toppers zonder vergelijkbare broers / zussen en zelfs de grootste kampioen heeft vele kwekers! In heel de duivensport kun je de echte topkoppels op 1 A4 kwijt, geen gans met gouden eieren ofzo. De meeste zijn dan zelfs nog omhoog geschreven vanuit commerciële inslag!

Het is TRIAL en ERROR met heel veel ERROR... en dat is nou net het mooie van onze sport.
Proberen, dromen, hopen en zien wat er van terecht komt!

maandag, december 17, 2012

Code gekraakt!

Code postduif WOII lijkt gekraakt

Het skelet van de duif, met daarnaast de gecodeerde boodschap die ze bij zich droeg» Het skelet van de duif, met daarnaast de gecodeerde boodschap die ze bij zich droeg Bletchley Park

Canadese onderzoekers zeggen dat ze de code hebben gekraakt die is gevonden aan de poot van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de Britse krant de Telegraph. Het briefje zou informatie bevatten over verplaatsingen van Duitse tanks en militairen in Normandië.
De code werd in 1982 gevonden aan de restanten van een postduif in een Engelse schoorsteen. Op het briefje staan 27 blokjes van vijf letters en vervolgens een reeks cijfers.
Jarenlang bekommerde niemand zich erom, totdat vorige maand uit een eerste analyse bleek dat het wel eens om geheime informatie uit de Tweede Wereldoorlog kon gaan. Sindsdien hebben vele deskundigen zich het hoofd gebroken over de mogelijke betekenis ervan. Sommigen zeiden zelfs dat de code onbreekbaar was.

Parachutist

Onderzoekers van Lakefield Heritage Research in Canada zijn er nu naar eigen zeggen wel uitgekomen. Ze hebben bij de decryptie gebruikgemaakt van een codeboek uit de Eerste Wereldoorlog.
Het bericht was afkomstig van de 27-jarige sergeant William Stott, die als parachutist was gedropt in het bezette Normandië. Zijn opdracht zou zijn geweest om informatie door te spelen over de Duitse troepen in het gebied. Enkele weken later sneuvelde hij.
In het briefje meldde Stott aan de top van de Britse luchtmacht wat hij in het gebied had gezien. Volgens de Canadese onderzoekers gaat het om teksten als "Jerry's right battery central headquarters here. Artillery observer at 'K' sector Normandy. Mortar, infantry attack panzers".

Dwaalspoor

Er zijn ook passages bij die nog niet zijn ontcijferd. Volgens de Canadezen waren die mogelijk bedoeld om de Duitsers, als die het briefje in handen zouden krijgen, op een dwaalspoor te brengen.
De Britse krijgsmacht beschikte tijdens de Tweede Wereldoorlog over een kwart miljoen postduiven. Die werden ingezet om militaire boodschappen over te brengen.
Een van die postduiven kwam terecht in een schoorsteen in Bletchingley, in het Engelse graafschap Surrey, niet ver van het hoofdkwartier van generaal Montgomery. Mogelijk wilde de duif na zijn lange vlucht daar even uitrusten en raakte hij toen bevangen door de rook.

zondag, december 16, 2012

Antislip

Laatst kocht ik bij de Ikea een rolletje plakband dat een soort anti-slip plakband is. Je kunt het bijvoorbeeld op een traptrede plakken of op een trede van een trapje.
Ik ga het plakken op m'n trespa valplanken. Die zijn uitklapbaar en hellen een beetje naar beneden. Bij nat weer slippen ze er nog wel eens af. Het trespa is dan nat en dus glad.

Laten we hopen dat volgend jaar bij gladde planken er geen vroege prijs wordt verspeeld!

De doffers wilden vrijdag niet meer in bad.
Ze waren hongerig en het was al ca 14:00 uur.
Instinctief voelen ze aan dat ze niet te laat een nat pak moeten hebben... ze moeten wel droog de nacht in anders is het een aanslag op de energie. Door het natte pak blijven ze lang koud. Het kost ze meer energie om zich te warmen en in wintertijd is dat niet handig.



zaterdag, december 15, 2012

280

Het 280e artikeltje post ik hierbij op m'n blog!

Met redelijk gemak lukt het me om elke keer weer iets te schrijven. De ene keer wat zinniger dan de andere keer natuurlijk. Vandaag heb ik helpen schrijven bij het keuren/ beoordelen. Altijd leerzaam en leuk!

Ik heb diverse reacties gekregen - waarvoor dank - dat er dennenaalden gebruikt worden als nestmateriaal. Ik zal ook eens het bos in gaan. Als ik het goed begrijp het beste nog wel de naalden van een afgeknapte tak afstropen; die zijn schoon en met een beetje mazzel ook lang.

Op de eigen stek gaat het goed maar is het allemaal wel erg stil. De rustmengeling maakt ze zeker niet drukker en het nattige gure weer heeft ook zo z'n impact. Het is me best.
Velen hebben ze al op eitjes zitten nu. Spannend wat de toekomst weer gaat brengen. Hoop doet leven en het is altijd leuk te dromen over hoe dat ene koppel toch welhaast alleen maar goeden zal gaan geven, nietwaar?

Op naar de kerstdagen, geniet van het samenzijn, van elkaar. Omarm wie en wat je hebt. Tel je zegeningen en voel je rijk met hetgeen je om je heen hebt!

donderdag, december 13, 2012

Onder nul & een nieuwe agenda

Hele dag temperaturen onder nul.
Het maakt de duiven amper uit (zolang ze zich maar warm kunnen eten).
Ze vlogen een uurtje, de dames.

Kzal ze nog een bad geven morgen, moeten ze er weer patent genoeg op staan voor de TT dacht ik zo.
Handje grit en greep beutebak gemengd door Matador Rust. Gemeentepils in de drinkbakken. Het allemaal goed genoeg voor nu.

Laatste week voor kweek zal ik de lichten aan doen en een zak kweekvoer kopen.
Bij normale omstandigheden zijn ze dan in een floep en een scheet paarlustig. Degenen die het niet zijn hebben mijns inziens toch een mindere vitaliteit.

De allerlaatste pennen zijn gevallen voor zover ik 't kan zien. Nog iets meer dan 2 weken en ik hoop ze te koppelen.

Gisteren een nieuwe agenda gekocht. Voor 3 euro weet je het en kan steeds bijhouden en dus ook terugkijken wat er gedaan is. Wanneer een kuur, vacinatie of wat ook passeerde. TIP !!

woensdag, december 12, 2012

2e keer pokken enten?

Gaat u (als je het al hebt gedaan) ook nog een 2e keer enten tegen pokken?
De medici adviseren over het algemeen een 2e keer, wat doet u?
Ik weet het nog niet... wanneer moet dat dan 't best?

M'n schenking in Scherpenisse staat al op 180,-
Ik hoop dat de doffer in goede handen komt en ook wat goeds voort gaat brengen bij de nieuwe eigenaar!

Gebruikt u afwijkend nestmateriaal?
dus iets anders dan tabakstelen, matjes of stro?
Ik hoor wel eens over dennenaalden, is dat wat?

maandag, december 10, 2012

Rust in de ploeg

Ze vliegen voor de tijd van het jaar heerlijk. Ondanks de winterse temperatuur - zeker als er weer buien in de lucht zijn - vliegen ze graag. Doffers ca 5 kwartier en de duivinnen een krap uurtje.
Ik vind het best. Ze hebben trek; eten goed, mest oogt prima. Langszaam aan wachten op wat komen gaat.

Zaterdag TT in de club.
Ik zal er 4 van m'n mooiste jongen zien te zetten, wie weet!

Voor nu ben ik zelf blij in huis te zitten bij de CV.

zondag, december 09, 2012

Sneeuw weer weg, de boel is weer wat droger

Wat vind ik dat toch een gedoe zeg, dat zeiknatte weer.
Natte sneeuw, koude gure boel... luchtvochtigheid 100% en weinig wind en trek.
Het zijn wat mij betreft de mindere periodes in het jaar. Ik vind dat eens temeer omdat 't klimaat buiten en op het hok de duiven nou niet bepaald goed doet.
Het helpt wel om je scherpe oog te oefenen: de goeie zitten nog steeds gewoon in het beste pak!

Vandaag de beide ploegjes gewoon uitgehad.
Met sneeuw op het dak ben ik er nooit zo weg van om ze uit te laten. Ik ben er niet zeker van wat het met ze doet. Ze knallen uit het hok van zodra je ze uitlaat en pas dan worden ze zich echt gewaar hoe anders het er allemaal uitziet. Gelukkig dat de daken weer schoon zijn.

Heb je gelezen dat er weer zo'n dure verkoop was. Van ene Etienne Meirlaen, euro 1.159.700. Wat een bedragen worden er toch neergelegd. Dat mensen al zoveel geld hebben om handel mee te doen is al bijzonder maar er dan voor zoveel poen duiven voor te kopen. De emotionele waarde en pure handelswaarde drijft de prijzen op maar reeel is het toch niet meer als je voor een duif meer dan honderdduizend euro neerlegt?

Van nazaten lees je eigenlijk amper meer terug... ooh ja, tuurlijk in de handel dan weer, 2e hands of een kleinkind of achterneef of -nicht. Zelden dat zo een extreem duur verhandelde duif zelf weer bij de nieuwe eigenaar voor NPO winnaars, teletekstduiven of wat ook zorgde. Het hok opbouwde of op een andere manier het verschil maakte.

Die hele duivenhandel wordt zo een product van zichzelf.

Ik vind het maar bijzonder dat uitgerekend mensen die veel geld te besteden hebben (wat ze toch over het algemeen niet is aan komen waaien) dat niet inzien. De handelaars die in het gat zijn gesprongen -slimme jongens - varen er wel bij... met een procent of 20-30 zijn zij pas de echte moneymakers. Chapeau voor die handelsgeest. 

Wat ben ik dan zelf maar een prutser.

vrijdag, december 07, 2012

Spectaculair: Vis vangt duif

http://video.elsevier.nl/#!clip/2095466

Nog een korte tijd

Niet lang meer en dan hoop ik ze ook samen te zetten.
Het sneeuw-weer van vandaag maakt het klimaat er niet beter op... beter is droge vrieskou maar ja, we krijgen het niet perse zoals we het willen.

Ik heb ze nu enkele weken op winter/rust van Matador.
ze moeten even wennen maar het is topvoer als je het mij vraagt.
Het ontslakt als het ware (enorm vezelrijk). 2 weken ontslakken, dan enkele dagen zwaarder voer en ze mogen aan 2013 gaan werken!

Ik doe graag ook het licht aan overdag. In deze soms donkere dagen - ook in het hok dus - wordt het er niet vrolijker op. Doe je overdag het licht aan (en ik heb van die daglichtlampen) dan doet het de hele dag qua licht lente-achtig aan. Dimmen/uit laten gaan via de tijdschakelklok als het buiten nog licht is en ze vinden netjes op tijd hun slaapplekje.

donderdag, december 06, 2012

Quote

Een citaat dat ik u niet wil onthouden:


'Als de Palestijnen evenveel van hun kinderen gaan houden als ze ons haten, dan komt de vrede.'


van Golda Meir, oud premier van Israel.
Zie een artikel op Elsevier.nl aan de hand van Ellian.
Lees het gerust na op de elsevier website! 

Stille tijd

Stille tijd is een bekend begrip in religieuze kringen.
Je neemt de tijd, in stilte om overdenkingen te doen, overpeinzingen te hebben en in gebed te gaan met God.
Ook ik doe dat, soms uitgebreider, soms tussendoor. Een aanrader, zeker wanneer u daar wat steken heeft laten vallen...

In duivenland is dit de stille tijd, zo wordt het in elk geval al jaren genoemd. Volgens mij klopt het maar beperkt en is het vooral bedoelt om aan te geven dat er geen wedstrijden zijn.
Kweek (voorbereiding), prijsuitreikingen, vieringen en tentoonstellingen maken die tijd stukken minder stil dan de term doet vermoeden en zo langszamerhand gaat een gros aan liefhebbers toch al in december van kiet, nietwaar?

Er wordt vorst voorzien de komende tijd. Let op met verse eitjes en strenge vorst maar dat doet u vast wel!?

Oudere duiven kunnen wel eens wat teruglopen bij ernstige vorst en natte kou.
scheer ze eventueel niet over 1 kam met de jongere garde maar hou ze nog even kalm totdat er beter weer is en koppel ze dan bijv. als 2e duivin voor een doffer. (eitjes van eerdere koppeling verleggen).

woensdag, december 05, 2012

Scherp zijn en blijven

Wees alert op tips en truuks. Willem de B trok bijvoorbeeld de staart uit bij onrust stokende doffers eenmaal wanneer die gekoppeld zitten. Hun houvast is een stuk minder en ze verliezen al snel de gevechten.
Heb je zo'n boeman, probeer het gerust.

Eentje die ik graag toepas is bij het wegnemen van eitjes/ duivinnen, bijv. vooraf aan het seizoen. eerst de eitjes weg te nemen en een dag later de duivin pas. Het maakt ze een stuk rustiger. Doe je het niet dan willen ze alsmaar weg weg weg etrug naar het nest. Nu weten ze dat het nest verbroken was omdat de eitjes weg waren!

heb je nog meer tips, mail gerust, dan wil ik ze graag vermelden

dinsdag, december 04, 2012

Kweek al begonnen?!

Bij velen is het kweken al begonnen.
Sommigen gokken erop dat ze bij vroege koppeling de eitjes al hebben liggen nog voordat het streng gaat vriezen. Ik wacht nog even hoor. Ik zie m'n duiven amper deze dagen. 'k ben blij dat ze zo mogelijk nog wel elke dag buitenkomen omdat m'n schoonvader ze uit laat. Anders vind ik dit de moeilijkste periode in de duivensport: Donkere, koude en soms erg natte dagen zonder overdag duiven te zien. Het is immers donker voor ik wegga en als ik weer terugkom.
In de kerstperiode wordt hier een aanvang gemaakt.

Let eens op toppigeons.nl
Ik heb de vereniging van m'n vader te Scherpenisse een pracht jonge doffer geschonken, de 491.
Z'n vleugelblessure maakt dat ik 'm niet kan inzetten meer als vlieger. Hij is ingezet op 60,- nou voor die prijs koop ik 'm zelf wel terug!

Commercieel is zo'n duif van mij niet zo interessant als de vliegende stambomen die op de bekende sites te koop staan... daar kun je immers weer vanaf als de kweekresultaten tegenvallen?! Zijn ze niet meer interessant voor jezelf dan zijn er kennelijk genoeg anderen die grof geld neerleggen voor een 2e hands kweker. De handelaren (en verkopers) snap ik wel, de kopers soms echt niet!

Ik ben meer van het principe
NIET GOED GENOEG VOOR MIJ, DAN OOK NIET VOOR EEN ANDER.

Zo'n principe kost natuurlijk wel iets, een reden te meer om in een principe te geloven en eraan vast te houden !

zaterdag, december 01, 2012

'n vochtig zootje

Vanmorgen ging het nog wel maar nu is het buiten ook maar een vochtig zootje. De luchtvochtigheid is enorm hoog en dus in het hok met open ramen etc niet heel veel beter. De luchtstroom die er is maakt het iets beter maar vorm opdoen is er in deze tijd niet bij!

Op zich allemaal prima. Ik bedoel, het mag winter zijn en matig weer.
De rui is ten einde en ze hebben verder niks te doen.
Laat ze maar wat dik zitten om zich te weren tegen de kou.
Natuurlijk niet dik in de zin van zich niet goed in het vel voelen zitten maar als het ware de natuurlijke manier van bol zitten. Ze houden immers tussen de de veren een klein luchtlaagje dat warm blijft. Het is net als met isolatiemateriaal... dat is ook een kwestie van lucht vasthouden tussen het materiaal.

Gisteren beide ploegjes uit.
Doffers zijn een dik uur aan de slag en de duivinnen korter, zo'n 3 kwartier.
De laatjes die er tussen zitten remmen ze iets waardoor na 3 kwartier de eerste aangeeft er genoeg van te hebben en dan op het hok terugkeert. Het zien ervan maakt dat voordat je er zelf erg in hebt het hele ploegje in de ankers gaat... Het is voor nu allemaal wel best zo.
Gisteren de duivinnen een bad en vandaag de doffers.
Een dikke laag duivenstof erop na afloop zegt me dat ze het prima doen.

Vandaag Matador Rust gehaald.
Ik meng het eerst nog met de ruimengeling en dan nog een korte tijd puur.
Het moet ze even schoonmaken met de grote hoeveelheid vezels.
De vezels zie je ook echt terug in de mest... prima wat mij betreft.
Het zijn allemaal stapjes op weg naar de kweek.

Elke keer zijn de prijzen weer fracties hoger geloof ik.
'k ben blij dat ik niet zoveel snavels te voeden heb!