woensdag, juli 02, 2025

HITTE

Als eerste: de lichaamstemperatuur van een duif ligt aanzienlijk hoger dan die van een mens (41,8 graden). Dat leert ons dus dat een duif het minder snel warm heeft dan een mens. Het is goed te bedenken dat een duif echter op een andere manier dan via lichaamskoeling (zweten) zijn lichaamstemperatuur weet te reduceren. Een duif zal bij extreme warmte gaan hijgen met de bek open... 

Verder is verkoeling via water een klassieker. Loopt de temp op tot boven de 41,8 dan heeft een duif al snel een probleem. Dat kleine dier heeft niet veel opties dan de hitte uit te zitten en hooguit te koelen door verkoelend water te drinken. Net als bij mensen went een duif er ook aan. Zie maar de OLR's in warme oorden. Bijzonder ook om te zien dat dan ook wel weer local heroes winnen met duiven die al generaties lang in die streken vliegen (soms - maar hoe kan het ook anders - ook gekruist met duiven uit de lage landen).

Verkoeling door wind, zoals we dat zelf benutten door op de wind te zitten of een ventilator aan te zetten helpt. Zeker om het eventueel extra zuurstofverbruik nog eens tegemoet te komen.

Wat ook niet onbelangrijk is, is de luchtvochtigheid. Niet te droog!! De gevoeligheid van de duiven op de luchtwegen voor droge lucht merk je snel... denk ook maar eens wat het met je doet (droge ogen? de neus aan de binnenkant toch wat meer slijmaanmaak... dat soort zaken). Onze duiven zijn er gevoelig op. Zie ook maar de afhankelijkheid en de omvang (verhoudingsgewijs) van het luchtwegapparaat bij onze duiven.

Probeer de ergste hitte te tacklen door bijv. zon van de ramen te weren.

Manipuleer luchtvochtigheid (natte lappen, bad, etc).

Gebruik je nuchtere verstand. Is het echt nodig ze te laten vliegen??