donderdag, maart 30, 2017

Dikzakken

Het zijn nog dikzakken. Volgevoerd en nog zeker niet in wedstrijdconditie. Gaan we snel veranderen. De oudste jongen zijn speenrijp... de jongste nog net niet. Doffers al los, duivinnen al enkele apart.
Wat zelf opleren en tussen de bedrijven door ook met de club. Aanstaand weekend kan het op 30 km met heel de regio maar dat vind ik gekkigheid. Wat leren ze dan? Verkeerd vliegen!

Volgend weekend Duffel, dan begint het. Mij best. Nog geen pen gestoken, nog de rem erop, behoudens het voer maar dat veranderd snel. Ik haalde vandaag mjjn Versele dieet relax, met zwarte mais... kunnen ze op starten en ik wil er nog wat Rust door mengen voor de vezels zo na de jongen aan de krop te hebben gehad. De jongste jongen zijn net geringd. Als die 3 weken zijn gaan ze er collectief af, en dan gaat het echt starten hier. Tot die tijd meegeven en daarmee basta.

Hoop dat het mooi weer blijft. Dit hebben we al te pakken.

dinsdag, maart 28, 2017

doffers op 35 km

Afgelopen zaterdag alles op 10 km 1 voor 1 gelost, zowel de doffers als de duivinnen.
Vandaag zijn de doffers met de opleerwagen van de club naar Tholen. Puur praktisch alleen de doffers, ivm thuiskomen etc. De duivinnen zitten deels al apart of zijn aan het leggen. Die moeten dan iets later ook maar apart mee. komt in orde.


Het weer kan bijna niet beter, dus nu pakken voordat je later in ander weer komt met de boel.


Verder weinig nieuws, zoals bij velen, is het weer het beste ingredient nu voor goede gezondheid.

vrijdag, maart 24, 2017

Hoe ik dat doe - op weduwschap

Op weduwschap zetten kun je op verschillende manieren doen. Gewoon pats boem geslachten scheiden en ze zijn feitelijk op weduwschap. Ik ben ervoor dat ze jongen opkweken, samen tot ca 14 dgn daarna de doffers alleen. De duivinnen met jongen samen eraf doen levert op dat de duivinnen volle bak krijgen, ook de duivinnen die niet blijven azen. Gevolg is dat ze parig worden... terwijl het feitelijke spelletje nog niet begonnen is.




Dus waar ik dat in het verleden wel zo deed, doe ik dat niet meer maar trekken de doffers jongen op en gaan de duivinnen apart als de jongen ca 2 weken zijn. Leggen ze nog eitjes voordien, dan max 3 dgn broeden. Wegnemen en 1 dag zonder eitjes nog samen. Dat maakt dat ze de drang naar het nestje ook kwijtraken. Als je ze dan apart zet, zijn ze rustiger en staan ze bijvoorbeeld niet de hele dag te springen om weer terug te gaan.

woensdag, maart 22, 2017

Super lekker weer

Gisteren en vandaag volop zon. Wat een weelde. Ook al zit er amper blad aan de bomen, we gaan de geode kant op. Vanmorgen waren de duiven al uit. Ze lopen van de grote jongen af en de koppels die geen jongen opkweken zitten zonder eitjes inmiddels. Het is dus een kwestie van vleugels strekken. Ik moet wat, anders is het een ploegentijdrit om 3 ploegen per dag uit te laten. Schoonpa helpt nog altijd super... heb je zulke hulp niet dan is duivensport een heel ander verhaal.


Zaterdag wellicht een eerste keer lappen op een kilometer of 8. Gewoon om weer even de orientatie te starten. Ik denk erover ze vrijdag al in de mand te plaatsen... dan zit er meer drang op zaterdagmorgen. Eerst de doffers en dan later de duivinnen.


De laatjes begin ik te lappen zodra de oude duiven "en route" zijn.
Vitesse is gewoon lappen. Midfond is voor de ervaring... dagfond en Marathon is "Showtime".


Ik las dat pijlstaartolie ontstekingremmend is... nou net iets waar we zo vaak naar op zoek zijn in duivenland. Wie weet wel interessant om die reden!


dinsdag, maart 21, 2017

Pijlstaartolie Update; ontstekingremmend

Afgelopen week stuurde ik al een berichtje aan Martijn Oomen. Het ging over een oud gebruik in de ZW hoek van Nederland (misschien ook wel elders). Pijlstaartolie. Olie onttrokken aan pijlstaartroggen, gevangen in de Oosterschelde en of Noordzee.
ca 100 jaar geleden in elk huishouden te vinden vergelijkbaar met Haarlemmerolie. Het is een 100% visolie, rijk aan de stoffen die je ook terugziet in bijv. Zalmolie enz. 1 leverancier in NL vraagt 50,- voor 100 ml... pfff


Pa heeft nog staan voor eigen gebruik maar door wat extra roggen in 2016 had hij een beetje veel. als er interesse is, doe me maar een berichtje!


Zelf ga ik het ook gebruiken net zoals ik lijnzaadolie gebruik om het voer wat plakkerig te maken... als een pijl(staart) komen ze naar huis dan. Althans, dat denk ik!


Update:

Olie van de Pijlstaartrog

De olie van de pijlstaartrog is een bekend traditioneel middel tegen gewrichtspijnen. Niet alleen rond de Zuiderzee van de 20ste eeuw werd dit middel regelmatig als weerstands-verhogend en pijnbestrijdend middel gebruikt maar ook in India was dit allang bekend (1). In India heeft men de werking van deze olie recent bewezen door extracten van de pijlstaartrog te onderzoeken op hun anti-ontstekingsremmende en pijnstillende werking (2). Via de meest geavanceerde apparatuur heeft men de werkzame extracten kunnen analyseren en heeft men een aantal gecarboxyleerde aminozuren gevonden (Carboxyl-serine, indolyl-3-carbonzuur en dihydrotryptofaan), waarvan bekend is dat ze anti-ontstekend werken door de prostaglandine biosynthese te remmen (3). Deze staan ook wel bekend als COX-2 (cyclo-oxygenase II) remmers. Tevens zijn er een aantal aromatische koolwaterstof verbindingen gevonden (1-(4 carboxy)phenylnona-2, 5-diene, 3-hydroxymono-glyceryl hydrogeen phthalate), die bekend zijn als pijnstillers door de pijnreceptoren te blokkeren (4,5).

Vette Visextracten

De vette visextracten werden gebruikt om de pijnreactie in muizen te vergelijken met bestaande medicijnen zoals buprenorphine, pethidine en pentazocine (opium-achtige analgetisch werkende stoffen). De werking van de extracten van de pijlrog onderdrukte de pijnreactie met een factor 3 een kwartier na toediening, waarbij de bestaande medicijnen na 2 uur een factor 4-7 haalden.

Anti-Ontstekende werking

Tevens is de anti-ontstekende werking onderzocht in de muizen door de werking van de extracten te vergelijken met de bekende ontstekingsremmers diclofenac, ketorolac en phenylbutazon. Ook hier behaalden de extracten een remming van 53-65% terwijl de medicijnen 60-84% haalden.

Geldende Onderzoeksmethodes

De gebruikte testen zijn de algemeen geldende onderzoeksmethodes om medicijnen te testen en de conclusie van de auteurs is dat hiermee het bewijs is geleverd van de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van pijlrogolie. Het versterkt de gedachte dat deze vissoort deze stoffen in hoge mate aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen de gifproductie in de staart van de vis, want dat gif is al aangetoond een sterke pijn- en ontstekingsreactie op te wekken (6).

  1. Foundation for Revitalization of Local Health Traditions (FRLHT), Bangalore, India
  2. Pharmocological investigation and spectral characterization of bioactive compounds from crude extracts of stin gray, Dasyatis jenkinsii (Annandale, 1909). V. Ravitchandirane, A. Yogamoorthi, M. Thangaraj. Chinese Journal of Natural Medicines 2013, 11(5): 500-505
  3. Amino acids, peptides and proteins. Kisliuk, R.L.. Principles of medicinal chemistry (M) (Foye WO edn.). Bombay, India: Vaarghese Publishing House, 1989: 551-570
  4. Modulation of morphine induced antinociception b intracerebroventricularly administered captopril. Indian Journal of experimental biology, 1991, 29:543-545
  5. Anti-inflammatory properties of 3-methylpyrazolin-5(4H)-one-4-(3-methoxy-4”-(2”, 3”, 4”, 6”-tetra-O-acetyl-ß-D-glycopyranosyl)benzylidene (compound IIIA). Indian journal of experimental biology. 1994, 32:44-47
  6. Characterization of inflammatory response induced by potamotrygon motoro stingray venom in mice. Kimura LF1,Prezotto-Neto JPAntoniazzi MMJared SGSantoro MLBarbaro KC. Exp Biol Med (Maywood). 2014, 239(5):601-609.
Update II


Pijlrogolie, Pijlstaartolie, Pijlstaartrogolie.De benaming wordt overal anders uitgesproken. Het ligt eraan waar je woont en opgroeit.Vele vissers vingen in de Zuiderzee(nu het IJsselmeer) veel pijlstaartroggen en later ook in de Noordzee. Ze waren in overvloed te vangen.

En als ze er eentje vingen, was dat een warm welkom. Want ze wisten dat er vele gezinnen rondom de Zuiderzee en Noordzee afhankelijk waren van de olie die uit de lever kwam.
De lever werd boven de kolenkachel in een ijzeren pan neergezet of opgehangen. Dit duurde wekenlang.

Ze wisten hoe belangrijk de olie was en namen de geur op de koop toe. Hoe langer ze het lieten staan des te meer olie uit de lever kwam. De kunst was om de olie schoon en gezuiverd te krijgen. Dat geheim was bijna verloren gegaan. De oudere generatie weet nog steeds wat pijlrogolie met de mens doet. Ondertussen zijn bepaalde vitamines al goed onderzocht. Maar toch zit er iets in wat gewone visolie niet heeft. Dat zorgt ervoor dat pijlrogolie iets magisch heeft. Het was arm of rijk of ziek of zwak. Maar als de vele gezinnen de pijlrogolie in huis hadden, waren ze gezond en sterk. De winter konden ze niet overleven als ze de olie niet hadden. Er heerste grote armoede. De huizen waren niet voorzien van centrale verwarming. Dus de mensen hadden het in de winter heel erg koud en de ouderen hadden koude botten. Dus namen ze iedere dag een theelepel pijlrogolie in. En smeerde hun lichaam in met pijlrogolie. En de oudere generatie met de zwakke botten waren gered. Zonder konden ze niet. Er was een haardvuur en meer was er niet. De visserlui dompelden hun ondergoed in de pijlrogolie en droegen het onder hun klederdracht om zo warm te blijven tijdens de bittere ijskoude tochten op zee. De olie werd dan ook voor vele kwalen ingezet. Zoals Reuma en Artrose, Psoriasis en Eczeem. En ook voor gewrichtsklachten zoals tennisarmen en ontstekingen aan de gewrichten. De mensen waren en zijn nog steeds, altijd gered met dit middle.

zaterdag, maart 18, 2017

Niet iedere dokter prikt raak

Wat een prutsers!
De dag nadien je duiven laten wassen legt het aan de dag: niet elke duivendokter kan goed prikken. Nu ook weer meerdere duiven die natte plekken in de nek hebben na het wassen. De olie van de entstof laat een spoor na en de veren blijven rondom die plek nat.

Dat is nu de tweede keer en deze keer met een andere arts.
Ik ben er wel klaar mee. Leren ze dat niet meer goed? De laatjes gedaan door Mariën waren allemaal goed en de meeste duivinnen ook. Jp klaagde ook al hoewel die niet zeker was of het ook zo was dat er bij hem van zulke tussen zaten na het wassen.

Volgende keer bij een ander!
Zie onder wat ik zie... bij ongeveer 10 vd 29






woensdag, maart 15, 2017

Terugslag


De eerste duifjes zijn nu geringd. Zo ver gaat het als vanzelf. Ik was verrast dat er een witpen bij een koppel tussen zat terwijl bij dat koppel zelf geen sprake is van witte pennen of veren. Terugslag? Moet haast wel want ik heb geen doffers met witte pennen die die dame kunnen hebben verleid. Vind ik op de één of ander manier altijd erg boeiend… alsof dat iets beters brengen gaat dan eentje met de kleurtjes van pa en ma. Gebaseerd op niks bijzonders maar weer zo’n voorbeeldje van de manier waarop we de duivensport beleven en alweer uitkijken naar een nieuwe crack.

 

De praktijk leert dat vele duifjes helaas niet zo goed zijn als we hopen, sterker nog, eigenlijk niets waard zijn.

Die hoop dat het toch net wel zo zou zijn dat die ene een crack is of worden zal, maakt ons ook weer zwak… we houden ze immers door en geven een tweede, derde of zoveelste kans. Disciplineer jezelf en selecteer uit want 1 ding is zeker: de meesten zijn niet die goede of laat staan die crack waar je zo naar uitziet!

 

Verder niet zo veel te melden… deze week wordt alles geprikt en zijn ze er in dat opzicht klaar voor.

De 1e april is hier een vlucht uit Roosendaal (40 km) maar dat ga ik laten schieten… massaal op 40 km is gekkigheid. 40 km is prima maar niet met iets van 500+ duiven die in een breedtefront van meer dan 30 km naar huis moeten.

Dat er overigens als volop individueel wordt gelapt zie ik nu en dan als er een klad duiven aan het koersen is…mooi man, het staat te beginnen!

maandag, maart 13, 2017

Zon erin of toch niet?

Zohee wat een lekker weer. Na een enorme douche eerder vorige week, was het vanaf zaterdag gewoon heeeerlijk.


Vrijdag haalde ik wat eitjes bij Mister ZLU, Bert Saarloos. Dat doet weer dromen van kampioenen! Man man man wat heft Bert toch een gouden kweekstal. De Barracuda, D'n Arie, Stamvader, rechtstreeksen van Noël Peiren enz enz. Prachtdieren. De Blue Dusk was ook een erg fijne in de hand zeg. Die gaat het zeker nog wel eens laten zien, daar ben ik zeker van!


Het paste goed bij mijn voedsterkoppels en alles ligt nu netjes te wachten. Ik heb wat overbroeders, wat jongen en Ari die aan ronde 3 begon. Ronde 1 van Ari x Zusje is geringd en wat denk je: 1 van beiden heeft volledig witte teennagels... zou het dan toch? De ander heft wat witte slagpennen net als het Zusje. Ronde 2 met Rode Maria (Naar de vrouw van Jos van Olmen) is goed bevrucht. Die komen a.s. week uit. Verder had ik nog 1 eitje liggen dat niet uitkwam van 'Koppel 2'. wel bevrucht zo leek het maar het vruchtje dood in het ei. Kan bevroren zijn geweest destijds maar ik ben er alert op. Het is altijd een vraag maar ook gewoon dat zoiets kan voorkomen natuurlijk.


Verder hou ik de plank voor het raam. Kwestie van de rem erop houden. Het weer is goed genoeg nu zonder dat het hok optimaal is. Ik wil de forme niet vroeg op het hok. Of ik dat zo kan sturen, weet ik niet maar ik waag het erop. Zon kan er dus maar beperkt in.

donderdag, maart 09, 2017

alles weer goed bij Dr Marien


De rustige Belgische dierenarts, dr Marien was er weer in Mookhoek.

Voor degenen die ook eens willen: 3 mei is hij er weer.

Hij houdt spreekuur bij Reedijk Diervoeders. In de garage, zo ongeveer van net na de middag tot laat op de avond. Was gisteren kunst en vliegwerk tussen werk, gezin en kerk door (biddag).



Heeft kijk op duiven. Pakt je beste er zonder pardon uit.

Gisteren was hij bij 2 van de 6 die hij beetnam erg te spreken. Zeker een laatje (doffertje) uit Ari (x rooitje uit zus Supercrack 403 van Jos van Olmen). Een andere (van vd Klein/De Jong) was meneer ook te spreken.


Het geeft de burger weer moed dat ik op de goede weg ben met deze duiven. Nu beiden nog maar eens zien op te leren en behouden. dan zijn het komend jaar nep-jaarlingen en moeten ze 1 a 2x een marathon meepakken.

 

Ik geef zijn roze poeder (mineralenmix) van deze dokter.

Ook zijn conditiepoeder nam ik deze keer mee. Jaren geleden gaf ik dat ook maar stapte er van af.

Nu wil ik het weer toepassen. Daags na terugkeer en of midden in de week.

 

De laatjes kregen een paramixo prik. Nu de oudjes nog.

Duiven waren weer goed, niks geen medicatie nodig.
Ondanks de matige verzorging tot op heden zijn ze prima qua gezondheid. Gelukkig zag ik dat zelf ook maar nu bevestiging en een prik moesten ze toch. Die laatjes lap ik de komende tijd nu en dan eens om ze daarna ruim voor de vluchten van de jongen al op dreef te hebben. Dan dus mee met de eerste vluchten van de jongen en dan prober ik ze nog La Souterainne te spelen. Lukt dat niet dan een midfond of 2 -3 toch zeker.



dinsdag, maart 07, 2017

Versnellen


Het vliegseizoen komt nu snel dichterbij. Voorjaarsvergaderingen, vaccineren, hoklijsten, kweek afwikkelen en vooruitkijken naar een eerste opleer. Ik ben er zelf nog niet. Duiven komen toch echt op de laatste plaats in de combi met gezin en werk. Zonder hulp is het voor duivenmannen met werk en jonge gezinnen en tour de force. Fijn vind ik dat ik niet al begin april met duiven hoef te knallen. Goed gezond en gewoon meedoen is dan voldoende.

 

De eerste jongen zijn uit. Ari begint aan de 3e keer drijven. Alle anderen voeden straks op, broeden over of zoiets. Beetje van alle rangen en standen wat in huis hebben. De duivinnen hebben de grootste of strengste selectie te gaan. Slechts 4-5 oude duivinnen die zelfs nog niet perse van ‘t allerbeste zijn vind ik. De rest jaarlingen waar ik bij enkelen nu en dan nog flink kan twijfelen. Ik denk dat het komt doordat in de afstamming al generaties lang de duivinnen niet echt zijn gespeeld èn natuurlijk dat ik de cirkel daar wellicht niet 100% rond heb (bij de doffers beter). So be it. Ik wil de duivinnen spelen en selecteren om z.s.m. het hok op te bouwen en daar hebben we nu eenmaal ook topduivinnen bij nodig.

 

Afhankelijk van het tijdverbruik zou ik zelf ook stoppen met duivinnen te spelen maar in 2017 in elk geval nog wel!

Vnml Dagfond en 1- 2 marathons voor de dames. Doffers vergelijkbaar. Daar zitten net wat meer beloftes tussen is m’n idee. Misschien heb ik het mis maar dat gaan we zien. Wel 2 ‘kneuzen’. 1 die gebutst en genaaid is geweest en 1 die vorig jaar een goed excuus had maar of dat excuus dit jaar nog doorijlen zal weet ik niet.

zondag, maart 05, 2017

Leuke beurs

Gister een leuke beurs gehad. Diverse bekenden. Vooral ook Zeeuwen. Die ken ik al jaren en vaak ook via senior. Ze vragen ook uit betrokkenheid naar z'n gezondheid. Nou dat kan echt beter hoor. Goede momenten en dagen wisselen de mindere wat af. Gelukkig nog wel zodanig dat vanalles mogelijk is maar nu en dan valt het niet mee om de gewone dingen te doen...

De foto's die van de clubduiven zijn gemaakt van Hans (Pigeonpics) ontvangen. Mooi werk!

Mooi voer gezien bij Versele en een praatje gehad met Martijn. Fijne vent en die lui hebben het ook goed voor elkaar als je het mij vraagt. Beheersen toch maar even het leeuwendeel van de duivenvoerbranche hey! Ik ben wel weg van dat voer met zwarte mais. Van Tijn begrepen we dat het alsmaar beter gaat lopen. Die meerprijs is verwaarloosbaar als je het op jaarbasis bekijkt.

Nestmatjes, belgasol en nog wat knijpringen, That's it.
Je kijkt er van op hoor, hoeveel zooi je kopen kan. Veel medicatie of supplementen terwijl we eigenlijk allemaal weten dat we het meeste totaal niet nodig hebben!!

Hier de laatste eitjes van de duiven die adoptieouder moeten worden.
Ook de eerste zijn uit. We gaan nu in een razend tempo maar het begin van het seizoen.. boem

donderdag, maart 02, 2017

Boodschappen op de beurs

Op de beurs doe ik net als zoveel anderen wat 'boodschappen'.
Ik wil een paar nieuwe drinkpotten. Misschien wat knijpringen met tel.nr en verder eens zien of ik bij De Weerd nog BS kan en of wil afnemen. Dat is toch een goed product. Nodig? valt wel mee maar Ik wil toch wat korter op de bal spelen in de 10 weken dat het er toe doet op de Marathons.
Gele druppels ook handig. Afgelopen seizoen 2x in de drinkpot gedaan. Druppelen zelf zie ik niet zitten, dat kost me m'n kleding.


Verder weinig wensen. Bij Versele nog eens zakken bekijken met de zwarte mais.


Eigenlijk niet zo heel veel dus deze keer...

woensdag, maart 01, 2017

Herfst i.p.v. een late winter

Winter was er deze keer nauwelijks. Deze week des te meer water. Pff het is meer herfst dan wat anders. Ik vind de duiven er behoorlijk goed onder. Dat vond ik wel eens anders. Zo ver tevreden dus. Zaterdagmiddag beurs. Wat boodschappen doen en wat mensen ontmoeten. Altijd wel een must eigenlijk zo net voor het seizoen begint.


De zwarte mais wordt er weer opvallend snel uitgegeten. Smaakt lekker kennelijk. Of een duif ook van nature doorheeft dat het barst van de antioxidanten lijkt me stug. Voordeel van de twijfel dan maar tot nu toe


Marien zit volgende week woensdag weer op 's Gravendeel. Ik ga ook weer eens.
Laatjes mee denk ik. Prik erin en even keuren door de meester.