dinsdag, mei 31, 2016

Duivinnen beter?

Mijn duivinnen zijn op dit moment beter in conditie dan de doffers. De cirkel is daar rond maar bij de heren niet. Altijd was lastig hoe je als melker daar weer verandering in krijgt en hoe je het bij de duivinnen nog zou kunnen verbeteren.

Gisteren net voor de hevige buien nog uitgehad. Hexenbier in het water en het voer wat vermengd met Paddy om het wat minder zwaar te maken. Ik vrees dat daar de crux in zit v.w.b. de doffers. Ze trainen niet zo lang en zwaar eten schotel ik ze genoeg voor. Dat moet lichter wil ik ze aan het vliegen krijgen. 1 juni is cruciaal... de zweep moet erover!

Ik probeer ze 's morgens ook uit te laten, ook al is dat soms wel erg vroeg. 's avonds idem, desnoods een 3e keer op een dag. De duivinnen doen makkelijk 1 uur hoewel daar de snelheid nog ontbreekt bij het trainen.

Het jonge spul lijkt goed in orde. Volgende week start ik met opleren, is het plan.

maandag, mei 30, 2016

Wonden likken

Her en der worden wonden gelikt. Vluchten, zeker de dagfondvluchten, zijn allemaal (?) moeilijk verlopen. Duiven hebben een veelvoud aan kilometers gemaakt in moeilijke (hoge relatieve luchtvochtigheid, wisselende wind enz) omstandigheden.
Bij diverse lui duiven nog niet op appèl, en dat doet zo vroeg in het seizoen natuurlijk zeer en doet plannen in duigen vallen. Nieuwe plannen maken is nodig en zo gaan we weer door.

Onze LC was zo wijs om korter te komen. In eerste instantie leek dat overdreven maar op zaterdagavond konden we al concluderen dat dit zo gek nog niet was. Peronne veranderen in Quievrain was wellicht niet nodig geweest maar al bij al, goed gelopen races in afd.5.

Ik stelde Martijn Oomen nog een vraag over hoe ik de datum gelijk kon zetten in het Junior T3 klokje dat ik van pa te leen heb. Via een zoekopdracht in Google kwam ik er zelf niet achter. Uiteindelijk kwam Martijn al vliegensvlug met een handleiding die is ingescanned. Goed bezig, die Tijn!


Bij de jongen 1 coli-verdachte: Niet eten en wat dik zitten. Het is er maar 1 maar toch, de baas is alert. Het is heus (nog) geen uitbraak maar het zet me op scherp. Evenzo kun je dat niet 100% sturen, dus ik wacht af en anticipeer weer op hoe ik het vanavond bij thuiskomst aantref.

zondag, mei 29, 2016

Pittige opdrachten

Door de weersomstandigheden waren het best zware klussen. De ingekorte afstand maakte wel wat goed. Lokaal begin ik met de 3e, en pak er 9 van de 28 in de prijzen. Niet ontevreden maar het kan en moet beter.

Vannacht bij elkaar gebleven en vandaag allemaal in bad.
Woensdag dr Mariën nog eens laten beoordelen.
Ik denk dat ze gewoon maar meegaan op de midfond a.s. weekend. Liever Souppes maar dat lukt me niet vrijdag qua inkorven.

Overigens, bijgaande foto zoals op Pipa te zien, geeft een beeld van de moeilijke situatie op zaterdagmorgen.


Mijn laatste duif kwam 21:15. Zag er op zich goed uit, en nog. Waar ik echter achter kwam, vandaag , was dat hij amper meer omhoog komt. Het moet welhaast zo zijn dat hij, het is 1 van de doffers, van het grote aantal vlieguren, een soort overbelasting opliep. Blessure of spierpijn ofzo. Misschien te verhelpen met calcium en of magnesium maar dat heb ik niet in huis. Rare gewaarwording. Prachtdoffer, in goede doen, niet omhoog kunnen. Zo uit mij handen, lukt 1,5 meter naar zijn broedvak nog niet eens. Heeft iemand een goed advies? Of kan ik deze afschrijven?


donderdag, mei 26, 2016

KBDB last af voor zondag + gaat afd. 5 alweer oostenlijker lossen ?

Bovenstaande staat te lezen op Pipa en Pitts. Kennelijk was er afgelopen zondag sprake van slecht verlopen vluchten en reageren ze nu door andere maatregelen te treffen. Zaterdag lijkt het nog te kunnen als het niet slechter is dan ze nu denken. Het westen is nog het schoonst v.w.b. de atmosferische storingen, buien of wat ook.

"Fingers Crossed" zoals dat heet en of gewoon vertrouwen op een goede afloop!

Bij mij gaan ze mee, en ik hoop op geluk wat betreft die weersperikelen. Ze zijn niet in forme maar met een weekje rust en voldoende vetten in het voer moeten ze gewoon naar huis kunnen komen. De algehele conditie geef ik een 7 1/2. Fysiek zijn ze zodanig sterk dat de 500+ km het euvel niet zou moeten zijn. Onderweg rare omstandigheden? Veel leermomenten!


Op internet gaat al een bericht de ronde, notabene door een bestuurslid geschreven, dat afdeling 5 wellicht weer oostelijker gaat lossen vanwege... de oostenwind.
Het is toch potsierlijk hoe dit allemaal gaat.



WAAR NAMEN WE DE BESLISSING DAT AFDELING 5 BIJ VOORSPELDE OOSTENWIND MAAR GAAT VERANDEREN VAN LOSPLAATS, OOSTENLIJKER??

Die tests met gps-chipringen lieten laatst zien dat bij oostenwind, Friese duiven westelijk vlogen... test dat aub nog eens met een westenwind. Ik ben er zeker van dat dan veel duiven oostelijker vliegen. Maar laat het nu 2/3 van het aantal keren westelijk waaien. Is het oostenwind, dan zouden we gaan rijden naar oostelijker losplaatsen. Wie legt dan uit waarom we bij westenwinden niet westelijker gaan lossen??
Plus, toon dan het effect aan aub dat dit oostelijker gaan lossen VOOR IEDEREEN beter is...

Ooh ja, tot slot... In België wordt notabene op zaterdag her en der een westelijke wind voorzien!

Ik kan er met m'n pet niet bij.

woensdag, mei 25, 2016

Pieper na 3 dagen terug

Afgelopen zaterdag ging er een piepertje op de vleugels. 1 van die 4 jongste die ik recent speende. Het dons nog een beetje op de kop, kwam het ding buiten en ging wat snel, pardoes op de vleugels. Nestmaatje ging mee en direct al waren ze uit zicht. Enkele minuutjes later was het nestmaatje terug maar deze ene zag ik in geen velden of wegen meer.
Ik ben wel gewend dat de duiven bij uitwennen makkelijk schrikken en dan op de vleugels gaan. Elk jaar kost me dat er enkele. Dat is al zolang ik er woon. Ik hou het erop dat het met de ligging van het hok te maken heeft t.o.v. de omringende gebouwen, huizen en drukke straten.
Ik dacht dat dit de zoveelste zou zijn.

Tot mijn verbazing zag ik gisteren al een duifje in de nabijheid op de daken zitten toen ik thuis kwam. "Misschien een vreemde die met de jongen mee was gekomen maar niet binnen gegaan" was m''n gedachte. De doffers vlogen zo'n 3 kwartier en toen die vielen kwam het mee. Ik herkende het ding gelijk vanwege de knijpringetjes. Het had dorst want wilde de dakpannen aflikken. Mager en zichtbaar nergens binnen gezeten. Duidelijk pech gekend bij uitwennen maar ooh zo pienter en dapper de weg terug gevonden! Karakter in zo'n diertje!!

De duivinnen trainden gisteren lang. Geen hoge snelheid maar lang. Er zit wat schrikkerigheid in en de heliumballon helpt wel deze schrik in stand te houden. Gevolg: ze blijven gaan!
Het voer heb ik wat vetter gemaakt door een deel snoepzaad toe te voegen. Het zou zaterdag zo maar eens NO kunnen zijn onderweg en dan helpen de vetten als brandstof. Het wordt inkorven Blois (520 km tegen 70 p/uur is al snel een vluchtje waar ze tussen de 7 en 8 uur over doen!). Uit gemak en deelname op clubniveau gaan ze dus naar Blois en niet naar Souppes. Het zal hangen wurgen zo zijn dat het minimumaantal wordt gehaald van 100 duiven in onze club. 25+ van mij erbij zal die kaap doen slechten.

Ik hoop dat het zaterdag gaat lukken. Liefst bijtijds... zodat ik ze zelf kan zien arriveren:  's avonds is het feest want Laban senior hoopt 70 jaar te worden!

dinsdag, mei 24, 2016

Livestream vergadering NPO!

De Belgen noemen het "Straffe toebak" een mooie uitspraak maar eigenlijk is het niet heel bijzonder in deze tijd. Gisteravond was de NPO vergadering direct te volgen via een zogenaamde livestream op internet.

https://www.youtube.com/watch?v=oS7Hw9Dp7EE

Niet dat heel veel mensen mee wilden kijken anders dan uit nieuwsgierigheid natuurlijk maar over participeren kun je gerust stellen dat de barrières kleiner worden zo.
Goede zaak NPO!

Kil en blauwe bakjes

Het is maar kil. Na een regendag, gisteren waarbij volgens mij de hemelkraan de hele dag open stond, is het vanmorgen zo'n typische dag van overgang naar droger en warmer. In mijn hok is het door gebrek aan zo gelijk minder aangenaam. Niet erg hoor maar altijd kun je dat merken. Nu ben ik daar erg gevoelig voor hoor... ikzelf heb dat ook al snel in huizen en gebouwen... droog en warm daar doe ik 't het beste op, dat is bij duiven niet anders.

De jongen hebben leren drinken uit de blauwe bakjes. Ik heb een aluminium reismand. Net zo 1 als gebruikt door de afdeling. Dat was een kapotte en die heb ik gehalveerd. Eerst hing ik die bakjes aan de buitenkant van de mand. Ze zien dan heel goed dat er water in zit en gaan wel proberen. Daarna hang ik ze (bijv. na 1-2 dagen) zo, dat ze als het ware aan de binnenkant hangen. Ze kunnen er dan bij vanaf dezelfde plek maar hun kop moet door de openingen.
Dat gaat allemaal vrij gemakkelijk.
Daarna draai ik de mand waardoor ze er in kunnen lopen. Ook dat doen ze in zo'n halve mand vrij gemakkelijk eigenlijk. De blauwe bakjes zijn dan binnen 2-4 dagen weer op de boven omschreven manieren voor ze toegankelijk en eenmaal wanneer ze dat hebben gedaan, stop ik er ook weer mee. Het ding is voor mij een sta in de weg en ze kennen het principe inmiddels. En met hun geheugen is niks mis!

Op een zeer warme dag of in een zeer warme week waarin ze dorst hebben, doe ik het nog eens en daarmee heb ik de les "Drinken in de mand" afgerond. Geen enkele die de les niet heeft gevolgd en ze hebben allemaal laten zien dat ze het kunnen. Wanneer ik de gewone drinkpot terugzet immers, stuiven ze daar niet op af alsof ze al dagen geen drinken kregen!


Ooh ja, De eitjes van de vliegers (koppeling april) werden voor een zeer schappelijk bedrag van de hand gedaan. Een stukje feedback leerde dat alle eitjes bezet waren en uit zijn gekomen! Dat zoiets wel eens anders uit kan pakken is zeker bekend. Deze keer dus een 100% score. Koper en ikzelf zijn daar blij mee.

maandag, mei 23, 2016

150 tot 200

150 tot 200 bezoekers per dag op dit blog. Geen cijfers om van te schrikken maar een trouwe schare lezers heb ik inmiddels wel en daar heb ik schik in! Dank voor het volgen, ik doe m'n best - ook voor u - om bijna dagelijks wat leuks te noteren.

Vandaag en eigenlijk gisteren ook al, een regendag. Kijk een beetje is niet zo erg maar bijna een hele dag? Blèh wat een nare boel. De oude duiven zitten me er wat te hevig in. Gek op elkaar en dat doet het vliegen wat tekort en het binnenkomen na een training maakt ze ook minder gehoorzaam. Ik zie maar graag dat ze zelf ook echt weten dat het trainen en eten is... Ik heb ze simpelweg nog niet naar mijn eigen hand kunnen zetten.

Ik leer ook diverse duiven kennen in dat opzicht. Welke gehoorzaam zijn en welke zeker nog niet. Karakters leer je kennen zo. Ik vind dat prachtig maar niet elke duif laat zich voegen naar jouw systeem. Toch zitten er daar wel eens bij waarvan ik denk dat het een topper is wanneer hij/zij dat wat beter zou doen, dat aanpassen aan de baas en diens systeem.

Ben er nog niet zeker van of ik ze spelen zal op Blois of Souppes. De vooruitzichten zijn echt nog niet om over naar huis te schrijven maar van maandag naar zaterdag kan er nog ooh zo veel gebeuren.

 
Een zicht op Blois... Kijk, is het weer daar zaterdag zoals op deze foto, dan gaat het wel lukken lijkt me.

zondag, mei 22, 2016

Piepertjes in deze tijd

Gisteren liet JP me nog een tweetal mooie jongen zien. Kampioenspeler Cees Jongsma zorgde voor een duo uit een topkoppel en dat zag je direct. Bovengemiddeld mooie jongen, die JP's kweekhok gaan versterken. Cees is ook de kweker van de Vitesseduif van Zeeland van afgelopen seizoen!

Het is nu de tijd om dergelijk topmateriaal te regelen. Dat is nog goed op tijd, groeit volop uit en is kweekklaar komende winter.

Vanmorgen vlogen de doffers goed. Enkele zwervende achterblijvers zorgden voor een te vroege landing vond ik. Dat is het nadeel van zondagmorgen. Achterblijvers die nog rondhangen en waar de weduwmannen grote interesse in tonen.

1 duif ga ik proberen op St Vincent. De doffer die op de Limoges staat, zit tzt op kleine jongen en zou -mits in topconditie- een goede kandidaat zijn. Een week later zijn die jongen bijna 2 weken. Dat lijkt me niet ideaal voor inkorven op Agen ZLU. Ook al is het een onervaren duif, met een ring van '14 kan hij mee op St Vincent want hij is sec genomen geen jaarling.

Eerst maar eens Blois of Souppes komend weekend.

zaterdag, mei 21, 2016

Rustig weekend

Geen duiven mee hebben kan een verademing zijn. Tijd voor andere zaken en even niet van smorgens bijtijds de lossing checken. Het weer, wind, andere aankomsten etc.

Ik was wel even hij het afslaan van de klokken in de club en de berichten waren over het algemeen positief. Voor de wind vluchten kenne altijd een compleet ander verloop dan de kopwind wedstrijden. Volgens mij zijn die laatste eerlijker maar ik zeg niet dat nu met meewind niet evenzo de besten niet wonnen hoor.

ZEER opvallend is toch wel dat de grote namen min of meer ontbreken op appèl. Is dat niet weer apart zo een week voor de dagfond teletekstvluchten???
Het blijft me verbazen, dit fenomeen.

Op eigen hok heb ik een ballon aangeschaft om het vliegen te bevorderen. Er zit geen èchte schwung op. Ik ga het proberen.


vrijdag, mei 20, 2016

Volop coli?

Ik krijg via meerdere kanalen bericht dat er al veel coli - of beter gezegd jonge duivenziekte(s) - heersen. De tijd van stressen is begonnen. Duiven worden geënt, opgeleerd, nachtje mand etc. en raken al snel van slag.

Hier geen gedoe, althans nog niet. Kijk, ik sluit het niet uit, maar mag het afkloppen er eigenlijk maar zeer beperkt last van te hebben, over de jaren. Als je weet dat ik sinds spenen het hok niet schoonmaakte, terwijl het zo droog is en blijft als 'sinterklaas z'n kont'. Dat moet de beestjes toch wel weerstand geven zeker? Veel besmettingen die ze al meermaals hebben moeten tacklen, dat geeft weerstand. Inmiddels ook al 2x een nachtje mand en drinkbakjes in het hok aan een mand om het drinken te leren. De optelsom van zaken zal wel hoofdoorzaak zijn van het minder voorkomen denk ik. RopaB is ook superspul voor een darmevenwicht. Voorkomt het niet maar als je dat regelmatig geeft, zijn de darmen schoon en dus een beperkt dat de kans op gedoe met de darmen.

Vorige week zijn ze tegen pokken geënt. Naaldje en niet met kwastje. Ook weer een moment waarop het immuunsysteem een boost krijgt. Dat is waar ik in geloof: Eigen weerstand op laten doen door niet al te schoon te zijn en vaccineren (pokken en 2x PMV) voor extra immuniteitsreacties. Alle beetjes helpen. Daarbovenop dus gewenning aan stress situaties zoals mand en ook leren drinken in de manden!

Kijk daarnaast heb ik medicatie paraat 'voor het geval dat'. Als een coli-aanval, of wat het ook maar precies is, langer dan enkele dagen het team in z'n greep heeft, kan ik in elk geval met medicatie aan de slag. Ik geef toe dat al jaren niet te hebben gedaan. Het potje spul is denk ik ook al over de datum, ha ha maar dat is vaak een commerciële t.h.t. datum.

Misschien gaan de duivinnen vanavond nog mee naar Quievrain (165 km). Ik vind ze nu al te druk om nog een extra week thuis te laten vooraf aan Blois of Souppes. het wordt even bezien of het past in het gezinsschema... 

woensdag, mei 18, 2016

Op naar volgende week

Het plan naar aanloop van Agen wordt weer wat bijgesteld. Blois of Soupes is de stip op de horizon. Blois, ca 520 km met de afdeling (of gaan ze sectoraal los??) en Soupes ca 100 km minder maar sowieso een landelijke lossing met relatief weinig duiven waardoor ze toch een andere vlucht zullen ervaren.
Praktisch: Blois is do.dag avond inkorven in de club, Soupes op vrijdag op 60 km rijden van huis... ik wik en weeg en kies volgende week.

Komend weekend een weekje rust, voor duiven en baasje. Misschien nog een lapvlucht maar ook dat bezie ik nog wel.


Tussentijds gewoon Premium Complete met Master Black gemengd... en deze dagen relatief schraal gevoerd. Ik wil ze meer aan het trainen krijgen maar die fondduiven gedragen zich in dat opzicht toch anders dan de midfondduiven die ik gewend was. Gisteren hexebier. Vandaag deed ik daar een scheut Tarwewater doorheen. Ook zondag was het tarwewater, toen 100%. Spectaculaire werking van dat goedje. Weinigen die het kennen maar het is super. Ik denk dat wanneer we een hoeveelheid duivenvoer 24 - 36 uur onder water zetten het resultaat vergelijkbaar is. Daarmee voor iedereen heel eenvoudig te realiseren. Ik ken echter niet de eigenschappen van erwten, peulvruchten, mais etc als het gaat om kiemgedrag en 'onder water zetten'.

Tarwe en gerst hebben v.w.b. "tarwewater" in elk geval dezelfde werking.
Google eventueel ook maar op "Rejuvelac" dan vind je van alles hierover.


Gisteravond van de jongste duifjes 1 buiten en ik heb een heel peloton aan duiven buiten moeten doen om het ding te lokken. Niks hielp. Uiteindelijk toen het schemerig werd, kreeg het wèl haast en zat het er in een poep en een zucht zelfstandig in. Snapt u het, snap ik het!

De 59 of Oded zit bij Jan Piet voor een rondje. Zijn eigen duivin zette ik apart en na 4-5 dagen legde ze prompt een eitje. Dat legde ik onder en dat blijkt gewoon bevrucht! Het 2e eitje legde ik niet onder maar viel door het rooster en uit een beetje luiheid liet ik dat maar liggen. Er is dus nog een Odedje onderweg. Hoewel veel vraag naar Odedjes, wil ik het cadeau doen. Ik moet nog bedenken aan wie precies.

dinsdag, mei 17, 2016

Tarwewater

Afgelopen weekend weer geprobeerd: tarwewater.

Een hoeveelheid tarwe ca 12 uur in water zetten. Dan 12 uur droog zetten en enkele keren spoelen. In deze fase komt het kiemen op gang. Dan 24 uur in het water zetten. Dat laatste water is het water wat we tarwewater noemen. Boordevol goede stoffen. Recuperatiemiddel pur sang. Geweldig spul. En de mest? Bolletjes!


maandag, mei 16, 2016

Verbazingwekkend

Het is anders dan vroeger... niks nieuws zult u denken. Wat me meer en meer opvalt is dat duiven meer kunnen hebben. Het was ze aan te zien, de vlucht afgelopen zondag. Even maar en vandaag niets meer te merken. Duiven kunnen heus meer hebben dan vroeger, daar verbaas ik me soms over. Betere duiven en betere begeleiding... in een floep en een scheet zijn ze ook weer gerecupereerd.

Mijn laatste was er 20:13 uur. Ze was er licht van. Veel km's gemaakt. Ik zag niks verder en ze mocht er bij tot vanmorgen vroeg. Toen ik de duivinnen uitliet vanavond ging ze er niet uit en ik inspecteerde haar even. Tot mijn verbazibg een joekel van een blauwe plek, zeg maar gerust blauwe bult aan het onderlijf. Wat moet die een smak gemaakt hebben. Knap nog dat zulke dieren gewoon nog thuis belanden! Ze blijven verbazen. Gelukkig is ze terug maar helaas dit seizoen niet meer in actie denk ik. Ze zit apart met eten en drinken. Rust geneest zulke wonden.



zondag, mei 15, 2016

Tegenwind en toch hoge snelheden vandaag

Koud, buiig maar toch gaan ze tegen de 1300 mm. Mijn eerste 1264 m/m. Enkelen hebben wat regen gehad, niet heel veel. Op dit moment nog 2 duivinnen onderweg. 1 van mijn minste en een favorietje. (14:25). De bonte binnenbocht van Bert had ik voorop.

De Zeeuwen kenden gisteren een tranentrekkend concours. Savonds nog ruim een kwart achter. Vanmorgen kwamen de meesten nog wel maar het kost pluimen, zoveel is zeker.

Ze krijgen hier een geeltabletje vanavond en morgen tarwewater. In principe volgende week een vrij weekend. Daarna Soupes of Blois op de 28e... voorlopig wordt nog uitgekeken naar de laatste 2 dames.

Fijn pinksterweekend verder!

zaterdag, mei 14, 2016

Ff wachten

Het weer in Frankrijk valt tegen. Even wachten dus. Had ik niet gedacht. Wind neemt t op. Wordt een mooie uitdaging vandaag.

donderdag, mei 12, 2016

Mee!

Souppes inkorven heb ik opzij gezet. Ik vind de 400+ km met NW 4 en erger, een beetje te gek. 309 uit Pont St Maxence is ook al zo'n 5 uur tegenwind. Mij goed genoeg. Dat het met 2 nachten mand is vind ik niet zo gewenst. Ik doe het toch maar. Ook met ook op relatief onervaren ploeg. Nog 1x drinken naar aanloop van langer in de mand zitten op de ZLU. Volgende week rust en of een lapvluchtje en dan op Blois of Souppes.

Een plan hebben? Ja, ik plan ook flexibiliteit in!

Ze zijn aan de zware kant. Conditie kan beter maar ik sus me een beetje met het idee dat het nog niet hoeft. Na komend weekend is het gedaan met sussen en gaan we de boel in een hogere versnelling zetten.

Voor zaterdag verwacht ik een klassiek beeld zoals we dat bij marathonduiven zien op deze vluchten. Beperkt in de prijzen maar als ze eenmaal komen, komen ze ook lekker door.
Afdelingsvluchtje, dus alles in 1x los.
Leerzaam. Drinken ze niet in de mand dan hebben ze dorst nog voor ze thuis zijn... gaan ze uit de lucht daarvoor, dan komen ze laat! (niks nieuws).

dinsdag, mei 10, 2016

NW 4-5 op zaterdag bij 10-12 graden?

Wat een weersvooruitzicht voor zaterdag. Compleet anders dan afgelopen weekend. NW 4 a 5 en stukken kouder. Ik waag ze niet aan Souppes dan. Ik vind het te gortig ze dat voor te schotelen. Deels omdat ik ze niet top vind, deels omdat ik ze dat (nog) niet wil aandoen. Ik twijfel nog of het dan donderdag inkorven wordt voor Pont st Maxence of Quievrain op vrijdag.

maandag, mei 09, 2016

Verlichte duiven

Een lichtpuntje in deze tijd waarin duivensport niet al te best staat aangeschreven (?)

http://www.nu.nl/24476/video/verlichte-duiven-zorgen-voor-betoverende-lucht-in-new-york.html

Rare vlucht

Al met al een eigenaardige vlucht afgelopen zaterdag? Komt dat door de ZO wind? Ik geloof het niet. Sinds wanneer heeft een wind zo'n invloed? Ik begreep van de meteo diensten dat de inversie veel langer bleef hangen dan was voorzien. Ik hamer daar vaker op, het is niet de wind maar de inversie.

Onze afdeling ging flink verder zuidoost lossen maar evenzo een minder vlot verlopen concours. Tussen de 20 en 30 minuten van de eerste tot de laatste duif is op zich prima zou je zeggen. Kijk je daar naar, niks aan de hand. Echter nadat de duiven er waren die prijs hadden (eerste kwart), volgde de 2e kwart maar de laatste helft heeft veel moeite gekend om thuis te geraken, met zelfs her en der duifjes achter, ruim 5 tot her en der 10%! Ikzelf 2, niet favorieten hoor maar toch.

Ooh ja, en de 'grote mannen' draaien eigenlijk geen van allen series van heb ik jou daar. Als je alleen concoursduur in de geschiedenisboeken stopt, dan valt deze vlucht niet op. Neem je de andere feiten erbij, dan was het heus een vreemde vlucht!


Flink verder ZO gaan rijden en lossen zinvol? Mijns inziens beperkt nut gehad. Concoursduur aan de westkant niet korter dan aan de oostkant.
Ook in Zeeland raar verloop, en op meer plaatsen trouwens.


De mijne kwamen niet onaardig met 9 prijzen van 29 en de helft prijs in de B-ploeg. Kijk voor vitesseduiven vind ik zo'n uitslag te matig... voor mijn marathondieren gewoon okee.
Heb ze zelf niet zien komen want ik was met de oudste 2 boys naar circuit Zandvoort... daar ging het pas hard!

Voornemens Soupes te spelen maar weer en conditie wacht ik daartoe eerst af.

vrijdag, mei 06, 2016

Wat een floepers!!

Ja hoor, gisteren werd duidelijk dat er is gekozen voor een meer ZO gelegen losplaats. Laon in plaats van Peronne. Wat een gekkigheid.

Dus bij ZO wind gaan we ze meer oostenlijk brengen omdat ze anders te makkelijk de zee op gaan? Maar bij een ZW wind niet westelijker terwijl de duiven dan meer naar Lelystad en Zwolle koersen?

Is dit nu beleid?

Ik snap heus wel de flexibele manier van lossen maar wie legt me nu uit dat het bij ZO wind wel logisch is om van losplaats te veranderen is maar niet bij ZW wind?
Ik vind het manipuleren van een concours.

En hoe doen ze dat elders dan, andere afdelingen en of samenspelen???

Iemand zei me dat de trek sowieso al westelijk is dus dat het daar mee logisch is. Ik zie dat anders hoor. Trek had toch vooral met massa en wind te maken toch niet met magie? in de Hoekse Waard is het toch echt zo dat de oostenkant vaker bevoorrecht is door wind en door massa. De trek is dus niet westelijk maar oostelijk alhier. Los je ze nu in Laon dan geef je de westenkant m.n. reductie van het gevaar dat de duiven de zee op trekken (...) PRIMA lijkt me op zich. Het nadeel dat oostenlijker gelegen melkers normaliter zouden hebben (is dat zo?) van een zuidwest gelegen losplaats verklein je nu omdat je meer oostenlijker gaat lossen. Of krijgen ze voordeel nu er oostelijker wordt gelost? Is allemaal wat voor te zeggen natuurlijk maar ik blijf het gekkigheid vinden!

Het is deze keer ook nog eens een concours met oude duiven... ervaring drijft ze toch aub niet de zee op? Hoe lost Zeeland en Noord-Holland dat op eigenlijk?

Anyway, laten we hopen op het beste en hopen dat al dit gekwetter niet nodig is en het goede concoursen blijken te zijn! Dat geldt wellicht voor de meeste melkers die het allemaal al lang goed vinden en hopen er maar op dat het morgen gewoon goed gaat... net als ik.

woensdag, mei 04, 2016

Door omstandigheden te koop

Vriend Kenneth moet door omstandigheden direct stoppen met onze geliefde sport.
Buitenkansje om met zijn materiaal jezelf te versterken:

http://www.duivenmarktplaats.nl/mei/heere0305.htm

dinsdag, mei 03, 2016

De laatste had een excuus

De laatste kwam maandagmorgen, 08:51 uur stond er op de UNIKON klok. Ze had een excuus. Ik zag het gelijk. Ze heeft een crash doorgemaakt. Het lijkt erop alsof ze een draad of zoiets heeft geraakt, en wel met de hals, aan de rechterkant met name.
In eerste plaats balen voor dit duifje en in tweede instantie ook balen voor de ploeg. Als zo'n dier niet snel terug aanhaakt, wordt het zo'n duif die de ploeg met trainingen eerder doet stoppen en remt.
Deze week even aanzien of ze mee blijft kunnen gaan.

Mijn "verzorger" is terug. Schoonpa is na een revalidatie van weken weer aardig ter been. Een operatie aan de rug belette hem veel te doen en het uitlaten en voeren van m.n. de jongen hebben we anders ingevuld. Goed om 'm weer te zien en het is weer een stimulans voor beiden.

De ploeg jongen bestaat uit 23 stuks die nu buiten komen. 22 eigen kweek en 1 ruilduifje. Momenteel liggen er nog 4 die einde van de week gespeend worden. 2 uit Het zusje x doffer 425 (uit 403 Jos) en 2 uit de Limoges x doffer 429 van Jos.
In het jonge duivenhok zitten nog laatjes. 3 prachtduivinnen en 2 prachtdoffers. Deze moeten ook met de jongen mee worden opgeleerd. Al met al dus een ploeg van 31 potentiele nieuwelingen voor seizoen 2017. Ben benieuwd of we de helft overhouden en goed genoeg achten einde van dit seizoen!

PMV gevaccineerd, binnenkort pokken.

maandag, mei 02, 2016

Zaterdag ZO-wind

Zaterdag wordt ZO wind voorzien (vooralsnog). Ik ben benieuwd wat nu weer wordt verzonnen om de losplaats te wijzigen. "Windafhankelijk lossen", staat niet in de NPO enquête dacht ik...

Okee, beetje cynisch is het wel maar beetje vreemd ook om bij ZO wind van losplaats te wisselen en dat bij Westelijke winden niet... is ook wel opmerkelijk, toch? Los van het feit dat ik erin geloof dat je op deze manier - door flexibel te zijn - goede dingen kunt doen, moet je dat eerst met elkaar afspreken.
Nu ja, we gaan het wel zien.


Wat goed om zoveel zon te zien. Ook de duiven knappen daar erg van op. Nog iets van 7 weken voordat we er ècht moeten staan. Vooralsnog verloopt het zoals voorzien: de ploeg komt op gang en de afvallers komen ook alsmaar meer in beeld. Niks mis mee. Ik leg ze graag zoals men dat in België noemt "op het rooster". Flink schudden en de minsten vallen dan al snel af.

Gezonde duiven goed aan de tand voelen en kritisch zijn! Kijk, dat ze op de Vitesse geen kopduiven hoeven te zijn, die ZLU duiven, mij best. Maar uren te laat is toch ook niet nodig , laat staan een excuus. De praktijk leert dat de basissnelheid lager is maar als dat zo is, moeten ze wel gewoon recht naar huis komen, nietwaar? Uitzonderingen daargelaten is dat wel de rode draad. In elk geval de mijne! Misschien ga ik op mijn plaat met deze strategie en moet ik de klassieke fond-ideeën toe gaan geven. Vooralsnog geloof ik er in dat de tijd aan het veranderen is, zeker op de 1000km concoursen!

zondag, mei 01, 2016

Noyon bij prachtig weer

Vandaag een mooie vlucht vanuit Noyon. 9 uur los en windje op kop. Kraakhelder met nog wel een frisse start maar gaandeweg oplopende temperaturen. 28 mee, 16 doffers en 12 duivinnen. Mooi qua tijd, netjes na kerktijd en heerlijk wachten in de zonovergoten tuin!

Om 13:03 met een rotvaart 5 tegelijk. Die hebben samen gestayerd vanaf de start als je het mij vraagt. Het ware de 575, mijn eerste van Limoges vorig jaar. Één van zijn zusjes (uit Oded x Zusje), mijn favoriet van Bert, de 93, en 2 van Jos: de 427 en de 24 uit Jos zijn 403. Een mooi stel zo met zijn vijven. Elk van hen zijn duiven die ik hoog heb zitten. Ben benieuwd of ze zo'n hoog tempo ook een dag vol kunnen houden uit bijvoorbeeld Bordeaux.
De rest druppelde binnen het uur erna. Sommigen nog met zijn 2 of 3-en. Ontzettend veel geleerd... ook voor de duiven die niet zo vroeg waren om alleen te moeten orienteren en niet alleen met collega's uit de regio.


Ik mis nog 1 duivin. Vorig jaar was zij ook eens een week weg. Ik vrees dat zo'n madam te snel opgeeft en onderweg gaat pauzeren. Wellicht -1, ook al komt ze nog.

Gisteren in Nishoek veel fondmannen die hun duiven inlasten op Quievrain. Ze beginnen als het ware net. Ik deel de mening van Jos Joosen, die zegt als je er nu te laat bij bent, ben je een heel seizoen te laat! Zo'n 270 -280 km met deze weersomstandigheden vind ik erg geslaagd. A.s. week Peronne met de afdeling. Dat is 235km. Dan Souppes is het plan. Het is een beetje een zwaar programma maar ik geloof erin dat deze relatief onervaren ploeg er baat bij heeft al vroeg aan de tand te worden gevoeld. Eenmaal dat het voorprogramma is geslaagd kunnen ze overal naartoe! En 1 ding is zeker, er volgen nog meer afvallers!!

Ook Otterspeer gaf nog erg mooie referenties met nazaten van Oded en Farpar. Mooi om dat allemaal terug te horen.

Laban senior scoorde weer goed met de "50" van Cees Jongsma, deze keer 3e tegen 1100 duiven. Had je een handvol van zulke, wie doet je dan wat?