Vandaag even geen opleer. Morgen maar weer ook al is het vandaag weer prima qua weersomstandigheden. Ze zijn nu enkele keren weggeweest en maken een prima indruk op dat vlak. Zou het dan toch makkelijker zijn voor deze duiven dan jongen van hetzelfde jaar in juni? Wat ik wel waarneem is dat dit inmiddels duiven zijn die al verder zijn qua ontwikkeling. Meer duif als het ware. Veel virus ellende etc getackled. Ik krijg toch alsmaar meer het vermoeden dan veel jongen kwijt gaan omdat ze simpelweg - en echt niks anders dan dat - niet gezond zijn.
Je kunt het niet allemaal altijd weten. Uiterlijk goed genoeg en toch iets onder de leden. Virsussen en dergelijk wellicht meer en vaker dan we weten. Kruisbesmettingen in de manden volop. Allerlei hokken met allerlei varianten aan eigen mileus, resistenties en wat ook.
In de loop der tijd heeft er door veel medicatiegebruik gewoon amper selectie plaatsgehad op weerstand op dat vlak... of juist desastreuse selectie op de (opleer)vluchten. Dit strookt overigens niet 100% met een verklaring van minder verliezen op de navluchten... en ook niet altijd 1:1 met medicatiegebruik of wat ook.
1 ding is me duidelijk: Goeie moet je hebben. Dat zijn ook duiven die ziek kunnen worden en virussen onder de leden hebben. Is een goeie niet goed, dan gaat deze ook makkelijk kwijt. Ook geloof ik er wel in dat gemiddeld genomen die echte goeie ook prima (het best) kunnen omgaan met de omstandigheden (besmettingen, stress en of externe factoren - milieu, straling etc).
Moeilijker moeten we het niet maken!
Kort op de bal; acht is meer dan 1000 en verstandig. Ook bij dat laatste weet ik dat er veel melkers eigenlijk wel verwijten kunnen worden gemaakt.