woensdag, februari 27, 2019

Toch kun je ze niet alles bieden, incl. TIP

Ondanks een weelde aan extra's zoals grit, meerdere mineralenpoeders, bakken met beute-bak en beute-bak achtige zaken, scharrelen de duiven maar al te graag in de tuin. Nu en dan eens een korrel grond, dan weer eens een takje voor het nest. Je denkt dat ze voldoende hebben maar toch zoeken ze naar meer. Vandaar dat ik in het verleden wel eens een molshoop opschepte en het hok in bracht. Ik denk dat we ze meer zouden moeten kunnen bieden dan we doen maar het is ook gewoon niet altijd realistisch. Daarnaast: nemen ze het op of gebruiken ze het eigenlijk alleen om maar wat in te scharrelen?

Ik las ook wel eens dat het een beetje is als met kippen: die hebben het ook nodig tegen hun verveling of juist gezien hun behoefte: die moeten nu eenmaal scharrelen omdat het hun natuur is! Dat heeft geen kweker er ooit uit gekweekt.

Koopman brengt een bak zand op het hok om ze te doen scharrelen. Ik geloof we wel in.

Ik vrees dat er 1 eitje niet uitkomt. Uitgerekend dat ene eitje bij het koppeltje waar het andere ei van onbezet bleek. Mijn eigen schuld overigens: Bij het kijken eerder al, viel het uit mijn hand. Raakte de rand van de broedschotel. ogenschijnlijk niks. wel een mini breukje maar niet zo erg dat ik er bijvoorbeeld een (stukje van een) vloeitje over wilde plakken (TIP trouwens). Maar gisteren mijn nieuwsgierigheid opnieuw niet kunnen bedwingen en het is iets lichter heb ik het idee en de kleur wat te donker. Ik denk dat het zo is dat het wat uitgedroogd is geraakt. Balen maar ook geen grote treurnis. Wel een mooi stel jaarlingen trouwens. Het duivin is uit Ari, dus halfzus van Habib. De doffer lijkt me een krachtpatser. Het valt me op dat hij een enorm krachtige vleugelslag heeft. Eerst maar weer eens zien wat dat zegt.

Beurs zaterdag? Misschien.
Niet perse iets nodig dus waarom zou ik dan?
De kids zouden wel mee willen maar toen ik zei dat ik niet perse naar de beurs zou gaan, was er gelijk meer interesse om met het gezin weer wat te doen... nog beter lijkt me!

Deze week weer mailcontact gehad met Frans de Coux uit Berlaar. Kan af en toe een heel sterke pot meespelen daar in het Berlaarse. Woont op boogscheut van Gaston vd Wouwer en Jos Maris. Mocht je interesse hebben in duiven van hem, wees er dan op tijd bij want in Duitsland en Engeland kennen ze de kwaliteiten van zijn duiven maar al te goed!

dinsdag, februari 26, 2019

WARM en popcorn

Wat een winter! In plaats van vorst is het in de zon ruim boven de 20 graden (in de schaduw ca 15). Wauw wat is dat lekker maar o jee, gaan we dat niet moeten bekopen joh!?

De duiven doen het er goed op. Mij best.

Het lijkt wel popcorn zo poppen de jongen uit de eitjes. Halve schalen overal.

De strategie is bepaald. Vliegseizoen 2019 mag komen!

maandag, februari 25, 2019

Gobel op dreef

Wat een goede avond was het met Stephan Gobel!
Heldere duidelijke kijk op de sport, in het bijzonder natuurlijk het veterinaire stuk. Korte samenvatting is dat we alert behoren te zijn, geholpen door controles. Frequent vaccineren, wat de weerstand helpt opbouwen. Verder gewoon kort op de bal!
Dank Stephan, het was zeer leerzaam. Dank ook aan de bezoekers van buiten de eigen club. Altijd gezellig om gasten te ontvangen. Het was lekker vol en gezellig.

Klein onderzoek bij 2 van de 3 zelfde duiven als bij Dr Marien leverde evenmin iets op. Oftewel, de uitkomst was hetzelfde: de duiven hadden bij beide artsen geen geel in de krop. Mest vergat ik mee te nemen, dus dat wordt niet nog eens bekeken.
Ik had wel de doffers mee die gelijk een prik ontvingen tegen parmixo en als ik het juist heb, direct ook tegen herpes (combi).

Thuis kruipen alle jongen dezer dagen uit de eitjes. Het zijn er veel want als ik het juist bekijk is er maar 1 eitje onbezet op het totaal, een superscore. Uitkomen van de eitjes is vers 2, dat gaat blijken de komende dagen. Vrijdag lagen de eerste doppen er al.
Trouwens een machtig mooi iets om te zien dat ze die halve eierschalen eruit werken, nietwaar? Uit de weg en uit het zicht (van rovers).

Met dit extreem warme en zonnige weer voor deze tijd van het jaar merk je dat de eetlust anders is dan bij kou. Na deze week zal het wel weer hard gaan. Ik heb voer op voorraad om het aan te gaan kunnen, die vreetbuien...

donderdag, februari 21, 2019

Geen verrassingen

Geen verrassingen bij dr Marien. Alles was weer goed. Mest en keeluitsrijkjes in orde. Duiven staan er goed genoeg op. Doffers aan de zware kant. Dat komt door de manier waarop ik ze nu houd/ voer. De mannen kunnen wat meer eten dan de duivinnen. Even beetje bijsturen maar!

Conditiepoeder geregeld. Roze had ik nog. Pokkenentstof geregeld.

VOLGENDE KEER DR MARIEN OP 17-4 TE MOOKHOEK,
REEDIJK DIERVOEDERS. AFSPRAAK VIA JAN TE MAKEN: EVEN BELLEN!

Opvallend toch hoor: veel kampioenen schuiven bij Marien aan. Na mij was er een groot kampioen van de afdeling 5 uit Bergschenhoek aan de beurt!

Voor de leuk ook nog bij Gobel vrijdag. Ik laat gelijk de doffers enten tegen paramixo. die kan ik makkelijk pakken in de vooravond en meenemen.  Heel veel zijn het er toch niet. De duivinnen doe ik dan binnenkort bij de dierenarts in het dorp.

maandag, februari 18, 2019

Dr Marien en Dr Gobel

Woensdag aanstaande is Dr Marien in de buurt: in Mookhoek bij Reedijk diervoeders. Van halverwege de middag tot eerste deel van de avond.
Als je op consult wil, even bellen met Jan, die je dan op het lijstje zet!

Vrijdag is Dr Gobel in de club. Dat is dan niet voor consulten (althans de clubleden hebben beperkt de mogelijkheid) maar vooral voor een presentatie over de laatste ontwikkelingen, zijn visie en mening hierop enz!

Wees erbij. Het belooft leerzaam en gezellig te worden.

woensdag, februari 13, 2019

Dierenarts Gobel komt naar Oud-Beijerland

Vrijdag de 22e is Stefan Gobel bij ons in de club!
Presentatie en discussiëren, wees erbij.
Altijd gezellig, en met deze hard presterende jonge dierenarts zonder twijfel ook leerzaam!

Allemaal van harte welkom.
Aanvang 20.00 uur


http://www.gobelpigeons.nl/

https://www.duivenkliniek.nl/

maandag, februari 11, 2019

Laatste keer over nat + VRAAG

De laatste keer gemopper over de natte boel. Gisteren amper droge momenten en bij tijd en wijle enorme hoeveelheden regen. Als ik ergens een hekel aan heb in relatie tot het duivenhok en het klimaat voor de duiven is het zulk weer. geen eer aan te behalen en je ziet het in een zucht terug in de algehele conditie van de duiven. Blèh.

1 duivin legt niet, vreemd. Alsof er iets mis is.
Ik zal er vanavond een nep-eitje onder leggen.
Verder een zeer goed resultaat: na 12 dagen alle op eitjes.

VRAAG
Ik wil de oude duiven ontzien. Moet ik ze laten overbroeden en de jaarlingen de jongen laten opkweken? Met overbroeden hoop ik de doffers en duivinnen de kweekcyclus niet af telaten maken en de rui remmen. Is dat zinvol of juist niet? Wie heeft er ervaring en wat adviseer je eventueel?

Overbroeden zinvol?
Jongen opkweken tot bijv. 8 dagen (tot de pap eraf is??)
wat is wijs?

donderdag, februari 07, 2019

Pech met de leg?

Elk  jaar is er wel pech met de leg of het eerste kroost. Vroeger kon ik er erg mee zitten als uitgerekend uit die ene er zo'n pechgevalletje was. Tegenwoordig niet meer eigenlijk. Wat het is, is dat de kans dat net die ene de ultieme topper worden zou, zo klein is dat je het best maar zo snel mogelijk kan incasseren en doorgaan. Tuurlijk ruimte om te balen maar realisme snel voorrang geven.

Momenteel gaat het hier voorspoedig. Op de 8e dag al 6 vd 14 koppels op eieren. Vanmorgen bleken er nog maar enkele hun eerste eitje nog niet te hebben gelegd. Prima zover dus. Ik verwacht enkele lege eitjes meer dan anders omdat ze minder los zijn geweest. Nu is er in zo'n klein hok te makkelijk gelegenheid voor buurtbewoners om het treden te verstoren en dan zullen de eitjes dus leeg = onbevrucht kunnen zijn.

Ik heb mijn voerplannen etc rond. Weinig vernieuwends. Iets meer structuur in supplementen van Marien (netjes elke x geven en niet slordig daar in zijn). Belangrijkste toevoeging is Spirulina dit seizoen. Dat is goed spul als je het mij vraagt!

woensdag, februari 06, 2019

Het is weer eens een natte boel

Als ik toch ergens een hekel aan heb is het wel dit weer: kletsnat van de regen en dat bij lage temperaturen. Het is in het hok ook het minst fijne weer. Evenzo geeft het je ook de kans om de beste er weer uit te pikken: die blijven het langst het gladst!

Zorg dat je je plan paraat hebt en kan acteren waar nodig: wat is je doel dit jaar en wat is er nodig? In tijd, materialen enz! Nu nog in orde brengen of de boot missen.

Beute wijst naar de veiling op Pipa van Stef Bals. Dat is iemand die in een enorme kampioenenstijl de midfond domineerde samen met zijn maat Huijsmans. Werd 1e o.a. Midfond in Brabant 2000... Mooi hoe zulke kampioenen worden geëtaleerd. Onder de indruk van zulk vuurwerk!

Blijft toch ontzettend apart hoe de pers de aandacht bepaald die kampioenen krijgen. Destijds toen ik het vergelijkbare kampioenschap (1e Midfond o.a.) innam in grotere afdeling 5 (West) amper voor het voetlicht. Dat is vrees ik niet anders voor verschillende kleine grote kampioenen, nu nog.

maandag, februari 04, 2019

Eierleg gestart

De leg is gestart. Alles zit los en de eierleg is vrijdagavond gestart. Een duivinnetje van Cees Elzakkers opende het bal door haar eerste in de schaal te leggen. Was een bestaand koppel sinds afgelopen najaar (Doffer uit Ari, 1 van mijn mooiste). Het duivinnetje heeft bloed van kampioenen in de aderen maar is een aparte. Ik ben benieuwd wat ze verder gaan brengen.

Tabakstelen worden volop gesleept. 1 jaarling koppel wilde niet maar wat bleek is dat ik de duivin bij een doffer had gezet waar ze niet dol op was. Ik zette haar terug in het jonge duivenhok waar de restant zat en ze papte gelijk weer aan met haar oude liefde.
Had ik moeten weten!

Mooiste jaarling is een doffer uit met 3/4 Saarloos in het bloed en 1/4 Joosen. Mooiste duivinnen zijn momenteel 2 jaarlingen. Fijn om daar wat upgrade en -date te hebben want daar moet nog wat verbetering plaatshebben vind ik.