donderdag, november 30, 2017

Nogmaals bakkersgist

Een goedkoop middeltje voor een extraatje is bakkersgist. Of direct van uw arme bakker, of uit de supermarkt (de meeste hebben het wel) of gevriesdroogd. Deze 3 varianten een beetje op volgorde van wenselijk. Beetje vochtig maken met lauw water, over het voer. Drogen en op laten eten. Ze eten het graag. Kennelijk is de smaak er 1 die ze waarderen.

Merkbaar geeft het ze een toenemende eetlust want de dag nadien hebben ze merkbaar meer trek. Ik heb ook het idee dat het de donsrui stimuleert. Het zal het duivenlijfje simpelweg een oppepper geven. Een blokje gist van de supermarkt kost nog geen 20 cent en je kunt er 1 tot anderhalve kilo mee natmaken. Ik geef het nu en dan. In deze tijds als ik er aan denk 1 tot 2x per week.

Enzymen, vitamines en eiwitten, dat is zo'n beetje de niet wetenschappelijke inhoud van dat goedje. Ik zou zeggen geef het ze nu zodat je het straks in het seizoen zelf en je duiven gewend bent/zijn om te maken en te eten.

Volgens mij zijn de laatste pennen er nu uit. Misschien nog een enkeling van niet. Tijd voor de Rust/Wintermengeling. Gisteren niet voorhanden bij de voerman maar binnenkort in aanschaf. Maandje geven en dan koppelen einde van de maand of begin januari.
Laatste dagen licht aan en ruimengeling geven om ze uit de winterstand te krijgen. Ik heb er weer geloof in dat de ploeg weer beter is dan voorheen.
Ik richt de pijlen op: ervaring voor de onervaren duiven. Gerichte inzet van de ervaren makkers op enkele mooie (voorkeur ZLU) vluchten. In een druk bestaan is het keuzes maken en ik kies ervoor om vooral gericht te proberen te pieken. Hopen dat dit lukt. Als de ploeg sterk is, komen prestaties vanzelf (mits de melker geen cruciale fouten maakt).

Er zitten 4 oude ervaren doffers. 2 tweejaarse en de rest jaarlingen. Bij de duivinnen liggen de verhoudingen vergelijkbaar. Veel onervarenheid dus. Jaarlingen gaan dagfond doen en minimaal 1x een grote. Dat kan Agen zijn maar sowieso een ochtendlossing.

dinsdag, november 28, 2017

Supplementen!

Supplementen, hoeveel kun je er wel niet vinden in ons duivenwereldje. De één promoot ze nog harder dan de ander. Op internet als er andere waar wordt aangeprezen staat er dan bij "advertorial" om aan te geven dat een bepaald geschreven stukje nu eenmaal is geschreven als een soort advertentie. In duivenland komt dat woordje "advertorial" niet voor en schrijft de duivenpers er lustig op los. Veel van die pers-boys hebben baat bij verkoop. Eerlijk: niet allemaal!

Dierenartsen promoten ook wat af of hebben het nu eenmaal omdat men er naar vraagt. Pfff wat een gekke wereld!

Uit ervaring weet ik wel degelijk dat er supplementen een effect geven. Dat kan zijn omdat de duiven er minder door gaan drinken of gaan eten maar ook wel degelijk omdat het een ander effect beoogd. Denk ik aan het geven van bakkersgist, dat heeft wel degelijk effect, al is het maar op de eetlust. Neem je jodiumhoudende elixers en kruidendranken waar dat in zit, dan weten we allemaal dat de schildklier nu eenmaal sneller gaat werken, met diverse gevolgen. Zo is er vast meer te benoemen.

Kijk dat het effect kan hebben, staat buiten kijf wat mij betreft.
Vaak ook meer dan ons lief is, tsja, dat laten we dan niet weten natuurlijk.
Om dat laatste te vermijden: doe gewoon bijna niks en als je wat doet, dan met mate!!
Gelijk ook erg gunstig voor je portemonnee.


maandag, november 27, 2017

Kletsnat verhaal

Wat een natte boel en wat is dat matig voor de conditie van de duiven.
De 3 K's : Koud, Klam en Kil doen weer van zich spreken en dat is niet goed voor de conditie. Desalniettemin vind ik ze er aardig op staan op eigen hok. Vlieggedrag is prima en de rui nagenoeg ten einde. Nog even de winter door en dan bijtijds in 2018 koppelen en kweken.

Bijtijds omdat ik jongen wil die ik km's kan laten maken in het geboortejaar. Onervaren nalijnduifjes zijn niet minder qua kwaliteit maar op ervaring kunnen ze het taai krijgen. dat is vooral als ze er een keer goed naast zitten en flink km's moeten maken. Gaan ze dan diep, dan is dat funest voor een goede conditie en dat is voor het individu niks maar de ploeg heeft er ook geen baat bij.

Kortom, eerder beginnen om ze langer de kans te geven meer ervaring op te doen.

Verkoop van de 20 duifjes van Bert Saarloos gezien? Een spectaculair resultaat. Met zo'n topper als BLUE DUSK in huis, staan de kopers te dringen, dat blijkt wel.

Zaterdag aanstaande tentoonstelling in de club. Viertallen en paar rondjes op het rad. Animo neemt niet meer toe helaas maar we zullen ze er weer voor oppoetsen, nietwaar?!

vrijdag, november 24, 2017

Laatste pen en daardoor minder vliegen

1 duivin kwam eerder terug. Waarom?
Haar laatste pen staat half door. De een heeft er meer last van dan de ander maar het is een bekend fenomeen dat duiven er last van kunnen hebben. Zegt denk ik niks over de kwaliteit. Deze duivin was mijn eerste oude van Agen. Uit Oded x Zusje.

De doffers waren al vroeg uit. Lekker in bad geweest. Nu de meiden nog. Dat kan hier gelukkig nog buiten. Zo dicht in het centrum van ons dorp geen rovers... althans nog niet.


woensdag, november 22, 2017

Zeer goed vliegen in deze tijd?

Is het dan toch de pijlstaartolie die ze zo extreem goed doet vliegen? In deze tijd komen ze niet veel uit. Al helemaal niet nu schoonpa kampt met rugproblemen. Ik liet de duivinnen zondag uit en die vlogen echt extreem goed. Zeker 2 uren en hard. Ik was eerst van mening dat ze dat deden vanwege roofvogels maar daarvan was er geen enkele te bekennen. Misschien heeft het ze op gang gebracht maar ze bleven maar gaan met extreem veel snelheid en graagte.

Winterforme? Bullshit. Gewoon fit voor de tijd van het jaar en dat zie ik een heel jaar door graag. Dit alles met en minimale verzorging. Vandaag is het weer een stuk zonniger en vlogen ze weer maar even dik 2 uur. De mannen vliegen ook lekker maar niet zo extreem goed. Er zitten er daar bij die het eerder voor gezien houden en dan halen ze de rest neer.

Natuurlijk is de pijlstaartolie geen vliegbevorderaar... hooguit en erg marginale bijdrage.
Blijft gewoon fijn om duiven met zin te zien vliegen, het is de baas een pretje voor diens ogen.

De ruimengeling schroef ik terug nu. Meng er Paddy doorheen en Winter/Rust van Matador. Regelmatig lijnolie of pijlstaartolie met mineralen van Marien, of conditiepoeder van hem. Vandaag toevallig ook en verse grit + scheutje Ropa door het water.

Blue Dusk gezien?
Piet de Vogel filmde spontaan deze topper.
Kijk maar eens op toppigeons.com

Noteer alvast:
Vrijdag 1 dec. Martin van Zon in Zuid Beijerland.
16 februari Andre vd Wiel bij ons in de club in Oud-Beijerland
13 december Marien weer in 's Gravendeel, Mookhoek bij Reedijk Diervoeders



dinsdag, november 21, 2017

Teveel duivinnen nog

Er zitten nog teveel duivinnen t.o.v. doffers. Ik kan maximaal 15 koppels vliegers zetten, liever minder. Enkele duivinnen worden niet gespeel (Limoges, Zusje, Maria) en die zitten dan als het ware in de weg. Ik wel graag juist van hen zoveel mogelijk nakomelingen maar heb er geen kweekdoffers voor. Het is nog een beetje puzzelen wat nu het meest wijs is.
Als iemand een samenkweekje wil doen, hoor ik graag een voorstel!
Enkelen boden al wel eens wat aan maar we maakten het nooit concreet, misschien maar eens doen?

Verder: de laatste pennen worden gestoken. Over minder dan 2 weken de tentoonstelling in de club. We gaan het zien welke nu weer goed voor de dag zullen komen.

Hokken zijn geschoond, alleen nog het weduwnaarshok maar dat is het minst nodig omdat ik daar voor de rui al eens huishield. Binnenkort ook daar een nieuwe laag Zeoliet en ik denk i.c.m. houtsnippers en de roosters er daar uit. Ik vind dat in dat hok gewoon niet prettig. Een forse laag bodembedekker is toch iets wat het behaaglijker maakt!

maandag, november 13, 2017

Geen tijd + bevestiging

Tijd aan de duiven besteden is er weinig bij hier. Zoals al aangegeven zijn de dagen te kort en moet het maar zoals het kan: of zelf voer geven voor de hele dag of vrouwlief vragen dat te doen gedurende de dag. Vandaag staan er bijvoorbeeld voerbusjes gereed die ze later vandaag aan de duiven geven kan. Water doe ik dan vaak zelf wel. Voordeel is dat ze zo weinig drinken in deze tijd en de drinkpot niet snel leeg is.

Zaterdag was ik nog bij een liefhebber in België die me 2 knapen van duiven in de handen gaf. Die gozer is goed bezig samen met z'n broer. Binnen enkele seizoenen draait die daar zeker mee in de nationale top. Nu al zijn er de eerste successen en met diens aanpak kan meer succes welhaast niet uitblijven.

Gezien dat Saarloos de internationale competities naar z'n hand zet? Knap Bert!! Kampioen zijn/worden is al niet makkelijk maar jaren met de besten meedraaien gaat je goed af! Chapeau!!
2 kinderen van z'n Blue Dusk (als je het mij vraagt de beste ZLU duif op dit moment) staan op Top-pigeons en zullen een klein fortuintje gaan kosten denk ik. Mijns inziens terecht. Ik denk dat we over een jaar of 5 de bloedlijnen van deze kanjer her en der zullen zien opduiken in de reportages!!

Mijn portemonnee is helaas niet toereikend, hoewel ik er fier op ben dat zo'n beetje de helft van mijn duiven rechtstreekse Saarlozen zijn!

Op de site van Embregts Theunis een beetje bevestiging van wat ik al eens schreef: Concurrentie bepaalt mede je uitslag. De beste duiven in diverse competities pikken uitslagen (en dus punten) mee van vluchten waarin de duivenaantallen groot zijn maar de feitelijke tegenstand voor de kampioenen gering. Denk aan de nalijn! Geen negatief woord voor de winnaars, begrijp me goed maar een kopprijs tegen een deelnemersveld die al voor de start geen weerstand zouden gaan bieden? Mwahh
http://www.embregts-theunis.com/
De midfond is de sterkste competitie: Iedereen doet mee en het is de piek van het seizoen!

woensdag, november 08, 2017

Met honger naar je hand zetten

Gisteren een dag laten vasten. Vandaag in de middag voer met wat olie natgemaakt en voorzien van ROPA Booster. Dat kreeg ik van pa, die het nog had staan van ooit een beursaanbieding. Prima spul als je het etiket moet geloven, pro en prebiotica. Voor wat het waard is, nietwaar?

Ik ben altijd benieuwd of het gegeten wordt en of ik het kan zien. Met name aan de mest de dagen erna. Meestal doet het te weinig op zicht. We gaan het meemaken.

Handig vind ik het wel om met honger duiven naar je hand te zetten. Ze aan het luisteren krijgen en met focus op de baas? Honger doet wonderen!


Verder echt laagseizoen.
Of hoogseizoen voor de vergaderingen, de kampioenendagen en over enkele weken de tentoonstellingen.
Succes allemaal

dinsdag, november 07, 2017

Eerste kou

De eerste kou van dit nieuwe winterseizoen was er vanmorgen! Vrieskou wel te verstaan. Ik vind het handig, ze hebben dan al snel meer honger. Hoewel? Later vandaag de zon in het hok en het is vervolgens behoorlijk warm. Maakt niet uit, beiden doet ze goed en is veel beter dan de vochtigheid die we eerder hadden.

vrijdag, november 03, 2017

Wauw Martin

Lees dit eens van Martin van Zon:

Dit opent toch aub onze ogen over het stayeren, of niet?
http://www.martinvanzon.com/waarheid-als-een-koe/

Kijk stayeren doen duiven sowieso wel maar als je aantallen meegeeft van (goede!) duiven zoals Verkerk en de Bruijn, dan help je jezelf echt naar beter. Ik ben al blij als die van mij enkele honderden kilometers mee stayeren maar als ze dan afslaan naar Oud-Beijerland zakt het tempo nu eenmaal zo desastreus (omdat ze dan alleen gaan) dat we nooit tegen de stayers opkunnen...

Starter helpen

Vandeweek een spontaan bericht van een soort herintreder. Vandaag wat spullen aan hem gegeven. Zeker na een diversiteit aan spullen van senior kan dan met blijdschap naar iemand anders! Sowieso een beweging in duivenland: Velen stoppen en de spullen van iemand die met de duivensport stopt blijven over. Hoe goed is het om daar beginners en herintreders mee te helpen in plaats van de boel naar de stort te brengen?

In Tholen is Mario bijvoorbeeld erg geholpen met de spullen van pa. Gaat zelf op nieuwe locatie starten en hoe fijn is het dan dat je kwaliteitsmateriaal van interieur tot potjes en tonnen en wat niet al gewoon kan meenemen. Opgestart in een floep en een scheet en zonder de knip leeg te hoeven storten!

Komend weekend gaan de geslachten uiteen. Ik wil aan vroege kweek doen (eind dec, begin januari) en dan moet de boel -vind ik - van elkaar. Straks beperkt wat bijlichten en dan koppelen. Vooral uit de favo's wat opkweken en al snel de geslachten weer scheiden. Doel is een vroege ronde om die veel ervaring te laten opdoen in het eerste levensjaar.

Diverse duiven zijn nu al aan de laatste pennen bezig... wat worden ze al weer mooi!

donderdag, november 02, 2017

bonnensucces

We  kenden een zeer goede bonnenverkoop. DANK aan alle schenkers en kopers!
Hopelijk ook nog succes ermee.

rustige tijd hier. weinig nieuws. de prijsuitreikingen laat ik voor wat ze zijn.
een beursje meepikken of een spreker aanhoren lijkt me nog wel wat deze winter.